Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

7

Natisni članek

NK Krško Miha Zajc Antonio Delamea Mlinar Luka Elsner Green Dragons Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija Rok Kronaveter naj gol

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kakšna bo usoda Mariborčana v Ljubljani?

Zmeda v Stožicah: navijači podijo Kronavetra iz Olimpije, drugi jim žvižgajo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

7

Rok Kronaveter | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski reprezentant Rok Kronaveter je pri Olimpiji v kratkem času izkusil dve skrajnosti. Navijaška skupina Green Dragons ga je v šampionski sezoni 2015/16 nosila po rokah, v zadnjih tednih pa se je ljubezen tako ohladila, da so mu na tekmi s Krškim (1:1) sporočili, naj odide. Zmernejši del občinstva v Stožicah meni drugače.

  • Olimpija in Krško sta v zadnji tekmi jesenskega dela Prve lige Telekom Slovenije remizirala z 1:1. Naslov jesenskega prvaka je zaradi boljše razlike v zadetkih osvojil Maribor.
  • Zvezni igralec Olimpije Rok Kronaveter je zapustil igro v 68. minuti, navijači na severni tribuni Stožic pa so ob njegovem odhodu razvili transparent, na katerem je pisalo: "Krona s**zdi."

V prejšnji sezoni je bil najboljši posameznik Prve lige Telekom Slovenije. Tako so izbrali njegovi stanovski kolegi. Olimpiji je pomagal do naslova državnega prvaka ter 14. maja dosegel odločilen gol za zlata vredno zmago v Velenju, ki je zažarelo v zeleno-belih barvah in proslavljalo težko pričakovano lovoriko.

S 17 zadetki je bil eden izmed treh najboljših strelcev tekmovanja, prislužil pa si je tudi vpoklic v člansko izbrano vrsto. Rok Kronaveter je veljal za najbolj priljubljenega Štajerca v Ljubljani. Navijači so ga na vsakem koraku trepljali po ramenih in ponosno vzklikali "Krona je žabar".

Ljubezen se je ohladila

Veselje Mariborčana in soigralcev, ko je na gostovanju v Velenju Olimpiji priigral zmago in ji zagotovil naslov. | Foto: Vid Ponikvar Veselje Mariborčana in soigralcev, ko je na gostovanju v Velenju Olimpiji priigral zmago in ji zagotovil naslov. Foto: Vid Ponikvar Po šampionski sezoni, ki se je končala tragično, s poškodbo na reprezentančni akciji, so se stvari obrnile proti Kronavetru. Ljubezen med najglasnejšimi privrženci, združenimi v navijaški skupini Green Dragons, in 30-letnim zveznim igralcem, ki lovi morda še zadnji vlak za odmeven prestop v tujino, se je ohladila.

V sezoni 2016/17, katere stresen začetek ob zgodnjem izpadu v Evropi je zaradi poškodbe spremljal le s tribun, ni ponavljal tako dobrih predstav, kot jih je kazal v prejšnji sezoni.

Nastopov je bilo manj, navijaški pogledi pa vedno bolj kritični. Štajerec je z nekaterimi prekrasnimi zadetki spomnil, da še ni pozabil igrati vrhunskega nogometa, zablestel je tudi v državnem dresu in odločil kvalifikacijsko srečanje proti Slovaški (1:0), a to ni pomagalo.

V prvem polčasu se je Kronavetru na srečanju med Olimpijo in Krškim še smejalo ... | Foto: Vid Ponikvar V prvem polčasu se je Kronavetru na srečanju med Olimpijo in Krškim še smejalo ... Foto: Vid Ponikvar

Vmes so se odnosi med navijači, ki spremljajo dvoboj na severni tribuni Stožic, in standardnim slovenskim reprezentantom poslabšali. Zlasti po tem, ko je Kronaveter po zadetku v Kopru postavil prst pred usta in navijačem med obdobjem največjih kritik sporočil, naj obmolknejo. 

Žaljiv transparent in skandiranje "Krona je žabar"

Ko se je bližal slačilnici, so ga navijači pričakali s pomenljivim transparentom. | Foto: Rok Plestenjak Ko se je bližal slačilnici, so ga navijači pričakali s pomenljivim transparentom. Foto: Rok Plestenjak Na nedeljskem dvoboju v Ljubljani, na katerem so se nogometaši Olimpije poslovili od ljubljanskega občinstva za leto 2016 in ga razočarali z remijem proti Krškemu, so navijači svoje stališče do Kronavetra strnili na kos papirja. Velikega in dolgega, ki ga je v 65. minuti, ko je Kronaveter zapuščal igrišče, uzrl ves štadion. Na njem je v ne najbolj nežni različici pisalo, naj se "spelje" iz kluba.

Transparent so razvili ravno takrat, ko je omenjeni igralec hodil mimo njih, saj je po menjavi zapustil zelenico na drugi strani, nato pa se proti slačilnici odpravil ob robu igrišča. Pogled proti navijačem, s katerimi se je še pred kratkim veselil izjemnih dosežkov, je bil hladen.

Si je Rok Kronaveter pri Olimpiji zaslužil takšen odnos navijaške skupine Green Dragons?

  • Da.
    6,31 %
    105 glasov
  • Ne.
    93,69 %
    1560 glasov
Oddanih 1665 glasov

Navijaška skupina Green Dragons je prek socialnega omrežja pojasnila razloge za omenjeno dejanje. "Rok Kronaveter se je že večkrat pos*al na lastne navijače, a tokrat je šel predaleč. Po golu v Kopru je postavil prst na usta (utihnite), navijači smo od vodstva kluba dobili odgovor, da ima osebne probleme. V včerajšnjih novicah je povedal resnico. Rok se že dolgo postavlja nad klub, in dovolj je bilo tega," so pojasnili privrženci zmajev in opozorili na njegovo izjavo, kako so bile kritike navijačev do njega neupravičene in da je še vedno prepričan, da je bila poteza na tekmi v Kopru primerna.

Sever in vzhod na nasprotnih bregovih

V dvoboju s Timom Čehom (Krško). | Foto: Vid Ponikvar V dvoboju s Timom Čehom (Krško). Foto: Vid Ponikvar Da je bila zmeda v Stožicah še večja, so poskrbeli preostali navijači na štadionu. Največ jih je bilo zbranih na vzhodni tribuni.

Ponavadi so s severno tribuno usklajeni, sploh pri zdaj že tradicionalnem navijaškem besednem dopolnjevanju (navijači na severu zakličejo Olimpija, navijači na vzhodu pa s kratkim zamikom dodajo Ljubljana), tokrat pa je bilo čutiti nasprotujoči si mnenji. Ko so navijači razprli žaljiv transparent, namenjen Kronavetru, so preostali privrženci Olimpije, zbrani na štadionu, odgovorili z neodobravanjem in žvižgi.

Sever je glasno vzklikal vsebino transparenta, a se vzhod ni strinjal z njim. Odgovoril je s preverjenim sloganom "Krona je žabar" in podprl Štajerca. Tako je bilo razbrati, da najglasnejši navijači Kronavetra nočejo več gledati v dresu Olimpije, preostali pa ne bi imeli nič proti, če bi ostal v Stožicah, zlasti v boju za naslov državnega prvaka, kjer je potreben vsak kakovosten igralec.

Nič še ni stoodstotno

Je Kronaveter že odigral zadnjo tekmo za Olimpijo? Dobre predstave, zlasti v slovenski reprezentanci, pa tudi nekaj lepih zadetkov, ki jih je dosegel v jesenskem delu, so poskrbeli, da zanj vlada zanimanje na mednarodnem trgu.

Ljubezen navijaške skupine Green Dragons do 30-letnega Štajerca se je ohladila. | Foto: Vid Ponikvar Ljubezen navijaške skupine Green Dragons do 30-letnega Štajerca se je ohladila. Foto: Vid Ponikvar Na govorice o tem, da se dogovarja s kitajskim snubcem, nam je diplomatsko odgovoril, da ni okrog njegovega odhoda še nič stoodstotnega. Ne ve še, ali bo v spomladanskem delu ostal v zmajevem gnezdu ali se odpravil drugam. Razočaranje zaradi ostrega stališča navijačev bi lahko imelo resen vpliv na odločitev.

S tujino ima že nekaj izkušenj. Igral je v Nemčiji, Romuniji in na Madžarskem, v dresu Olimpije pa zaigral v življenjski formi in z njo prvič v karieri proslavljal naslov državnega prvaka.

Kapetan Olimpije ga podpira, a se ne bo vmešaval 

Kapetanski trak pri Olimpiji nosi reprezentant Antonio Delamea Mlinar. | Foto: Vid Ponikvar Kapetanski trak pri Olimpiji nosi reprezentant Antonio Delamea Mlinar. Foto: Vid Ponikvar Če navijaška skupina Green Dragons sporoča Kronavetru, naj pobere šila in kopita, pa mu soigralci stojijo ob strani. Ni jim bilo vseeno, ko so spremljali izbruh negativne energije, uperjene proti Mariborčanu. Trener Luka Elsner ni hotel razpredati o tem, kakšna je usoda Kronavetra. Dejal je, da je to tema za druge sogovornike.

Kapetan Antonio Delamea Mlinar in reprezentančni soigralec Miha Zajc sta po remiju s Krčani, ki je Olimpiji preprečil naslov jesenskega prvaka, podprla Kronavetra.

Soigralca o Kronavetru in sporočilu navijačev

Miha Zajc se je proti Krčanom vpisal med strelce. | Foto: Vid Ponikvar Miha Zajc se je proti Krčanom vpisal med strelce. Foto: Vid Ponikvar "S Kronavetrom nimam nikakršnih težav. Cenim ga kot človeka in igralca. Ima podporo ekipe, v to, kar ima z navijači, pa se ne bi spuščal. Vsak ima pravico do svojega mnenja, tudi navijači, ki plačajo za vstopnice. Oni so se pač tako odločili, Krona ima verjetno svoje mnenje. V to se ne bom vmešaval," je pojasnil kapetan Antonio Delamea Mlinar.

"Kronaveter ima o tem svoje mnenje. Žal mi je, da so se navijači tako odzvali in negirali preostale navijače. Stojimo za Krono in njegovimi odločitvami. Moramo se zavedati, da je bil v prejšnji sezoni naš najboljši igralec. Igralci stojimo za njim in ga podpiramo," je sporočil Miha Zajc in dodal, da želi z Olimpijo ubraniti naslov, zato namerava ostati v Ljubljani vsaj do konca sezone.

Mariborčan je po tekmi v kleti stoženskega objekta odhitel proti jeklenemu vozičku in nam pojasnil, da se mu mudi na letalo. Z družino odhaja na oddih, zato se po tekmi ni udeležil klubske večerje, s katero so zeleno-beli na Gorenjskem sklenili jesenski del 2016/17.

Po dvoboju s Krčani, ki so Olimpiji preprečili naslov jesenskega prvaka, se je Kronaveter z družino odpravil na dopust.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Po dvoboju s Krčani, ki so Olimpiji preprečili naslov jesenskega prvaka, se je Kronaveter z družino odpravil na dopust. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Končali so ga na drugem mestu, z enakim številom točk kot jesenski prvak Maribor, tako da se obeta napet spomladanski del prvenstva. Postavlja se vprašanje, ali bo del njega na sončni strani Alp tudi Kronaveter. Navijaška skupina na severu Stožic tega najraje ne bi doživela ...

Najlepši zadetki 21. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Ne spreglejte