Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
23. 8. 2016,
17.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Chievo Inter Samir Handanović Valter Birsa

Torek, 23. 8. 2016, 17.50

6 let, 6 mesecev

Po dveh golih Slovenca za hrbtom rojaka

Valter Birsa na naslovnicah, Samir Handanović je jezen

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Valter Birsa | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Valter Birsa je bil junak 1. kroga italijanske nogometne lige, potem ko je pri presenetljivi zmagi Chieva z 2:0 v Veroni dosegel oba gola proti milanskemu Interju, čigar vrata brani njegov rojak Samir Handanović. Slovenski reprezentant se je v teh dneh zato znašel v središču pozornosti.

Valter Birsa je v nedeljski tekmi v Veroni v 49. minuti najprej zadel za vodstvo Chieva z 1:0, v 81. minuti pa poskrbel za končni izid. Slovenski reprezentant, čigar dobre forme se je selektor Slovenije Srečko Katanec, ki bo v četrtek razkril seznam nogometašev za prvo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Litvi v Vilni, prav gotovo razveselil, je potrdil, da je v odlični formi.

Pričakovano je bil izbran v idealno enajsterico prvega kroga italijanskega prvenstva in se je znašel na naslovnicah športnih medijev na Apeninskem polotoku. Dobro, ne ravno povsod, saj se Italijani raje kot s tujimi nogometaši, razen tistih največjih zvezdnikov, ukvarjajo s svojimi, a vseeno. V tamkajšnjih časopisih in na spletnih straneh je dobil kar nekaj prostora.

Dela v miru in uživa

Z novo sezono je podobno kot lani začel odlično. | Foto: Gulliver/Getty Images Z novo sezono je podobno kot lani začel odlično. Foto: Gulliver/Getty Images Med drugim so daljši pogovor z njim opravili tudi pri priznanem italijanskem športnem časopisu La Gazzetta dello Sport. "Ko sem prišel v Chievo, sem se priključil sijajnemu projektu, v katerem vsi dihamo kot eno in dajemo vse od sebe," se je spomnil trenutka izpred dveh let, ko je, sprva kot posojen nogometaš Milana, prišel v Verono, kjer zdaj igra že tretje leto zapored.

"V klubu imamo na volje vse, česar si želimo. Lahko delamo v miru in uživamo. Trenutno igram zelo dobro in uživam. Predvsem podaje so tiste, ob katerih se počutim najbolje, seveda sem zelo vesel tudi golov," je povedal ofenzivni vezist, ki je pred dnevi praznoval 30. rojstni dan.

Bolj kot o dveh golih, ki ju je pospravil v mrežo Interja in poskrbel za morda najbolj odmevno predstavo, odkar je leta 2011 prišel na Apeninski polotok, je govoril o času, ki ga je prebil pri naših zahodnih sosedih. Najprej je igral za Genovo, potem za Torino in pred prihodom v Verono še za veliki Milan, pri katerem je med letoma 2014 in 2015 nekoliko presenetljivo odigral kar nekaj tekem in zabil tudi dva gola.

Veselje s klubskim soigralcem in rojakom Boštjanom Cesarjem. | Foto: Gulliver/Getty Images Veselje s klubskim soigralcem in rojakom Boštjanom Cesarjem. Foto: Gulliver/Getty Images

Priložnost, ki je ni mogel izpustiti iz rok

"To je bila priložnost, ki je nisem smel izpustiti iz rok. Poizkusil sem in nekaj časa tudi užival, a potem ni šlo tako, kot sem si želel," se je spomnil igranja v dresu šestkratnega evropskega prvaka, ki je še vedno v Evropi najbolj spoštovan italijanski klub.

Chievo, ki je v pretekli sezoni v prvenstvu ob koncu končal na devetem mestu, je, zanimivo, zelo dobro začel tudi pred letom dni, ko je bil po dveh zmagah in remiju po treh krogih celo na vrhu italijanskega prvenstva. Tudi Birsa je takrat blestel, v prvih treh tekmah je zabil dva gola in prispeval tri podaje. Bil je med najboljšimi posamezniki v ligi (ob koncu je v 35 nastopih zbral šest golov in prispeval sedem podaj). Bo podobno tudi tokrat?

Samir Handanović ima tisoč razlogov za nezadovoljstvo

Medtem ima Samir Handanović, ki vse od prihoda iz Udineseja leta 2012 z Interjem ne najde prave forme, veliko manj razlogov za zadovoljstvo. Po prejšnji sezoni, polni razočaranj, v kateri so bili Milančani četrti in so ostali brez lige prvakov, so slabo začeli tudi tokrat.

"Lahko bi s prstom pokazal na tisoč stvari, a ne bi naredil nič dobrega," je povedal Samir Handanović. | Foto: "Lahko bi s prstom pokazal na tisoč stvari, a ne bi naredil nič dobrega," je povedal Samir Handanović.

Z novim trenerjem, Nizozemcem Frankom de Boerom, ki je nasledil slovitega Roberta Mancinija, so začeli porazno, kar je izkušenega slovenskega vratarja pošteno razjezilo. "Razjezilo me je veliko stvari. Težko je povedati karkoli pametnega. Lahko bi s prstom pokazal na tisoč stvari, a ne bi naredil nič dobrega. Zdaj moramo trdo delati in poskrbeti, da začnemo zmagovati," je dejal 32-letni Ljubljančan, ki je v prvi italijanski ligi zbral že kar 331 nastopov.

V naslednjem krogu novi slovenski obračuni

Inter, ki bo v novi sezoni nastopal v ligi Europa, v prihodnjem prvenstvenem krogu čaka domača tekma s Palermom Siniše Anđelkovića in Aljaža Strune. Chievo bo gostoval pri Fiorentini Josipa Iličića.

Ne spreglejte