Žalostna balada za trobento (Balada triste de trompeta)

Sprevržena zgodba o ljubezni, maščevanju in psihopatskih klovnih. Zmagovalec 7. Grossmannovega festivala in prejemnik srebrnega beneškega leva za najboljšo režijo!

1 / 7

Foto: Continental film

2 / 7

Foto: Continental film

3 / 7

Foto: Continental film

4 / 7

Foto: Continental film

5 / 7

Foto: Continental film

6 / 7

Foto: Continental film

7 / 7

Foto: Continental film

Režija: Álex de la Iglesia Igrajo: Areces, Antonio de la Torre, Carolina Bang, Manuel Tallafé, Alejandro Tejerías, Sancho Gracia Žanr: Komična grozljivka Dolžina: 108 minut IMDb: 6,5/10

Leto 1937 v Španiji pustoši državljanska vojna. Veseli cirkuški klovn se z mačeto v roki znajde v vihri krvavega spopada in pade kot žrtev Francove falange ... Nato nas zgodba ponese v leto 1973. Klovnov sin Javier sanja o maščevanju in klovnovski karieri. Ker pa je v življenju videl preveč trpljenja, se mora cirkusu pridružiti kot otožni klovn in v imenu zabave tiho prenašati poniževanje veselega klovna Sergia. Nato pa se zaljubi v Sergievo žensko, prelepo artistko Natalio, ki jo nasilnež brutalno zlorablja. Razvname se epska bitka klovnov v ljubezenskem trikotniku, prerešetanem s kroglami in prežetem s krvjo.

Najnovejši film španskega mojstra groteske, mračnega humorja in šokantnega nasilja je politična grozljivka in parodija Francove Španije ter sprevržena zgodba o ljubezni, maščevanju in psihopatskih klovnih.

[video: 56658 / ]

• Žirija lanskega filmskega festivala v Benetkah, ki ji je predsedoval Quentin Tarantino, je filmu podelila srebrnega leva za najboljšo režijo in nagrado za najboljši scenarij. • Zmagovalec 7. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina 2011: hudi maček za najboljši celovečerec in Gossmannova nagrada za najboljšega igralca, ki jo je prejel Carlos Areces.

Izjave kritikov:

"Navadno se filmom s čudaškimi cirkusanti na hoduljah, letečimi pritlikavci in človeškimi topovskimi kroglami na daleč izognem, ta pa je bil tako divji, seksi in neustrašno nor, da me je na neki čudaški način povsem presunil. /.../ Dva podivjana, iznakažena klovna z mačetami in mitraljezi, ki se na vrhu 60-metrskega križa borita za srce akrobatke z bujnim oprsjem? To pač morate videti." Jason Solomons, The Observer "Žalostna balada, ki se začne v krvavem klanju in razplamti v vrhuncu nadrealistične tragikomike, je film, ki hlasta za norostjo in besnilom ter ju tudi popolnoma obvladuje. Gre za najboljši film Benetk in Toronta ali za najslabšega? Lahko bi bil tako eno kot drugo, brez dvoma pa je to film, ki si zasluži presežnik." Richard Corliss, Time "Žanrski film par excellence se navdihuje pri avtorjih, kot so James Whale, Alfred Hitchcock, Tod Browning, ter filmih tipa King Kong in Favnov labirint." Dan Fainaru, Screen Daily "Žalostna balada za trobento je karneval terorja: v vsakem prizoru mrgoli cinefilije – in v vsakem prizoru mrgoli zgodovine. ZA +" Marcel Štefančič jr., Mladina
SiOL TV: Na daljincu izberite kanal 200 – DKino. Film si lahko ogledate tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano