Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
15. 5. 2013,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Potovalni Avtomoto

Sreda, 15. 5. 2013, 16.12

8 let

Adria coral in altea – ključna igralca sta postala še drznejša

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V novomeški Adrii Mobil so predstavili dve ključni novosti modelnega leta 2014. To sta novi generaciji dveh ključnih prodajnih stebrov in ikon znamke - avtodom coral in prikolica altea.

Razvoj je edina prava pot

Recesija, dolžniška kriza, temne napovedi za evropsko gospodarstvo … Res je slišati zelo negotovo, zlasti za avtomobilsko in karavaning tržišče, na katerem ne manjka izzivov in presenečenj. A najuspešnejši igralci evropskega gospodarstva so že dokazali, da je edini recept za boj s krizo razvoj in zmožnost učinkovite prilagodljivosti.

Tega pa se še kako dobro zavedajo v dolenjski tovarni Adria Mobil, ki je v 48 letih postala eden ključnih evropskih proizvajalcev v panogi.

Še bolj pa veseli dejstvo, da v Novem mestu zalsti po zadnjih 15 letih strme rasti in ekspanzije blagovne znamke ter po številnih mednarodnih nagradah niso zaspali na lovorikah.

Optimizem namesto tarnanja!

V slogu največjih, tudi avtomobilskih proizvajalcev, se tiho, učinkovito in samozavestno, na krilih znanja in razvoja zelo uspešno prebijajo skozi negotove čase. Četudi je tovarna letos na pragu pomladi doživela pravo naravno katastrofo, zaradi tega na nikogar ne kažejo s prstom, ne iščejo izgovorov, sprejeli so tudi ta izziv, se dogovorili z dobavitelji ter strnili vrste in zagotovili dobave, ki jih je zmlel sneg.

Učinka te vremenske katastrofe dejansko ni čutiti nikjer v tovarni, razen ob parkirišču podjetja, kjer se počasi topi gmota snega ledeniških razsežnosti.

Namesto tarnanja je bilo na tiskovni konferenci ob previdnem, realnem zavedanju negotovih časov vseeno čutiti gospodarski optimizem, podprt z inercijo zgledno urejene proizvodnje in prav v veselje nam je, da to lahko zapišemo v današnjem času. Res pohvalno.

Volkswagen ima golfa, Adria pa corala in alteo

Kako zares pomembna je prenova ključnih modelov, prodajnih stebrov znamke, smo lani septembra videli v Berlinu na prvi statični predstavitvi golfa VII. generacije. Walter da Silva, vodja oblikovanja za vse znamke v družbi Volkswagen, je po dvigu zastora s prvega zvezdnika znamke dejal: "Golf je golf! Vedno je bil in vedno bo golf. Samo golf!" Prav na uspešnost Volkswagnove ikone pa smo pomislili tudi na idiličnem otoku sredi reke Krke na dvorišču grada Otočec, ko sta pregrinjali zdrsnili z dveh čisto novih in nedvomno ključnih izdelkov našega domačega proizvajalca, ki hkrati spada med štiri največje in najuglednejše evropske karavaning proizvajalce. No vidite, v Wolfsburgu imajo golfa, v Novem mestu pa čisto novega corala in alteo.

Novi generaciji serij najbolj prodajanega in prepoznavnega avtodoma ter prikolice še vedno poosebljata tradicijo ključne kode, genetske zasnove svojih izvornih celic – legendarnega adriatika in prikolice z modro črto na boku. Trpežnosti, zanesljivosti, vodljivosti, izjemno pestri tlorisni raznolikosti in dobri cenovni poziciji sta se zdaj pridružili še sodobna modularna zasnova in drzna bivalna arhitektura. Ta na prijetno kompaktnih voznih dimenzijah in nižji višini ponuja že skoraj prave prostorske čudeže.

Ciljajo med prve tri

To je recept, ki bo nedvomno veliko prinesel slovenskemu gospodarstvu in po vsej verjetnosti kljub krizi še naprej zagotavljal varnost 1.246 ljudem, kolikor jih je zaposlenih v Adrii Mobil.

O odločnosti, s katero oba novinca v Adrii pošiljajo na trg, pa dovolj zgovorno priča odgovor produktne vodje za program počitniških prikolic Nine Hrovat, ki smo jo povprašali, kako visoko kotirajo s prodajnimi načrti: "Želimo se prebiti med prve tri v Evropi in za temi načrti stojimo. To bomo izpeljali."

Novi coral na enotni platformi ponuja več kot 70 posamičnih različic

Coral se je na evropske ceste uspešno prebil zaradi svoje trpežnosti (poliestrska nadgradnja) in zanesljivosti ter udobne in prostorne notranjosti, ki je bila sodobnim nomadom na voljo po razmeroma dostopni ceni. Nove generacije svojega zmagovalnega konja so se zato v Novem mestu jasno lotili zelo premišljeno, saj recepta niso želeli spremeniti, temveč ga le oplemeniti brez drastičnega posega tako na račun cenovne pozicije kot tudi na račun same zasnove, ki definira značaj. Eden izmed najbolj priljubljenih evropskih avtodomov je moral postati modernejši, prostornejši, a hkrati ne prevelik in ne predrag.

Ob prvim stikom z novincem je jasno, da gre za enega najlepše oblikovanih polintegrircev. V prid manjši porabi goriva in udobnejšemu potovanju je novi coral nižji in v celoti precej bolj aerodinamičen. Kapo nad vozniško kabino so na primer znižali za skoraj 15 centimetrov, in to brez resnega posega v notranji prostor. Največji širina in višina sta z 2,29 in 2,58 metra precej prijazni tudi karavaning začetnikom.

Njegov vitek manekenski videz po pravici ne daje slutiti, da je v notranjosti prostora kot v kakšnem zgledno urejenem hotelskem apartmaju. Notranja arhitektura želi ponuditi optimalno prostorsko ravnovesje med spalnim delom, kopalnico in prtljažnim prostorom. Večina tlorisov namreč ponuja ločeno kabino za prhanje. Pa tudi tako imenovana clever oziroma pametna zasnova kuhinje, v kateri je še zajeten 150-litrski hladilnik, želi kar najbolj prepričljivo posneti udobnost domačega prostora za pripravo obrokov.

Postavljen je le na eno osnovno platformo, vendar kljub temu ponuja šest notranjih razporeditev, tri pakete opreme, dve barvni shemi tekstila, tri različne barve nadgradnje, kar pomeni, da serija zmore skupaj ponuditi več kot 70 različnih posamičnih kombinacij.

Novi nadzorni center, integriran TV-modul, aktivacija luči na dotik, ambientalna osvetlitev LED …

Poleg novih tlorisov in prostorskih rešitev pa so v Adrii novincu želeli dodati še nekaj posebnega. Produktni vodja s programa avtodomov Stane Bukovec nam je orisal ključne posebnosti prenove tega najpomembnejšega modela: "Dodali smo nekaj novih oblikovalskih elementov in novih rešitev posameznih detajlov, kot so informacijsko-nadzorni del ob vhodu, rešitev za TV, ki je varno skrit v viseči omarici in ne moti, ko ni v uporabi. Tu so še ambientne LED-luči, pa luči, ki jih prižgeš na dotik."

Izpostavil pa je tudi že prej omenjeno znižanje višine: "Zunanjost, aerodinamika in elegantna oblika so tisto, zaradi česar se kupec prijetno počuti, ko v njem potuje ali ob njem stoji. Da se ne bi počutil, kot da stoji ob veliki škatli, smo sprednji del znižali za skoraj 15 centimetrov, kar mu poleg sodobnejšega daje tudi prijaznejši videz. Pri konstrukciji karoserije smo veliko pozornost spet posvetili trdnosti, zanesljivosti, izolaciji in kakovostnim spojem celotne konstrukcije."

V slogu sodobne avtomobilske povezljivosti je v novem coralu na voljo še sodobno multimedijsko središče, kjer lahko potniki v celoti nadzorujejo vse ključne funkcije avtodoma, nanj pa se lahko povežejo tudi z iPadom.

Altea ostaja preprosta, a se zgleduje po prestižni sestri astelli glam edition

Tudi altea želi v celoti nadaljevati tradicijo lahke potovalne, dobro vodljive in uporabniško nenaporne prikolice. Takoj, ko je padel zastor, pa smo opazili še njeno modularnost oziroma prepoznavno zasnovo I-shape, ki je tudi plod slovenskega znanja in idej.

Na Dolenjskem so torej držali obljubo in mednarodno nagrajeni modularni dizajn, prvič viden na lanski predstavitvi prestižne prikolice astelle glam edition, prenesli tudi na novo generacijo altee.

Selitev premium zasnove v nižje segmente nam je potrdila tudi Nina Horvat, produktna vodja prikoličarskega programa: "Tako je. Profili in konstrukcija sta enaka, le na maski je morda malce manj plastike kot na astellini, vendar je altea , če pogledamo matriko, dejansko sestra astelle glam edition. Nekatere dodatke, ki jih je trg preteklo sezono priznal pri astelli glam edition in alpini, smo vgradili v nižji cenovni razred. Vemo, da adria altea spada v nižji cenovni razred, ob tem zavedanju pa smo poskrbeli, da kupci tudi v tem cenovnem razredu niso prikrajšani za bolj premiumske dodatke, ki smo jih vgradili. Kar zadeva zunanjost, je glavni adut profil za predšotor, ki je popolnoma integriran, tako zgornji kot spodnji. Potem je tu še lepo oblikovan, prostoren in ergonomski bok za plinske jeklenke. Pa trendovsko oblikovana kvadratna in ravna okna, ki zelo pristajajo slogu moderno oblikovane prikolice."

Notranjost sledi sloganu svetlejše življenje

Dobesedno. Notranjost je namreč nova od glave do pet. Tlorisi so res premišljeno postavljeni z vidno zavezo k praktičnosti in uporabnosti ter udobnosti življenja na poti. Najbolj pa v oči res pade splošen občutek svetlosti in prostornosti, zlasti pri najmanjši, manj kot štiri metre dolgi altei 392 PH. Impresivno, kaj vse so arhitekti razporedili na tako gaberitsko skromno odmerjeno površino – in to brez občutka utesnjenosti.

Pametna kuhinja, zasnova kopalnice ergo bath, LED-osvetlitev …

"Notranjost altee je povsem nova. Ostalo je le ime. Sicer pa konstrukcija pohištva, uporabljeni materiali, dodatki, kot so smart kitchen oziroma pametna kuhinja (ima triplamenski kuhalnik, ki je največji v branži) z integriranim pomivalnim koritom, ki ima še odcejalnik in desko za rezanje. Ta lahko v celoti pokrije korito in tako poveča delovno površino ali pa služi svojemu prvotnemu namenu, le za rezanje. Naj omenim še kopalnico ergo bath s sklopnim umivalnikom – ta sistem že tretje leto vgrajujemo v nove serije in je bil zares dobro sprejet. Mize so teleskopske, dodali smo še TV-nosilce …", nam je novosti bivalnega dela predstavila Nina Horvat.

Ne spreglejte