TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
17.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 17.17

8 let

Vlada za podaljšanje zapiranja RTH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je potrdila predlog novele zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), s katero bi zamaknila zapiranje do konca 2010 oziroma do konca leta 2012.

Predlog novele predvideva podaljšanje roka za zapiranje rudnika, ki je v veljavnem zakonu določen do konca leta 2009, na konec leta 2010 oz. po drugi varianti, če bo državno pomoč odobrila Evropska komisija, do leta 2012, je po seji vlade povedala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Darja Radić. Spremenjena dinamika zagotavljanja proračunskihi sredstev Sedanji zakon predvideva, da bi premog iz rudnika prenehali pridobivati konec leta 2009, ko bi se začela tretja faza zapiranja rudnika, ki bi trajala do leta 2014. Po predlogu novele bi ta tretja faza trajala do leta 2015, spremenila pa bi se dinamika zagotavljanja sredstev iz državnega proračuna.

Sredstva za zapiranje rudnika za obdobje 2005-2015, ki jih je EU odobrila, ostajajo pri 185 milijonih evrov. Predlog novele, kot je objavljen na vladni spletni strani, predvideva, da bi jih manj, kot določa veljavni zakon, zagotavljali v letih 2010-2012, več pa v letih 2013-2015. Ministrstvo kot razloge za podaljšanje pridobivanja premoga navaja energetske potrebe, gospodarsko krizo, socialni vidik programa postopnega zapiranja in izpad proračunskih prihodkov, ki so vir financiranja zapiralnih dejavnosti.

Čakajo na odločitev Evropske komisije Slovenija je namero, da bi zapiranje rudnika podaljšala do konca leta 2012, Evropski komisiji predstavila septembra lani. Kot je pojasnil direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač, je komisija podaljšanje do leta 2010 odobrila, saj do takrat velja uredba o državnih pomočeh za premogovništvo. Podaljšanje do konca leta 2012 pa bo možno, če bo podaljšana tudi omenjena direktiva. "Upamo, da bo direktiva podaljšana. Če ne bo, bo Slovenija zaprosila za odobritev države pomoči po splošnih pogojih za odobritev državne pomoči," pravi Kopač.

Ne spreglejte