Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
22. 11. 2013,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 22. 11. 2013, 13.58

8 let

Afera avtošole: minister sprejel odstop Bojana Žlendra (odzivi)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za infrastrukturo in promet Bojan Omerzel je sprejel odstop Bojana Žlendra, ki se umika z mesta v.d. direktorja direktorata za promet in predsednika Javne agencije za varnost prometa.

Odstop zaradi nepravilnosti pri izdaji vozniških dovoljenj

Bojan Žlender je bil po razkritju afere avtošole na udaru kritik javnosti in strokovnjakov, ki so mu očitali, da v zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi, za katere so na ministrstvu vedeli že dve leti, niso ukrepali vse do letos.

Žlender, ki je bil vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za promet na ministrstvu za infrastrukturo in prostor in predsednik agencije za varnost prometa v RS Sloveniji, je danes ponudil odstop s svojega položaja. Minister za infrastrukturo in promet Samo Omerzel je ponujeni odstop sprejel.

Minister je zaradi afere odredil nadzor tako na agenciji za promet kot tudi na direktoratu za promet. Omerzel je ocenil, da je nedopustno, da se je kaj takega dogajalo, zato že teče proces reorganizacije agencije.

Na ministrstvu so zapisali, da se je Žlender za odstop odločil po temeljitem razmisleku, osebnih razlogov za odstop pa v javnosti ne želi podrobneje pojasnjevati. "Njegova nepreklicna odločitev pa brez dvoma temelji na osebnem prepričanju, da v sedanjih razmerah ne more z vso odgovornostjo in zaupanjem voditi direktorata za promet in sveta za varnost prometa," so navedli na ministrstvu.

Minister je dodal, da so zanj ljudje nedolžni, dokler se jim ne dokaže nasprotno. Zato na ta primer ne gleda kot na žrtveno jagnje, saj da je treba še raziskati, kdo je odgovoren za te nepravilnosti.

Velov: Ponujeni odstop ne pomeni, da je kriv

"Mislim da ponujen odstop z njegovega stališča ne pomeni, da je kriv. Pred napovedano ministrsko preiskavo direktorata za promet, ki ga je minister Omerzel napovedal po ugotovljenih nepravilnostih, se je hotel umakniti z vodilnega mesta in se s tem izogniti oviranju preiskave. To je glavni razlog ponujenega odstopa, o konkretnih razlogih pa bo moral seveda spregovoriti sam," je Žlendrovo potezo ocenil Igor Velov, v.d. direktorja agencije za varnost prometa.

Minister Omerzel je na račun Velova povedal, da je ta na položaju kratek čas in da na podlagi dosedanjega dela uživa njegovo zaupanje.

AMZS: S tem korakom se lahko sistemske nepravilnosti odstranijo

"Da, gre za korak k stopnji odgovornosti nosilcev javnih funkciji, s katerim se je omogočilo, da se ugotovljene nepravilnosti v sistemu odstranijo in se neobremenjeno vzpostavi trden pravni sistem. Nujno je, da se iz tega vsi skupaj nekaj naučimo," se je na Žlendrovo potezo odval tudi Robert Štaba, sekretar za vzgojo in varnost pri AMZS, ki je pred dnevi na Žlendrov račun naslovil številne ostre kritike.

Policisti so do konca oktobra ovadili 26 ljudi, osumljenih 483 kaznivih dejanj, ki naj bi med drugim prodajali vozniške izpite. Ugotovili so tudi, da se je pri dodatnih programih varne vožnje mladih voznikov v najmanj 1.200 primerih izdalo potrdilo o opravljeni vožnji, čeprav te niso bile opravljene.

Ne spreglejte