TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2008,
7.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 7.32

8 let

Za gospodinjske odjemalce Elektra Ljubljana dražja elektrika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je Elektro Gorenjska 27. oktobra elektriko podražil za večje gospodinjske odjemalce, se bo danes elektrika podražila za vse gospodinjske odjemalce Elektra Ljubljana.

V družbi uvajajo petstopenjski progresivni način obračunavanja elektrike, končni račun za energijo pa bo povprečno višji za približno devet odstotkov. Dvig za skoraj 20 odstotkov Elektrika se bo z uvedbo novega načina obračuna v povprečju podražila za 19,2 odstotka, medtem ko se bo končni račun v povprečju podražil za devet odstotkov. Končni račun vsebuje stroške za uporabo elektroenergetskih omrežij, električno energijo in mesečno nadomestilo dobavitelja, morebiten dodatek za obnovljive vire, trošarino in DDV.

Podražitev za posameznega odjemalca je različna in odvisna od njegove učinkovitosti pri porabi električne energije oz. od faktorja učinkovite rabe energije.

Podražitev odvisna od povprečne dnevne porabe Zaradi uvedbe petstopenjskega progresivnega načina obračuna se višina podražitev za posameznega odjemalca spreminja z višino njegove povprečne dnevne porabe. Prvi razred s faktorjem cene energije ena pomeni porabo do šest kWh dnevne porabe, drugi razred (faktor 1,1) dnevno porabo nad šest do vključno 12 kWh, tretji razred (faktor 1,3) nad 12 do vključno 18 kWh, četrti razred (faktor 1,5) nad 18 do vključno 24 kWh dnevne porabe in peti razred (faktor dva) nad 24 kWh dnevne porabe.

V prvem razredu naj bi bilo obračunano 50 odstotkov električne energije, v drugem 28 odstotkov, v tretjem 12 odstotkov, v četrtem in petem pa pet odstotkov.

Na Gorenjskem zaračunajo poseben dodatek za visoko porabo V Elektru Gorenjska so 27. oktobra začeli večjim gospodinjskim odjemalcev električne energije zaračunavati poseben dodatek za visoko porabo. Dodatek za visoko porabo elektrike bodo plačevali samo tisti odjemalci, ki bodo presegli povprečno dnevno porabo desetih kilovatnih ur elektrike oz. več kot 3650 kilovatnih ur letno. Hkrati so v družbi začeli obračunavati tudi storitev vodenja računa, kar za porabnike pomeni zvišanje stroškov, čeprav je cena elektrike ostala nespremenjena.

Za Primorce elektrka dražja od 15. novembra Elektro Primorska bo elektriko podražil s 15. novembrom. Uvedel bo model obračunavanja elektrike na podlagi povprečne dnevne porabe v posameznem gospodinjstvu, zato bo prišlo do povprečne podražitve elektrike za vse odjemalce za 18,69 odstotka, končni znesek povprečne položnice pa bo višji za devet odstotkov. Osnovna cena za kilovatno uro porabljene električne energije bo ostala enaka ceni, ki sedaj velja za gospodinjstva v srednjem paketu. Končni račun za električno energijo bo vseboval stroške za uporabo elektro energetskih omrežij oz. omrežnino, električno energijo, trošarino, morebiten dodatek za modro energijo in DDV.

V Celju sprememba januarja V Elektru Celje so zagotovili, da cene električne energije ne bodo spreminjali do konca leta oz. se rast cen obeta januarja prihodnje leto. V Elektru Maribor so konec septembra pojasnili, da zaenkrat o spremembah cen električne energije ali storitev še ne morejo govoriti.

Pod drobnogledom varuha konkurence Sicer pa je urad za varstvo konkurence konec septembra pod drobnogled vzel napovedani podražitvi elektrike Elektra Ljubljana in Elektra Gorenjska.

Kot je znano, je varuh konkurence konec avgusta odločil o usklajenem delovanju vseh petih distributerjev pri zvišanju cen električne energije za gospodinjske odjemalce s 1. januarjem letos - elektrodistributerji so zvišanje v skoraj enakem znesku napovedali 22. in 23. novembra - in jim sredi oktobra naložil tudi globe.

Elektro distributerji zahtevajo pravno varstvo Zoper omenjene odločbe, ki elektrodistributerjem nalaga globe so se vse družbe - Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska, Elektro Maribor, Elektro Celje in Elektro Primorska - odločile, da bodo zahtevale sodno varstvo.

Ne spreglejte