Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2016,
13.59

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Intersnack

Natisni članek

čips Chio Oven palmovo olje Intersnack advertorial ekologija nakupni nasveti prehrana skrb za živali človekove pravice prigrizek čips

Četrtek, 10. 3. 2016, 13.59

2 meseca, 1 teden

Z uporabo palmovega olja uničujemo planet!

Vsebino omogoča Intersnack

Morda se ne zavedamo, ampak palmovo olje je povsod, v prehrani, v kozmetiki in celo v nekaterih materialih. Zakaj to ni dobro in kako lahko zmanjšamo njegovo uporabo?

Z množično uporabo palmovega olja škodujemo tudi živalim. | Foto: Z množično uporabo palmovega olja škodujemo tudi živalim.

Palmovo olje je resda dokaj zdravo in poceni, ampak …

Ne bomo trdili, da je palmovo olje slabo za uživanje, saj velja za precej zdravega. Poleg tega je tudi cenovno ugodno, zato se na prvi vtis zdi, da je idealna izbira za prehrano in druge izdelke. A žal pridobivanje le-tega prinaša vse večje težave, ki jih nikakor ne smemo več spregledati, saj si z njim škodujemo veliko bolj, kot si mislimo.

S pridobivanjem palmovega olja namreč močno škodujemo tako okolju kot tudi živalim in ljudem. Na to vse bolj opozarjajo tudi razne okoljevarstvene organizacije, kot je Greenpeace, ki svari pred uporabo te sestavine.

Po vsej verjetnosti ga uporabljate vsak dan

V naslednjih dneh bodite še posebej pozorni na drobni tisk na etiketah in kmalu boste ugotovili, da je palmovo olje vsepovsod. Vsebujejo ga skoraj vsa peciva, slani prigrizki, energijske tablice, čokolade, smetane, namazi, margarina … in na splošno velja za najpogosteje uporabljeno maščobo v prehrani.

A ne boste ga našli le v prehrani, morda ste se z njim ravno danes zjutraj tudi oprhali, saj je zelo pogosta sestavina raznih mil. Uporablja se tudi v drugih kozmetičnih izdelkih, na primer losjonih za telo, pa tudi drugih preparatih, kot so raznorazni praški. Najdete pa ga tudi kot sestavino plastike, farmacevtskih izdelkov, tekstila …

Od kod palmovo olje izvira in zakaj njegova proizvodnja predstavlja težavo?

Palmovo olje je vrsta jedilnega rastlinskega olja, ki ga proizvajajo iz sadežev posebne vrste palme Elaeis guineensis. Te sicer izhajajo iz zahodne Afrike, vendar lahko uspevajo povsod, kjer je podobno podnebje. Danes ga tako proizvajajo po vsej Afriki, Aziji, Severni Ameriki in Južni Ameriki, kar 90 odstotkov vsega palmovega olja pa danes pride iz Indonezije in Malezije.

Dokazano je, da so palmovo olje v prehrani uporabljali že Egipčani, danes pa je s pomočjo transporta prisoten po vsem svetu. Zlasti v zadnjih dveh državah je zato stanje tam skrb vzbujajoče, saj take številke močno škodujejo našemu planetu.

Velik vpliv na globalne spremembe

Škodljivost palmovega olja poglejmo na primeru Indonezije, ki je znana kot država, ki najhitreje krči svoje gozdove. To naredijo tako, da jih požigajo, zato da bi na tistem mestu ustvarili čim več umetnih plantaž, saj naravni gozdovi za tako veliko proizvodnjo ne zadostujejo več. V prihodnje naj bi Indonezija celo potrojila te površine. A treba se je zavedati, da tam, kjer ustvarijo plantažo, nekomu vzamejo prostor za življenje.

Krčenje tropskih gozdov pa pomeni še eno nevarnost za okolje, saj s požiganjem povzročijo ogromne količine ogljikovega dioksida v zraku. Številka sploh ni zamerljiva, saj po neki raziskavi tam ustvarijo kar 18 odstotkov emisij toplogrednih plinov na svetu. Posledica so globalne spremembe, ki jih lahko občutimo vsepovsod po svetu.

Industrija palmovega olja bo kriva za izumrtje orangutanov

Žal s pridobivanjem palmovega olja ne trpi le okolje, temveč tudi živali, za katere tropski gozd predstavlja naravno bivalno okolje. Med požiganjem in krčenjem gozdov so te prestrašene, mnogo jih pogine, nekatere pa bežijo stran, čeprav ne vedo, kam.

Najbolj izpostavljeni so orangutani, ki so v tem okolju živeli že tisočletja. A žal so ti delavcem na plantažah le v napoto, zato jih odstranjujejo tudi z nasiljem in uboji. Združeni narodi so celo objavili podatke, da bodo orangutani iz divjine popolnoma odstranjeni že do leta 2020, razen tisti, ki živijo v zaščitenih območjih. Ogrožene pa so še druge živali, kot so sloni, tigri, medvedi in več drugih živalskih vrst, ki so na robu izumrtja.

Močen poseg na področje človekovih pravic

Industrija palmovega olja močno posega tudi na področje kršitve človekovih pravic. Najbolj so oškodovani domačini, ki so morali kar naenkrat zapustiti svoje domove, po novem živijo v mestih, kar jih je prisililo v življenje, ki jim ni znano. V mestih se borijo za preživetje, saj tam nimajo ničesar, vse so morali pustili za sabo. Prisiljeni so delati na plantažah za majhen denar. Paradoks je, da je zdaj njihovo preživetje odvisno od dejavnosti, ki jim je pravzaprav vzela vse.

Kar je še huje, oškodovani so tudi otroci. Ti morajo namreč prav tako že zelo mladi začeti delati na plantažah, pogosto so izčrpani, dehidrirani in prikrajšani za otroštvo, plačilo pa je minimalno ali pa ga sploh ne prejmejo.

Kako se izogniti uporabi palmovega olja v prehrani?

Našteta dejstva so vas zagotovo prepričala, da se boste v prihodnje kar se da izogibali palmovemu olju. Naj vam delo malce olajšamo:

Če boste izbrali prigrizek brez palmovega olja, bo nekdo še posebej vesel!

 | Foto:

Ne spreglejte