Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
31. 12. 2016,
11.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 liga prvakov Liga Europa Prva liga Telekom Slovenije naj gol Aleksander Čeferin Benjamin Verbič Boštjan Cesar Josip Iličić Damir Skomina Euro 2016 NK Zavrč Primož Gliha Samir Handanović Jasmin Handanović Milivoje Novakovič Jan Oblak Jan Oblak Kevin Kampl Darko Milanič Luka Elsner NNC Brdo Nogometna zveza Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Domžale NK Maribor NK Maribor Radenko Mijatović Rok Kronaveter Srečko Katanec Andraž Šporar Matjaž Kek Marijan Pušnik Valter Birsa Jasmin Kurtić Zlatko Zahović Luka Zahović Agim Ibraimi

Sobota, 31. 12. 2016, 11.02

6 let, 6 mesecev

Slovenska nogometna abeceda v letu 2016

Abeceda, ki je spisala 25 nepozabnih zgodb

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

1

Nogometno leto 2016, ki se nepreklicno izteka, je bilo tako bogato, da ga lahko opišemo le s pomočjo posebne abecede. V njej smo izluščili nekatere odmevne dogodke, ki so dvigovali prah in zanimanje ljubiteljev nogometa na sončni strani Alp.

A kot Aleksander Čeferin

Grki so zelo ponosni na nekdanjega osvajalca Aleksandra Velikega. Usoda je hotela, da je Slovenija z naskokom najodmevnejši nogometni presežek leta 2016 pozdravila prav v Atenah in zaploskala velikemu metu odvetnika iz Grosuplja.

Aleksander Čeferin je 14. septembra v Atenah prejemal čestitke na vsakem koraku. | Foto: Reuters Aleksander Čeferin je 14. septembra v Atenah prejemal čestitke na vsakem koraku. Foto: Reuters

Čeferin je postal predsednik Uefe, najvplivnejši mož evropskega nogometa. Nasledil je legendarnega Francoza Michela Platinija, ki ga je s pomembnega položaja odnesla še do danes ne povsem pojasnjena korupcijska afera.

B kot Benjamin Verbič

V deželi, kjer se rade pišejo nepozabne pravljice, je nogometno srečo našel Vojničan. Na Danskem je s Köbenhavnom osvojil dvojno krono, se odlično kosal z velikani v ligi prvakov, za piko na i pa dosegel prvi zadetek v dresu reprezentance. Predstavlja ogromen potencial slovenskega nogometa, saj je prejšnji mesec dopolnil šele 23 let.

C kot Boštjan Cesar

Kapetan in rekorder slovenske izbrane vrste, v kateri pooseblja strast in brezkompromisen boj za vsak centimeter igrišča, se počasi, a zanesljivo bliža častitljivemu mejniku (100). Leto 2016 je končal pri 95 nastopih. Najbolj je ponosen na zadetek za 2:2 v Litvi, po katerem se je začel izjemen niz Katančeve čete v kvalifikacijah za SP 2018.

Josip Iličić je eden ključnih posameznikov Fiorentine. | Foto: Guliverimage/Getty Images Josip Iličić je eden ključnih posameznikov Fiorentine. Foto: Guliverimage/Getty Images Č kot Čarovnija

Slovenski nogometaši so v letu 2016 ponudili ogromno lepih potez. Ko govorimo o atraktivnih in izjemno uporabnih podajah, izstopa Josip Iličić. Ohranil je vlogo enega izmed nosilnih stebrov Fiorentine, končno pa je začel podobne predstave kazati tudi v slovenski reprezentanci. Jojo je imel v tem letu le eno slabost. Začel je zapravljati strele z bele točke.

D kot Damir Skomina

Slovenski sodniki spadajo v evropski vrh. Elitna skupina je že več let rezervirana za samozavestnega Damirja Skomino, ki je imel prste vmes pri revolucionarnem koraku na Japonskem, ko se je v delo sodnika resno vmešala tehnologija. Dvomilijonska Slovenija je lahko ponosna na delivce pravice. Letos je v ligi prvakov sodil že četrti Slovenec. To je postal Mariborčan Slavko Vinčić

E kot Evropsko prvenstvo

Euro v Franciji je resda minil brez slovenske reprezentance, čeprav je tam nastopilo rekordnih 24 udeležencev, a je na štadionih v službenih prostorih vseeno odmeval slovenski jezik. Slovenske barve so zastopali sodnik Damir Skomina in njegovih pet pomočnikov, kontrolor sojenja je bil predsednik sodniške organizacije v Sloveniji Vladimir Šajn, delegat pa generalni sekretar NZS Aleš Zavrl. Na tribunah seveda ni manjkalo niti slovenskih navijačev.

F kot Finančni propad

Leto 2016 je bilo, kar zadeva finance, usodno in katastrofalno za NK Zavrč. Haložani najprej niso prejeli tekmovalne licence za nastop v prvi ligi, po hudih zdravstvenih težavah prvega klubskega operativca Mirana Vuka pa je napočil čas za razpustitev članske ekipe.

Prvoligaška zgodba NK Zavrč je v letu 2016 doživela klavrni konec. | Foto: Vid Ponikvar Prvoligaška zgodba NK Zavrč je v letu 2016 doživela klavrni konec. Foto: Vid Ponikvar

Druga liga je tako ostala brez enega udeleženca. Finance so v letu 2016 veliko turbulenc povzročile v Kopru, kjer je že večkrat zazvonil alarm, velenjski Rudar pa je spomladi radostno izplaval iz pretečih rdečih številk.

G kot Primož Gliha

Nekdanji slovenski reprezentant je kot selektor mlade izbrane vrste največje upe na sončni strani Alp popeljal do tretjega mesta v močni skupini, kar pa ni zadoščalo za preboj na evropsko prvenstvo 2017. Zaostal je za Italijo in Srbijo, ki so jo slovenski upi do 21 let presenetili v Kopru. Boljšo uvrstitev mladih reprezentantov, ki počasi trkajo na vrata Katančeve čete, so pokvarili spodrsljaji v Litvi in na Irskem.

Jasmin Handanović bo konec januarja 2017 dopolnil 39 let. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jasmin Handanović bo konec januarja 2017 dopolnil 39 let. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida H kot Handanović

Priimek Handanović, ki je zaznamoval zadnje desetletje slovenskega nogometa na igralnem položaju vratarja, se je pogosto znašel na naslovnicah tudi v letu 2016. Bratranca Samir Handanović in Jasmin Handanović sta zadržala vrhunsko formo in si prislužila veliko aplavzov navijačev Interja in Maribora. Mlajši Samir v Milanu še ni dočakal slovesnega trenutka, ko bi lahko zaigral v ligi prvakov, na njegov naslov pa pri 32 letih še vedno kapljajo mikavne ponudbe evropskih velikanov. Njegov starejši bratranec je pri 38 letih podrl rekord NK Maribor v številu nepremagljivosti v 1. SNL. Brani kot mladenič in dokazuje, da leta še zdaleč niso ovira za izjemne predstave.

I kot Izdajalec

Ko se je Milivoje Novaković, drugi najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance, po več letih igranja v tujini vrnil v domovino, je izbral Maribor. To je nekatere navijače Olimpije tako razbesnelo, da so ga oklicali za izdajalca in stavbo v Novih Jaršah, kjer je preživljal mladost, popisali z žaljivimi sporočili, iz katerih ni bilo težko razbrati sovraštva. Izkušeni napadalec, ki je pred dnevi prvič postal očka, je po dolgem času leto končal brez reprezentančnega gola. Najbližje mu je bil na tekmi v Beltastu, ko je zapravil strel z bele točke.

J kot Jan Oblak

Prvi vratar slovenske reprezentance in madridskega Atletica je konec maja s španskim velikanom naskakoval evropski naslov, a v finalu po stresnem izvajanju kazenskih udarcev ostal brez velike nagrade. V letu 2016 zadetka ni prejel na kar 29 tekmah Atletica, kar je največ izmed vseh vratarjev, ki so branili za klub iz petih najmočnejših prvenstev v Evropi.

Jan Oblak je prejel nagrado, ki je namenjena vratarju španskega prvenstva z najmanj prejetimi zadetki. | Foto: Twitter - Voranc Jan Oblak je prejel nagrado, ki je namenjena vratarju španskega prvenstva z najmanj prejetimi zadetki. Foto: Twitter - Voranc

Kot prvi Slovenec je prejel nagrado Zamora za najmanjše število prejetih golov v španskem prvenstvu (2015/16). Prejel jih je le 18 ter izenačil rekord la lige. Ob koncu jesenskega dela ga je v slabo voljo spravila poškodba leve rame, zaradi katere bo prisiljen počivati vsaj še nekaj mesecev.

K kot Kevin Kampl

To je bilo leto, v katerem se je svojeglavemu zveznemu igralcu iz Solingena pripetilo toliko stvari, da bi lahko njegova zgodba postala filmska uspešnica. Izbrali so ga v najboljšo enajsterico močnega nemškega prvenstva (sezona 2015716), v ligi prvakov je z zadetkom odločil srečanje na kultnem Wembleyju, si privoščil nepotrebno afero zaradi zavrnitve vpoklica v slovensko reprezentanco, naslovnicah pa polnil še z nekaterimi muhastimi potezami in številnimi poškodbami. Nekatere izmed njih so bile skrivnostne, še po vsaki pa se je vrnil hitreje od prvotnih zdravstvenih napovedi. Motor Bayerja je zaigral na različnih igralnih položajih. Predstavlja veliko rezervo za slovensko izbrano vrsto.

Darko Milanič se je letos vrnil na mariborsko klop. | Foto: Matjaž Vertuš Darko Milanič se je letos vrnil na mariborsko klop. Foto: Matjaž Vertuš L kot Luka Elsner

Do prihoda naslednika Simona Rožmana najmlajši trener v 1. SNL je Domžalam zagotovil evropsko pravljico, v kateri je vsaj za eno noč pokvaril načrte tudi favoriziranemu West Hamu. Pozno poleti je odšel k Olimpiji, s katero mu ne gre slabo. Brez jesenskega naslova je ostal le zaradi slabše razlike v zadetkih. Z opravljenim v Ljubljani je le delno zadovoljen, saj je prepričan, da njegovi izbranci zmorejo veliko več. Dokazal je, da v nogometni dinastiji Elsner ne manjka nadarjenih strategov.

M kot Darko Milanič

Trofejni trener Maribora se je v začetku spomladanskega dela vrnil v Ljudski vrt in nasledil Krunoslava Jurčića. To je bilo veliko presenečenje, saj se je Hrvat s svojim igralnim slogom prikupil mariborskemu občinstvu. Izolan se je lotil zahtevnega izziva, ostal brez naslova, a si za tolažilno nagrado priigral pokalno lovoriko, nato pa za las ostal brez skupinskega dela evropske lige. V prvenstvu je bil nepremagan več kot tri mesece in z Mariborom osvojil naslov jesenskega prvaka.

N kot Nacionalni nogometni center Brdo

NNC Brdo je velik projekt Nogometne zveze Slovenije. Ko so ga uspešno spravili pod streho, je postal eden najlepših tovrstnih kompleksov v Evropi. Spomladi je bil na slavnostnem odprtju eden izmed osrednjih govorcev tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino, ki je bil poln pohval na račun vodstva krovne zveze. Fifa in Uefa sta prispevali največ denarja za pripravljalno središče, ki slovenskim reprezentančnim selekcijam zagotavlja odlične pogoje. Katančeva četa ga je prva preizkusila že jeseni 2015. Na Brdu pri Kranju je zaživela tudi nova upravna zgradba NZS.

O kot Olimpija

Nogometaši Olimpije so po 21 letih osvojili naslov državnega prvaka. Zmaji so to storili v novi klubski preobleki, ki je prvič med najboljšimi zaigrala leta 2009.

Veselje nogometašev po zmagi v Velenju, s katero so si zagotovili naslov državnega prvaka. | Foto: Vid Ponikvar Veselje nogometašev po zmagi v Velenju, s katero so si zagotovili naslov državnega prvaka. Foto: Vid Ponikvar

Tudi NZS beleži njihov dosežek kot prvi naslov in ga ne enači s starejšo Olimpijo, ki je domovala za Bežigradom. Ljubljana si je dala duška in nazdravila prvemu naslovu po letu 1995. Slovensko prestolnico je preplavila zeleno-bela rapsodija, cilj predsednika Milana Mandarića pa je, da Ljubljančanom leta 2017 podari novo zvezdico.

P kot Predsednik

Ko je Aleksander Čeferin v začetku septembra postal predsednik Uefe, je postalo jasno, da bo NZS potrebovala novega predsednika. Nalogo vršilca dolžnosti je do predsedniških volitev prevzel podpredsednik Radenko Mijatović. Uspešen gospodarstvenik ter nekdanji nogometaš in nogometni sodnik je po umazanem predvolilnem boju suvereno premagal edinega protikandidata Matjaža Nemca (23:7) in postal šele četrti predsednik NZS v obdobju državne samostojnosti. Želi nadaljevati pot, ki jo je začrtal Čeferin.

R kot Rok Kronaveter

Srečko Katanec bo s slovensko izbrano vrsto v kvalifikacijski skupini za SP 2018 prezimil na drugem mestu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Srečko Katanec bo s slovensko izbrano vrsto v kvalifikacijski skupini za SP 2018 prezimil na drugem mestu. Foto: Urban Urbanc/Sportida To je bilo zelo burno leto za Štajerca. Spomladi so ga navijači Olimpije nosili po rokah. Bil je junak Prve lige Telekom Slovenije, njen najboljši strelec in igralec. Ljubljanski ekipi je pomagal do tako želenega naslova, nato pa je na reprezentančni akciji sledila poškodba. Od igrišč ga je oddaljila ravno v obdobju, ko je Vanolijeva Olimpija doživela hiter evropski izpad. Kronaveter je jeseni dosegel strelski prvenec v reprezentanci in bil zaslužen za sladko domačo zmago nad Slovaško, le dva meseca pozneje pa se je ohladila njegova ljubezen do navijaške skupine Green Dragons, ki ga podi iz Ljubljane. Nekoč najbolj priljubljeni Mariborčan v slovenski prestolnici bo zimski prestopni rok najverjetneje izkoristil za spremembo okolja.

S kot Srečko Katanec

Selektor, ki je slovensko reprezentanco popeljal že na dve veliki tekmovanji, je po nepopolnem izkupičku v Litvi (2:2) doživljal kritike, nato pa je sledil rezultatski preporod, ki ga je povzdignil med zvezde in mu povrnil kult uspešnega strokovnjaka, ki zna delati z mladimi. V kvalifikacijski skupini je prezimil na drugem mestu, pred Slovaško, Litvo, Škotsko in Malto. Če bi se kvalifikacije končale že letos, bi igral v dodatnih kvalifikacijah za SP 2018 v Rusiji. Tudi zmaga nad vodilno Anglijo ni bila daleč.

Š kot Andraž Šporar

Tako dragega prestopa slovenskega igralca, ki je zapustil domači nogometni klub in odšel v tujino, še ni bilo. Olimpija je po odhodu mladega napadalca, z naskokom najboljšega strelca jesenskega dela Prve lige Telekom Slovenije (17 zadetkov), postala bogatejša za več kot tri milijone evrov. Ljubljančan je odšel v Basel, kjer pa v dresu serijskega švicarskega prvaka ni dosegel niti enega zadetka. Ni imel sreče z zdravjem, tako da je izpustil veliko tekem. Dočakal je prvi nastop v ligi prvakov, debitiral pa je tudi za člansko izbrano vrsto.

T kot Trener v tujini

Zunaj slovenskih meja deluje kar nekaj slovenskih strokovnjakov, največji uspeh pa dosega Matjaž Kek v sosednji Hrvaški. Z Rijeko je brez poraza postal jesenski podprvak in poskrbel za ogromno nogometno evforijo v Kvarnerju.

Matjaž Kek je prvi del sezone 2016/17 končal brez poraza. To je v Evropi uspelo le še evropskemu prvaku Realu iz Madrida. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek je prvi del sezone 2016/17 končal brez poraza. To je v Evropi uspelo le še evropskemu prvaku Realu iz Madrida. Foto: Vid Ponikvar

V jesenskem delu mu je dolgo časa na Hrvaškem delal družbo prijatelj Marijan Pušnik. Vodil je splitski Hajduk, ga skoraj pripeljal v skupino evropske lige, nato pa po izpadu iz pokala zapustil Dalmacijo. Na Hrvaškem ne manjka niti slovenskih nogometašev. Petar Stojanović je z zagrebškim Dinamom igral v ligi prvakov, na Reki se skuša dokazati Matic Črnic, nekdanji reprezentant Dalibor Stevanović pa nosi dres Slavena iz Koprivnice.

U kot Uefa

Uefa je največja športna organizacija v Evropi, ki odloča o usodi nogometa. Slovenci so v njej po zaslugi predsednika Čeferina precej pomembni. Na njenem središču v Nyonu ne deluje le nekdanji predsednik NZS, ampak tudi njegovi nekdanji sodelavci pri slovenski krovni zvezi Aleš Zavrl, Željko Pavlica, Ilija Kitić

V kot Valter Birsa

Izkušeni Primorec se je ustavil v Italiji. Pri Chievu izstopa z zadetki in podajami, njegova zlata leva noga pa zelo pomaga tudi slovenski reprezentanci, za katero je zbral že 84 nastopov. Tudi v tej sezoni je razigran, kjer je v serie A prispeval štiri zadetke in podaje. Na Apeninskem polotoku je izmed številnih Slovencev v boljši strelski formi le njegov reprezentančni soigralec Jasmin Kurtić, ki se dokazuje pri Atalanti.

Z kot Zahović

Zahović je priimek, ki izžareva moč mariborskega klubskega nogometa. Nekdanji najboljši strelec slovenske reprezentance Zlatko Zahović se je kot športni direktor NK Maribor zapletel v afero z Agimom Ibraimijem, po kateri se je odločil za medijski molk. Čeprav je z vijolicami naskakoval naslov državnega naslova, se je moral zadovoljiti le s pokalno lovoriko.

Zlatko Zahović po aferi Ibraimi spregovori le še za klubsko spletno stran. | Foto: Matjaž Vertuš Zlatko Zahović po aferi Ibraimi spregovori le še za klubsko spletno stran. Foto: Matjaž Vertuš

Največja poteza mu je uspela, ko je jeseni iz Nizozemske nazaj pripeljal sina Luko Zahovića. Mladi reprezentant je ekspresno postal najboljši strelec lige. Verjetno bi v začetku prihodnjega leta zaigral za B-reprezentanco, če se klubsko vodstvo Maribora ne bi zahvalilo selektorjevi želji, da v državnem dresu preizkusi vse najboljše igralce Prve lige Telekom Slovenije. Če bo ostal v Ljudskem vrtu do konca sezone, bo meril na 14. državni naslov.  

Ž kot Žalitve 

Slovensko nogometno okolje je spomladi pretresla afera, v kateri sta se na nasprotnih si bregovih znašla donedavna somišljenika in soborca Zlatko Zahović in Agim Ibraimi. Športni direktor je prek SMS-sporočil tako žalil makedonskega reprezentanta s slovenskim državljanstvom, da ni bilo več poti nazaj. Maribor je izgubil enega izmed nosilcev igre, ki do konca sezone ni več oblekel vijoličastega dresa, nato pa se je preselil v Kazahstan.

Ne spreglejte