Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
7. 1. 2016,
11.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Josip Iličić Fiorentina Palermo serie A

Četrtek, 7. 1. 2016, 11.14

6 let, 6 mesecev

Stoječe ovacije za Iličića, ki ruši rekorde (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski reprezentant Josip Iličić je v nogometno leto 2016 vstopil fantastično. Z dvema goloma je Fiorentino popeljal do zmage v Palermu, navijači poražencev pa so mu priredili stoječe ovacije.

Veliki dan za slovenski šport, 6. januar 2016, ki je na prestol novoletne turneje postavil skakalnega kralja Petra Prevca, je začinil še en gorenjski športnik. Igra nogomet in si služi kruh v italijanskem prvenstvu. Nosi barve Fiorentine, v sredo pa je odigral prvo prvenstveno tekmo v koledarskem letu 2016. Blestel je in poskrbel za rapsodijo v vijoličastem. To je Josip Iličić, nesporni junak Fiorentine na prvi letošnji tekmi.

Na gostovanju v Palermu, ki je v preteklosti nekaj let predstavljal njegov dom, se je izkazal z dvema vrhunskima zadetkoma. Njegova ekipa je rožnate odpravila s 3:1, Iličić pa je dokazal, da ga italijanski športni dnevnik La Gazetta dello Sport ni zaman uvrstil med 15 najboljših igralcev jesenskega dela v serie A. Fiorentina po zlata vredni zmagi na Siciliji diha za ovratnik vodilnemu Interju. Za nekaj ur je poskočila na vodilno mesto, a so si Samir Handanović in soigralci s tesno zmago v Empoliju vodilni položaj kmalu priigrali nazaj.

Izenačil je strelski rekord

Slovenec z zlato levo nogo je v sredo izkoristil dve podaji Dalmatinca in s prekrasnima zadetkoma zatresel mrežo kluba, ki ga ima zelo rad in ga še vedno nosi v srcu. V Palermo je prispel leta 2010 in nato poskrbel, da ga je nogometna Italija hitro opazila. Ko je sklenil, da je napočila priložnost za selitev v močnejši klub, je sprejel ponudbo Fiorentine. Vijolice iz Toskane so ga odkupile za skoraj deset milijonov evrov. Sledili so vzponi in padci. Zadnjih je bilo celo več, tako da se je pred letom dni napovedoval odhod slovenskega legionarja iz Firenc. Kranjčan je ostal trmast in zadržal vijoličasti dres. Odločitev se je nogometašu, ki bo konec meseca dopolnil 28 let, obrestovala.

V tej sezoni pod vodstvom novega trenerja Paola Souse blesti. Portugalec ga je prerodil. V prvenstvu je dosegel že devet zadetkov, dva je dodal še v ligi Europa, tako da je že pri 11 golih. S tem je izenačil rekordni dosežek iz sezone 2012/13, ko je igral še v dresu Palerma.

Ker pa ga do konca sezone čaka še ogromno dokazovanj tako v Italiji kot tudi v Evropi, bo lahko strelski rekord v bližnji prihodnosti še izboljšal. Jojo uživa v nogometu in izjemnih dosežkih. Na zadnjih štirih nastopih je dosegel kar pet zadetkov in odličen strelski ritem zadržal tudi po novoletnih praznikih. Navijači Fiorentine ga obožujejo. Pozabili so na vse stare zamere in nesporazume, ki so svoj čas polnili naslovnice.

Izenačili rekord Trapattonijeve čete

Iličić v tej sezoni blesti tako z zadetki (11) kot tudi s podajami (5). Je odličen izvajalec strelov z bele točke. Odgovorno nalogo je prevzel šestkrat in vedno zatresel mrežo. Z bele točke je premagal tudi rojaka Samirja Handanovića, ki slovi kot največji specialist za branjenje kazenskih strelov. V tej sezoni je dosegel zadetek na vsakih 110 minut, statistiki pa poudarjajo, da je najbolj učinkovit na srečanjih, ko sestavlja udarno enajsterico. Na zadnjih 17 dvobojih, ki jih je začel od prve minute, je dosegel 15 zadetkov.

Fiorentina je že začela razmišljati o podaljšanju pogodbe. Zdajšnja mu poteče leta 2018, Jojo pa je z dobrimi predstavami poskrbel, da se je njegova vrednost močno dvignila. Vijolice živijo sanje. Navijači razmišljajo o naslovu prvaka. Po 18 krogih se lahko pohvalijo z 38 točkami.

S tem so izenačili rekord, ki ga je v sezoni 1998/99 postavil Giovanni Trapattoni. Fiorentina je bila takrat zimski prvak. Bi lahko v tej sezoni storila še korak več in s pomočjo Iličićevih mojstrovin osvojila tako želeno prvo mesto?

Ne spreglejte