Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 11. 2007,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 27. 11. 2007, 12.01

8 let

V visokih avtih naj bi imeli boljši pregled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vozniki tovornjakov in avtobusov sedijo višje in imajo zato boljši pregled nad dogajanjem pred seboj.

Enako velja tudi za nekatere "bekategornike", mislimo na voznike terenskih vozil, športnih terencev in lahkih dostavnih vozil. Pa ni vedno tako. Včasih, res da ne prav pogosto, so na slabšem! Prav zaradi njihovega "vzvišenega" položaja se lahko zgodi, da vidijo manj kot tisti "pri tleh".

Za uvod malce smešna prigoda

Na nedavni predstavitvi novega dostavnika so nas med ostalim napotili tudi na avtocesto. Za plačilo cestnine nas je uvoznik opremil s kreditnimi karticami, ki jih je treba na cestninski postaji približat k označenemu čitalcu. Vendar je to mesto postavljeno tako nizko, da je normalno dosegljivo le z višine osebnega avta. Torej sem moral zaradi svojega vzvišenega položaja viseti skozi okno z glavo navzdol, da sem lahko brezgotovinsko odplačal cestninski znesek ...

Ali ima voznik kombija boljši pregled?

Seveda ga ima, saj sedi višje in lahko spremlja dogajanje pred seboj nad strehami ostalih avtov. Pa vendar se zgodi, da smo vozniki običajnih avtov na boljšem. Med preizkušanjem različnih kombijev smo v Ljubljani odkrili križišče, ki so ga postavljalci prometnih znakov za voznike tovornih vozil "naredili" za nepreglednega. Trikotno zelenico so namreč uporabili za nemestitev razsežne obvestilne table in s tem zakrili pogled nad dobršnim delom prednostne ceste. Pri tem je zanimivo, da preglednost za voznike osebnih avtomobilov sploh ni okrnjena, ker lahko opazujejo cesto pod tem znakom, drugače pa je z vozniki kombijev in tovornjakov. Ko se s takšnim vozilom pomaknejo do roba prednostne ceste, jim tabla zastira pogled na levo stran. Pri tem jim nič ne pomaga, da sedijo višje od ostalih voznikov. Nasprotno, v tem primeru so prav zato na slabšem!

S kombijem pod kotom na prednostno cesto

Vozniki dostavnih vozil se redno soočajo s težavami pri preglednosti, kadar zavijajo levo s stranske ceste na prednostno pod kotom. Kadar poleg sedi sovoznik, ki vidi na desno, ni težav, ker se lahko zadere: "Frej". Če pa je v kombiju voznik sam, se mora kar potrudit, da postavi vozilo v ustrezno lego, pri kateri bo kaj videl na svojo desno stran, vendar to ni vedno mogoče. Nasvet: kadar vidimo kombi, voznika pa ne, ker stoji njegovo vozilo poševno, pomislimo takole: "Voznika ne vidim, torej tudi on mene ne vidi". Odstopimo prednost in mu tako omogočimo varno vključevanje na prednostno cesto.

Ne spreglejte