Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2022,
14.32

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

mišice sklepi koža lasje kolagen PR članek

Ponedeljek, 5. 9. 2022, 14.32

1 leto, 7 mesecev

Pomanjkanje kolagena, kakšni so znaki in kako jemanje kolagena vpliva na zdravje

Oglasno sporočilo

Znaki pomanjkanja kolagena se razlikujejo od posameznika do posameznika. Največkrat se pojavijo v obliki gubaste kože, bolečih mišic, tankih las, krhkih nohtov, bolečih sklepov in v spremembi krvnega tlaka.

Kolagen je protein oziroma beljakovina, prisotna v telesu, ki jo telo potrebuje za stabilizacijo vezi, kože, hrustanca, kosti in zob. Deluje kot gradnik in je odgovoren za pravilno ter zdravo delovanje telesa. Z leti telo proizvaja vse manj kolagena, natančneje 1 odstotek na leto od 20 leta dalje, pomanjkanju kolagena pa pripomorejo še številni zunanji dejavniki, kot so:

  • dolgotrajna izpostavljenost UV-žarkom (redno sončenje),
  • kajenje,
  • pomanjkanje spanja,
  • genetika,
  • ogljikovi hidrati,
  • rafinirani sladkor,
  • stres,
  • pomanjkanje vitamina C,
  • pomanjkanje cinka,
  • pomanjkanje antioksidantov,
  • oksidativni stres.

Ko se pojavijo prvi znaki pomanjkanja kolagena, ga je najbolje dodati s pomočjo hrane in prehranskega dopolnila. Kolagen v dopolnilih je pridobljen iz številnih živalskih vrst, kar uporabniku dopušča precejšnjo izbiro. Med najbolj priljubljenimi sta hidroliziran goveji kolagen in hidroliziran ribji kolagen. Jemanje prehranskega dopolnila, kot je kolagen, bo odpravilo marsikatero starostno težavo ter izboljšalo splošno zdravje. 

biostile_pomanjkanje kolagena | Foto:

Ali kolagen res pomaga krepiti lase?

Krepitev las s pomočjo kolagena ni novost. Zmanjšanje naravne ravni kolagena v telesu povzroči tudi manjše obnavljanje celic v usnjici. Posledica tega so hitro sivenje, izguba sijaja ter redkejši, bolj krhki in manj zdravi lasje.

Kolagen za lase se nahaja v kožnem tkivu, ki obdaja folikel in ima poglavitno vlogo pri zdravju lasišča. S svojim delovanjem pomaga obnoviti kožo na lasišču, poskrbi za regeneracijo lasnih mešičkov ter jim nudi primerno strukturno podporo za rast novih las. To mu dopuščajo aminokisline, ki so prisotne pri izgradnji keratina, ki sestavlja lase. Dolgoročno jemanje kolagena za lase se odraža v izboljšani strukturi lasnega mešička in posledično v bolj zdravih laseh.

Krepitev las s kolagenom telesu zagotovi potrebne gradnike za popravilo razcepljenih konic, zmanjšanje izpadanja las ter ohranjanje zdrave ravni hidracije. Za ohranjanje višjih ravni kolagena sta ključna zdrav življenjski slog in uravnotežena prehrana. Piščanec, beljaki, orehi, zelenjava in losos so le nekatera živila, ki pripomorejo k dodatnemu vnosu kolagena.

biostile_kolagen za krepitev las | Foto:

Ali kolagen res pomaga odpraviti gube na obrazu in zakaj poseči po kolagenu za lepo kožo?

Gube na obrazu so mnogokrat prvi pokazatelj pomanjkanja kolagena. Raven kolagena se z leti počasi izčrpava, preostali kolagen pa se osredotoči na pomoč vitalnejšim organom in funkcijam v telesu. Odraz tega sta izguba elastičnosti kože in nastanek gub. Verjetno se sprašujete, kdaj je pravi čas za pomlajevanje obraza s kolagenom? Pravi čas za prehransko dopolnilo je tedaj, ko se okoli oči in ust začno pojavljati prve drobne linije. Kolagen za kožo prepreči prve znake staranja ter ohranja kožo prožnejšo, gladko dlje časa. Aminokisline v kolagenu pa izboljšajo teksturo in tonus kože ter poskrbijo za enakomerno, zdravo polt.

Kolagen za lepo kožo omogoča regeneracijo celic ter skrbi za zadostno hidracijo. Zaradi regeneracije celic je koža napeta in čvrsta, gube na obrazu pa zapolnjene. Ustrezna hidracija pa koži zagotavlja gladek, sijoč videz. Kolagen za lepo kožo deluje na globlji ravni, zato ima trajnejši vpliv na zdravje kože kot kreme in drugi izdelki za nego.

Ali kolagen res pomaga odpraviti bolečine v sklepih in kateri je najboljši kolagen za sklepe?

Bolečine v sklepih so podobno kot zmanjšana elastičnost kože in krhki nohti precej pogost stranski učinek staranja. Boleči sklepi so posledica pomanjkanja kolagena tipa 2 v hrustancu. Hrustanec je tanko tkivo med sklepi, zgrajeno iz kolagena, s ključno vlogo pri gibljivosti, drsenju, upogibanju in premikanju sklepov. Kolagen hrustancu pomaga obdržati prožnost, absorbira udarce ter mu nudi podporo.

Posledica pomanjkanja kolagena v hrustancu je prekomerno trenje, ki povzroča bolečine v sklepih in mišicah, obrabo sklepov, artritis ter poveča verjetnost za poškodbe. Pomanjkanje kolagena brez večjih težav nadomesti ustrezen kolagen za sklepe. Ta zmanjša tveganja za degenerativne bolezni sklepov, ohranja celovitost hrustanca, izboljša okorelost sklepov in spodbudi tkiva k naravnemu tvorjenju kolagena. Najboljši kolagen za sklepe Active Joint podjetja Biostile, d. o. o., je hidroliziran ribji kolagen, ki prispeva k ohranjanju zdravih kosti, nastajanju vezivnega tkiva ter preprečuje obrabo hrustanca. Največkrat se uporablja pri blaženju bolečin v sklepih, težavah z revmatizmom, mravljinčenju, zakrčenosti mišic in otekanju.

biostile_kolagen za sklepe | Foto:

Ali kolagen za mišice res pomaga pri izboljšanju telesne dejavnosti?

Kolagen za mišice obnavlja tkivo in okrepi prožnost mišic. Pomanjkanje kolagena povzroča oslabitev kolagenskih vlaken in mišičnih povezav. Odraz pomanjkanja ene najpomembnejših beljakovin v telesu je izguba mišične mase. Hidroliziran ribji kolagen ali hidroliziran goveji kolagen spodbuja sintezo mišičnih beljakovin. Povečana tvorba beljakovin izboljša telesno pripravljenost ter mobilnost. Collagen powder blend je prehransko dopolnilo, ki predstavlja odlično rešitev za manj prožne ligamente in tetive.

Kombinacija petih različnih virov omogoča, da dopolnilo vpliva na različna tkiva, dodani silicij, mumio in vitamin C pa spodbujajo lastno tvorbo kolagena. Collagen powder blend vsebuje hidroliziran kolagen, ki je s procesom hidrolizacije razgrajen na manjše delce, imenovane aminokisline. Te dopuščajo večjo absorpcijo ter pripomorejo, da telo nadomesti primanjkljaj. Pri učinkovitejši absorpciji pripomorejo tudi sestavine, kot je vitamin C, ki spodbuja celično aktivnost. Redno jemanje kolagena za mišice pravočasno prepreči težave v gibalnem sistemu, blaži bolečine v sklepih in mišicah ter poskrbi za gradnjo mišične mase. Dodatki kolagena prav tako pospešijo okrevanje mišic, poškodovanih med telovadbo, ter pripomorejo pri doseganju atletskih ciljev.

biostile_kolagen za lepo kožo | Foto:

Kateri kolagen izbrati in zakaj?

Najboljši kolagen je Collagen powder blend. Prednosti jemanja kolagena se hitro pokažejo pri:

  • staranju in tanjšanju kože,
  • ohranjanju vitalnosti in mladostnega videza,
  • vnetih in bolečih sklepih,
  • tetivah in ligamentih, ki so izgubili prožnost,
  • prepustnem črevesu,
  • vseh, ki imajo težave s prožnostjo ožilja,
  • krhkih, mehkih nohtih,
  • tankih, pustih laseh.

Verjetno se sprašujete, zakaj je ravno ta kolagen najboljši? Ker je edini, ki zajema pet različnih tipov kolagena, in sicer:

  • piščančji kolagen tipa 2,
  • hidroliziran ribji kolagen tipa 1,
  • membrano jajčne lupine,
  • hidroliziran goveji tipa 1 in 2.

Hidroliziran kolagen s pomočjo procesa hidrolizacije razgradi velike beljakovine na manjše delce, aminokisline, ki omogočajo kar 90-odstotno absorpcijo. Kot zanimivost − absorbicija kolagena iz hrane je le 27-odstotna. Petim virom kolagena so dodane aktivne sestavine in antioksidanti. Vitamin C, mumio in silicij spodbujajo tvorbo kolagena, elastina in obnovo vezivnega tkiva.

Prednosti jemanja kolagena so številne.

Protivnetne sestavine namreč varujejo celice pred prostimi radikali, ki poškodujejo celice DNK, preprečujejo izčrpanost, ohranjajo vitalnost ter zavirajo proces staranja. Kolagen je enostaven za mešanje ter priročno pakiran v vrečkah za enkratno uporabo.

biostile_kateri kolagen izbrati | Foto:

Naročnik oglasnega sporočila je Vsi.si.

Ne spreglejte