TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 3. 2010,
11.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 17. 3. 2010, 11.27

8 let

Žičnica Čaplja v Planici tudi uradno odprta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Planici je pred svetovnim prvenstvom v poletih minister za šolstvo in šport Igor Lukšič tudi uradno odprl žičnico Čaplja.

Prenovljena je tudi letalnica, na kateri je med preizkusom naprave prvi poletel Slovenec Branko Iskra (135 m), največjo daljavo pa je dosegel Rok Mandl (219 m).

Za obnovo Planice doslej odšteli 3.475.244 evrov Po besedah Jelka Grosa, direktorja Zavoda Planica in vodje tekmovanja, so doslej za obnovo Planice odšteli 3.475.244 evrov, od tega 1.692.420 evrov za žičniško napravo, za dela na letalnici 1.472.000 evrov, ostalo pa za druga investicijska dela (gozdna cesta, transformacijska postaja ...).

Kljub zamudam se je prvi del investicije uresničil "Letos je ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) v Planici financiralo tri stvari: ureditev letalnice v skladu s predpisi Mednarodne smučarske zveze (FIS), gozdno cesto in sedežnico. Če tega ne bi naredili in če ne bi MŠŠ aktivno sodelovalo, bi nam lahko FIS odvzela SP. Grožnje so bile zelo resne in tega smo se dobro zavedali. Zadovoljni smo, da se je kljub krajšim zamudam prvi del investicije uresničil. Za naslednji korak po SP bomo 42 milijonov evrov koristili postopno v treh letih. Pripravljajo se projekti in upam, da bomo jeseni že začeli kopati po porušeni stari Bloudkovi velikanki. Potem nas čaka še izganja tekaškega stadiona, objekt za smučarske teke in tekaške proge ter obnova vseh skakalnic," je napovedal Jeklo Gros.

Naslednja bo na vrsti Bloudkova velikanka "To, da nam je letos uspelo v Planici zgraditi to, kar smo načrtovali, ne pomeni, da bomo po SP odvihali rokave. Nasprotno. Pred nami je še veliko izzivov. Naslednji korak so skakalnice, vključno z Bloudkovo velikanko, ker moramo odslužiti zgodovinski dolg. S pomočjo drugih ministrstev, ki so pristojni za posamezne segmente, in lokalne skupnosti smo doslej odpravili večino težav. Bo pa potrebno dokončno rešiti solastništvo z agrarno skupnostjo in način opravljanja z nordijskim centrom. Zaščito naravne in kulturne dediščine pa urejujemo z zakonom po Planici, ki ga bomo v prihodnjih dnevih poslali v vladno proceduro," je pojasnil direktor direktorata za šport MŠŠ Marko Rajšter.

Lukšič: Denar je bil zelo dobro uporabljen S Čapljo se je zapeljal tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter se nato od vrha letalnice peš spustil do ciljnega prostora. "Denar je bil zelo dobro uporabljen, gradbeniki in tudi planiška ekipa so zelo dobro opravili svoje delo. S sredstvi za naslednji korak izgradnje nordijskega centra nimamo težav, ker bodo na voljo iz evropskih virov. Od nas in naših organizacijskih sposobnosti je vse odvisno. Želimo, da se nordijski center Planica čim prej postavil na noge, da bi bil privlačen za turiste in da bi se vzdrževal sam," je dejal Lukšič.

Več v avdio prispevku:

Ne spreglejte