TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
9.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 9.26

8 let

V izraelskem napadu na Gazo nove smrtne žrtve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V izraelskem napadu na severu Gaze je bilo po zadnjih podatkih danes ubitih 46 ljudi.

To je v več kot letu dni najbolj smrtonosen dan v izraelsko-palestinskih spopadih na območju Gaze, ki jo nadzoruje gibanje Hamas. Palestinski predsednik Mahmud Abas je izraelski napad označil za "več kot holokavst", poročajo tuje tiskovne agencije.

Med žrtvami so najmanj štirje otroci in tri ženske, je povedal vodja reševalne službe v Gazi in zdravnik Muavija Hasanejn. Med ubitimi je najmanj 16 skrajnežev, in sicer 13 pripadnikov Hamasa, dva sta pripadala Islamskemu džihadu, eden pa skrajni palestinski organizaciji Odbor ljudskega odpora. Po Hasanejnovih besedah je bilo v operaciji ranjenih več kot 150 ljudi.

Zadnja operacija izraelske vojske se je začela pred zoro, ko so izraelski tanki ob podpori helikopterjev napadli begunski kamp v Džabaliji na severu Gaze.

Strah pred izraelsko invazijo na Gazo

Zaradi vse hujšega nasilja je strah pred ponovno izraelsko invazijo na Gazo vse večji, oteženi pa so tudi poskusi za dosego miru med Palestinci in Izraelci. V izraelskem vojaškem vdoru v Džabalijo v Gazi je bilo danes ubitih pet skrajnežev in štirje civilisti, so sporočile palestinske zdravstvene oblasti. Ubita sta bila tudi dva človeka, katerih identiteta ni poznana, že v petek pa je bil ubit tudi pripadnik gibanja Hamas. V današnjem napadu na begunski kamp v Džabaliji so bili ubiti trije Hamasovi aktivisti.

Izraelska vojska je med tem sporočila, da so tri palestinske rakete danes zadele mesto Aškelon, 17 kilometrov severno od Gaze. V napadu so bili lažje poškodovani ženska in dva otroka. Palestinski skrajneži so z v Iranu izdelanimi raketami Aškelon napadli tudi že v četrtek, zaradi česar se je povečal pritisk na izraelskega premiera Ehuda Olmerta, naj zaščiti ljudi, ki so izpostavljeni tveganju.

Od srede ubitih že 79 ljudi Skupno je bilo v najnovejšem nasilju od srede ubitih že 79 ljudi. Najmanj 25 je bilo civilistov, med njimi tudi šestmesečni fantek. Zaradi palestinskega obstreljevanja izraelskih območij z raketami so izraelske oblasti v petek opozorile, da je napad na Gazo neizbežen.

Izraelski obrambni minister Ehud Barak je v petek povedal, da napad na Aškelon "zahteva povračilne ukrepe Izraela" in da bo Hamas "občutil posledice", njegov namestnik Matan Vilnai pa je ob tem dodal, da Izrael "nima druge izbire".

Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je v petek Izrael pozval, naj ustavi vse napade v Gazi, palestinske skrajneže pa je pozval, naj prenehajo z raketnim obstreljevanjem Izraela. "V interesu palestinskega ljudstva je, da Izraelu ne damo izgovora za nadaljevanje njegove agresije," je bilo zapisano v izjavi Abasovega urada.

Regijo bo obiskala Condoleezza Rice Regijo naj bi prihodnji teden obiskala tudi ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, v okviru obiska pa naj bi Izraelce in Palestince spodbudila k napredku v mirovnih pogovorih in dosegu mirovnega dogovora do konca leta. Na mednarodni konferenci v ameriškem Annapolisu novembra lani sta se strani namreč dogovorili za takojšen začetek pogajanj, ki naj bi do konca letošnjega leta privedla do mirovnega dogovora.

Ne spreglejte