TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 12. 2010,
11.22

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 9. 12. 2010, 11.22

8 let, 3 mesece

ZVEZDA TEDNA: John Lennon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Letošnje leto je "v znamenju" legendarnega glasbenika Johna Lennona, ki bi letos praznoval 70 let, v sredo, 8. decembra pa je minilo 30 let od njegove smrti, zato smo ga izbrali za Zvezdo tedna.

Johna Lennona ni potrebno posebej predstavljati, saj je osebnost, ki se je v glasbeno zgodovino zapisala z velikimi črkami. Lennon je bil skupaj s Paulom McCartneyjem ustanovni član legendarne in verjetno najuspešnejše skupine vseh časov The Beatles, ki je zaznamovala razvoj glasbe v 60. letih. Lennon se je po desetletju, ko so s skupino in s svojo glasbo pravzaprav osvojili svet, naveličal zvezdništva, velikih koncertov in kričečih oboževalk. Menil je, da zaradi vse evforije in kričanja na koncertih ljudje glasbe pravzaprav ne slišijo in da gre še zgolj za zvezdništvo in ne več za glasbo.

Lennon je čutil vedno večji pritisk in v skupini je postajal vedno bolj nesrečen. Pridobil je nekaj kilogramov in kasneje se je šalil, da je bilo to obdobje "debelega Elvisa". Beatlesi so tako na zadnjem skupnem koncertu nastopili 30. januarja 1969 na strehi založbe Apple Records v Londonu.

Psihoanalitski solistični začetki

Začetki Lennonove solistične kariere so bili zaznamovani z razčiščevanjem njegovih travm iz otroštva in vpogledom samega vase, kar se je odražalo tudi v njegovi glasbi. Njegov prvi in zelo čustven solistični album John Lennon/Plastic Ono Band je tako prinesel pesmi, kot sta Mother, Working Class Hero, ki so izhajale iz njegovega življenja in v katerih se je popolnoma izrazil.

Politični aktivizem

Njegova solistična kariera pa je bila zaznamovana tudi s kritiko, političnim aktivizmom in mirovništvom. Leta 1971 se je preselil v New York, kjer je postal eden najbolj glasnih kritikov in nasprotnikov vojne v Vietnamu. Pesem Give Peace a Chance, ki jo je Lennon posnel s Plastic Ono Bandom je postala himna ameriškega protivojnega gibanja, Lennon pa je postal tako glasen, da si je nakopal resno sovraštvo Nixonove administracije, ki se je na vse pretege trudila, da bi pevca deportirala v Veliko Britanijo.

Leta 1971 je izšel njegov album Imagine, naslovni singel pa je dvignil veliko prahu tudi med religioznimi skupinami.

Do leta 1980 je posnel albume Mind Games (1973), naslovni singel je bil med top 20 singli v ZDA in Veliki Britaniji, Walls and Bridges (1974), sodeloval je z Eltonom Johnom in Davidom Bowiejem, sledil je album Rock 'n' Roll (1975).

Istega leta pa se je rodil njegov sin Sean in Lennon se je odločil, da se umakne z glasbene scene in se popolnoma posveti družini in vzgoji otroka.

Oktobra, leta 1980, se je vrnil s singlom (Just Like) Starting Over, ki mu je novembra sledil album Double Fantasy. Osmega decembra 1980 pa je Lennona pred njegovim domom v New Yorku pričakal Mark David Chapman in vanj izstrelil štiri naboje. Slavni pevec je tako pri 40. letih umrl med prevozom v bolnišnico.

Najden zadnji Lennonov intervju

Petega decembra 1980, tri dni pred svojo smrtjo, je Lennon odgovarjal na vprašanja novinarja revije Rolling Stone Jonathana Cotta. Intervju je trajal kar nekaj ur, najzanimivejši deli pa so bili v reviji objavljeni nekaj mesecev po pevčevi smrti. Preostali deli intervjuja, ki jih takrat niso objavili, pa so kar 30 let ležali v novinarjevi omari in jih je našel pred kratkim po naključju.

Cott je pospravljal staro omaro in našel kaseti, na katerih je bil datum intervjuja: "Trideset let je minilo, odkar sem jih nazadnje poslušal, in spreletel me je srh, ko sem spet slišal Lennonov glas." Intervju bodo seveda po vseh teh letih objavili v celoti v posebni izdaji revije in s tem obeležili 30. obletnico smrti legendarnega pevca. V intervjuju Lennon med drugim kritizira oboževalce in kritike, ki so mu očitali in pritiskali nanj, ko se je odločil, da bo za pet let prenehal z glasbenim ustvarjanjem.

Lennon je govoril tudi o morebitni turneji: "Mogoče bi pa res lahko šli na turnejo. Vendar brez dima, šminke in utripajočih luči. Morali bi se res počutiti sproščeno in se le zabavati, kot rockerji, ki začenjajo znova ... Pa saj je še dovolj časa. Povsem dovolj časa je še ..."

Lennon je umrl, ko se je po petletnem umiku z glasbene scene ponovno vračal, ko je ravno izdal svoj prvi solistični album Double Fantasy in se je na glasbene lestvice prebijal s svojim prvim samostojnim singlom (Just Like) Starting Over.

Letos bi praznoval 70 let

Devetega oktobra bi John Lennon praznoval 70-letnico. Njegov rojstni dan je milijone oboževalcev po svetu praznovalo z organiziranjem in obiskovanjem razstav, koncertov, srečanj in predavanj. V rojstnem Liverpoolu so v dveh mesecih pripravili kar 20 srečanj, Lennonova žena Yoko Ono pa je v Reykjaviku pripravila vrsto dogodkov in nastopov, v New Yorku, kjer je pevec živel deset let in kjer je 8. decembra 1980 umrl, pa so organizirali koncert njegovih pesmi. V Liverpoolu sta Lennonova prva žena Cynthia in sin Julian odkrila spomenik miru, ki so ga postavili v čast legendarnemu glasbeniku ob 70. obletnici njegovega rojstva.

Ne spreglejte