Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
1. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

9

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Ali hitrostna omejitev na Letališki cesti zavaja voznike? Policija to potrjuje.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

9

Letališka cesta omejitev hitrosti

Vozniki na Letališki cesti v Ljubljani spoštujejo omejitev 60 kilometrov na uro. Ker po prvem križišču ni novega znaka za to omejitev, na tem odseku dejansko velja hitrostna omejitev za naselja, torej 50 kilometrov na uro.

Prometni znak na desnem odcepu označuje uradno križišče

Na začetku Letališke ceste v Ljubljani, gledano iz smeri vzhodne obvoznice proti središču mesta, je postavljen prometni znak za omejitev hitrosti na 60 kilometrov na uro. Ta omejitev po pravilniku o prometni signalizaciji velja do preklica oziroma prvega križišča javnih cest. V primeru Letališke ceste vozniki ponovitev tega znaka za omejitev hitrosti vidijo šele več sto metrov pozneje na križišču z Leskoškovo cesto.

Toda kmalu po prvotni oznaki za omejitev hitrosti na 60 kilometrov na uro je na desni odcep ceste v trgovinsko-poslovno cono. Gre za javno, ne zasebno cesto, po kateri lahko po običajnih cestnoprometnih predpisih prosto vozi vsak. Kdor s tega kraka zavije nazaj na Letališko cesto, se mora ustaviti pred postavljenim znakom za označitev križišča s prednostjo. Ta znak križanje obeh cest uradno označuje za križišče.

Pogled s stranskega javnega kraka Letališke ceste, ki pa ima prometni znak za prednostno križišče in tako uradno določa križišče:

Lahko torej vozimo največ 50 ali 60 kilometrov na uro?

Ob koncu križišča ni še enkrat postavljenega znaka za omejitev hitrosti na 60 kilometrov na uro. Ali ta torej res velja po celotni Letališki cesti ali se dejansko na tej točki že preneha in preide na klasično hitrostno omejitev v naseljih, torej 50 kilometrov na uro?

Od Mestne občine Ljubljana (MOL) še nismo prejeli podatka o načrtovani omejitvi hitrosti na območju Letališke ceste. Ker gre za dokaj industrijsko oziroma poslovno okolje in je na zgoraj omenjenem križišču z Leskovškovo cesto spet postavljena omejitev 60 kilometrov na uro, lahko to omejitev hitrosti predvidevamo kot načrtovano za celotno območje Letališke ceste.

Letališka cesta je ime dobila po nekdanjem letališču na tem območju. | Foto: Letališka cesta je ime dobila po nekdanjem letališču na tem območju.

Policija: Če bi želeli omejitev hitrosti obdržati na celotni Letališki cesti, prometni znak manjka

Na policiji so nam za konkretni primer potrdili, da je od prvega križišča naprej omejitev hitrosti le še 50, ne več 60 kilometrov na uro. Za postavitev prometnega znaka je odgovorna MOL, saj gre za občinsko cesto. Znak seveda ni potreben, če je hiter prehod na omejitev 50 kilometrov na uro načrtovan in zamišljen, položaj pa je v tem primeru zavajajoč za vse voznike.

"Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah v 100. členu določa, da je znake za izrecne odredbe (to so tudi znaki za hitrostne omejitve, op. a.) treba ponovno postaviti za vsakim križiščem ceste, na kateri je takšen znak, z drugo cesto, če naj velja izrecna odredba tudi še za takšnim križiščem. V nasprotnem primeru gre torej za splošno omejitev hitrosti, ki velja za ceste v naselju," pojasnjujejo na policiji.

Ne spreglejte