Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
28. 11. 2014,
16.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 28. 11. 2014, 16.38

6 let, 6 mesecev

IMV-jeva zgodba o uspehu: dežela cvička je postala gospodarska zibelka Slovenije

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Leta 1954 je vizija podjetnika Franja Bulca z Mirne ob pomoči drznega Jurija Levičnika za vedno spremenila Dolenjsko. Iz majhne delavnice je zrasla industrija, ki tudi danes daje kruh tisočim.

IMV – tehnični čudež, ki je avtomobilsko industrijo pripeljal pod Gorjance

Podoba Dolenjske in seveda Novega mesta je bila pred šestimi desetletji precej drugačna kot danes. Res je, da tudi danes večino gričev tam pod Gorjanci še vedno prerašča žlahtna trta, a bistvena sprememba je dejstvo, da danes tam stojijo tudi tri praktično najmočnejše in mednarodno najbolj prepoznavne slovenske tovarne Revoz, Adria Mobil in Krka.

Krka sicer nima nič z avtomobilsko industrijo, čeprav je tudi njena zgodba zlasti v skromnih začetkih precej podoba tisti, ki je Dolenjsko postavila na zemljevid globalne avtomobilske industrije.

V kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu so Dolenjci na slavnostni prireditvi, ki je potekala pod okriljem Kluba ljubiteljev IMV, praznovali šestdeseto obletnico pomembnega gospodarsko-tehničnega mejnika, ki predstavlja začetek avtomobilske in prikoličarske industrije na Dolenjskem.

28. aprila 1954 je Upravni odbor Okrajne Zadružne zveze Novo mesto izdal odločbo o ustanovitvi podjetja Agroservis in Motomontaža. Novo podjetje je začelo sestavljati lahka gospodarska vozila po kooperacijski pogodbi z nemškim podjetjem DKW. Kmalu se je ob znaku DKW na pokrovih motorjev znašel tudi znak MM, Motomontaža. Leta 1959 se je tovarna preimenovala v Industrijo motornih vozil (IMV).  | Foto: 28. aprila 1954 je Upravni odbor Okrajne Zadružne zveze Novo mesto izdal odločbo o ustanovitvi podjetja Agroservis in Motomontaža. Novo podjetje je začelo sestavljati lahka gospodarska vozila po kooperacijski pogodbi z nemškim podjetjem DKW. Kmalu se je ob znaku DKW na pokrovih motorjev znašel tudi znak MM, Motomontaža. Leta 1959 se je tovarna preimenovala v Industrijo motornih vozil (IMV).

Pred šestimi desetletji je namreč vizionarski podjetnik Franjo Bulc z Mirne v takrat povsem kmetijsko naravnani regiji postavil majhno delavnico za popravilo kmetijske mehanizacije in avtomobilov. S svojo vizijo pa je pritegnil in prepričal zagnanega, doslednega in izjemno natančnega ter drznega Jurija Levičnika, ki se je namesto vojaške kariere spričo avtomobilskega izziva odločil za vodenje tovarne. Ta je nato v izjemno zahtevnih okoliščinah v povsem ruralnem okolju brez močnih gospodarskih temeljev tako rekoč iz nič postavil tovarno. Nima smisla izgubljati besed, kaj je v tistem času pomenilo zagnati industrijski obrat, ki je bil od samega začetka naravnan za poslovanje preko meja.

Dediščina Industrije motornih vozil – IMV je tudi danes neprecenljiva, saj so se iz te tovarne ob koncu osemdesetih let razvile še tri izjemno močne tovarne, ki dandanes spadajo med glavne izvoznike slovenskega gospodarstva. IMV je na Dolenjsko pripeljal avtomobilsko industrijo, spodbudil razvoj tehnične kulture in samostojni Sloveniji zapustil Revoz, Adrio Mobil in skupino TPV.

Od lesenih kladiv pa do armade robotov

 | Foto: "V tovarni IMV so se kalili dolenjski ljudje, ki niso bili vešči dela v avtomobilski ali prikoličarski industriji, pa vendar so naredili prvi jugoslovanski avtomobil in postali eden največjih proizvajalcev prikolic v Evropi," je v uvodnem nagovoru na slavnostni prireditvi povedal Franci Štupar, predsednik Kluba prijateljev IMV Novo mesto.

Strahovit tehnološki napredek, ki ga je Novo mesto doživelo z razcvetom nekdanjega IMV, je na odru ob legendarnem kombiju IMV in prikolici Adria 375 zgovorno opisal Božo Kočevar, ki je soustvarjal zgodbo IMV:

"Mi smo začeli avtomobilske karoserije oblikovati na lesenih modelih in z lesenimi kladivi, danes pa ima Revoz najsodobnejšo linijo z množico robotov in celo lasersko tehnologijo."

Pri tem pa je eden od ustanoviteljev Kluba prijateljev IMV Novo mesto poudaril zavzetost in delovno vnemo sposobnih ljudi, ki so tudi v Revozu dandanes zaslužni za to, da tovarna spada med najuspešnejše in najkakovostnejše v skupini Renault: "Tudi z roboti morajo delati usposobljeni ljudje."

Na izjemen pomen tovarne IMV in iz nje nastalih novih blagovnih znamk je za dozdajšnji in prihodnji gospodarski razvoj Dolenjske ter Slovenije opozoril župan Novega mesta Gregor Macedoni. Poudaril je, da je bil IMV celo v nekdanji Jugoslaviji med petimi najmočnejšimi izvozniki.

Pri tem po besedah župana ne gre pozabiti, da je tovarni vseskozi bilo tudi mar za ljudi in Novo mesto. Novomeški župan se je za razvoj gospodarstva in zagotavljanje delovnih mest zahvalil še predstavnikom vseh treh uspešnih družb, ki so iz IMV nastale, Revozu, Adrii Mobilu in TPV-ju.  | Foto:

Barvita prikolica, novi twingo, smart forfour in ugleden dobavitelj številnih avtomobilskih znamk

 | Foto: IMV je za seboj pustil veliko, tri nove velikane, ki so si tudi v 21. stoletju izboril svoj prostor pod soncem, si zgradili mednarodni ugled in dolenjsko prestolnico postavili na zemljevid globalne avtomobilske industrije.

Revoz spada med najboljše in tehnološko najbolj dovršene tovarne v skupini Renault. S proizvodne linije so vsako minuto in 20 sekund na cesto sposobni poslati nov avtomobil, na leto jih v tovarni zmorejo narediti več kot 220 tisoč.

Njihova zadnja naložba je vredna več kot 400 milijonov evrov, letos pa so začeli izdelovati dva nova modela, twinga in smarta forfour, kar pomeni, da je Novo mesto postalo stičišče kar dveh avtomobilskih velikanov, francoskega Renaulta in mogočnega nemškega Daimlerja.

Adria Mobil spada med največje evropske proizvajalce počitniških vozil, ki je letos svoj tržni delež v Evropi še povečala, in sicer na 6,2 odstotka. Polega tega pa si je svoj mednarodni ugled znova dvignila z dvema prvima mestoma na nemškem izboru König Kunde Awards 2014, ki ga pripravljajo pri reviji Reisemobil International.

Na največjem evropskem salonu počitniških vozil v Düsseldorfu je v svojo jubilejno, 50. sezono vstopila v velikem slogu, z barvito počitniško prikolico. Ta nedvomno začenja novo, še uspešnejšo dobo legendarnih prikolic iz Novega mesta.

Ob razpadu nekdanjega močnega jugoslovanskega trga se je pred najtežjo nalogo znašla družba TPV. V dobrih dveh desetletjih pa jim je uspelo, da so se popolnoma prilagodili zahtevni branži in se z lastnimi proizvodi uveljavili kot razvojni dobavitelj v svetu avtomobilske industrije.

Ne spreglejte