Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2011,
11.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 9. 6. 2011, 11.41

6 let, 6 mesecev

Z regresijo do polnega življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hude osebnostne stiske lahko odpravite, če vzrok zanje poiščete v svoji preteklosti.

Regresija je ena od najstarejših hipnotičnih tehnik, s katero se človek lahko vrača v daljno ali bližnjo pretekost. Lahko se vrne v otroštvo ali še dlje, v eno od prejšnjih življenj. Za čas regresije je telo v hipnotičnem stanju, možgani so v valovanju theta, ki ga sicer dosegamo tudi med spanjem (REM-faza). V tem stanju se je namreč človek sposoben spopasti s subtilnimi podzavestnimi vzorci in položaji iz preteklosti, ki mu koristijo pri premagovanju težav, ki ga trenutno bremenijo v življenju. Oblika samozdravljenja Čeprav regresijo opravlja terapevt, se s svojimi težavami, ko se odločite za tovrstno terapijo, spopadate sami. Z regresijo lahko odpravite strahove (od tistih pred pajki ali drugimi živalmi do strahu pred javnim nastopanjem), ponavljajoče se neuspehe (že dlje iščete službo ali ne opravite izpita) in določene fizične bolečine, ki imajo psihosomatski vzrok. Koristi tudi tistim, ki se počutijo izgubljene, nesrečne, osamljene. Čeprav je regresija starodavna tehnika, je svoj polni razcvet doživela v 19. stoletju v Ameriki. Velik del svojega življenja ji je posvetil znanstvenik in hipnoterapevt Michael Newton, ta je prišel do presenetljivih spoznanj, saj so mu številni ljudje pripovedovali o življenju pred rojstvom.

Globlja stanja zavesti

O tem, da smo nekoč živeli pretekla življenja, pričajo točno določeni zgodovinski kraji, ki so jih opisovali vsi, ki so se vrnili iz regresije, kot tudi močni občutki, ki utrdijo zavest o tem, da smo v preteklosti živeli nekje drugje. V svojem življenju se je z regresijo srečala tudi 26-letna Mojca Debelak, ta je pred dvema letoma, ko ji je po hudi bolezni umrla mama, odkrila, da v sebi nosi neizmerno bogastvo, da lahko zaznava globja stanja zavesti. Z leti je razvila visoko intuicijo in se naučila vstopiti v človekovo biopolje. V svojem energijskem centru MojChi v Kranju, kjer ponuja holističen pristop k zdravljenju telesa in duše, izvaja regresijo v hipnotičnem stanju.

"Za regresijo se odločimo, ko želimo razrešiti določene travme in podzavestne vzorce, ki nas bremenijo v vsakdanjem življenju in nam onemogočajo, da bi živeli kakovostno," pravi Mojca. Regresija traja približno eno uro, posamezniki se lahko odločijo tudi za več obiskov, a je vse odvisno od težave, ki jo morajo razrešiti. Mojca odsvetuje, da bi se za regresijo odločili iz radovednosti, in hkrati poudarja, da je, preden se odpravimo v hipnotično stanje, pomembno, da nimamo pričakovanj.

"Zaželjeno je, da si na dan, ko se bomo podali v preteklost, vzamemo čas zase in pridemo na regresijo mirni in spočiti. Kako daleč v preteklost se bomo vrnili, je odvisno od vsakega posameznika. Vsekakor pa tako daleč, da boste razumeli, zakaj se neka težava pojavlja v tem trenutku."

Manipuliranje ni mogoče

"Ko nekdo pride k meni na regresijo, mora začutiti, da sva si enakovredna. Jaz kot trerapevtka nisem nadrejena. Hkrati se mora počutiti prijetno in pridobiti občutek, da se name lahko zanese,'' pravi Debelakova, ki poudarja, da sta bili hipnoza in regresija (pre)velikokrat napačno interpretirani kot stanje, v katerem lahko s človekom, ki je pod hipnozo, manipuliraš. ''Regresija je popolnoma varna. Posameznik v hipnotičnem stanju nadzira položaj. Jaz kot terapevtka nimam vstopa in ne morem sugestirati, če hipnotizirani tega ne sprejme.''

Hipnotizirati je mogoče vse, ki so dovolj odprti, sproščeni, zaupljivi in si v življenju željo velike premike. A ker je, kot poudarja terapevtka, predvsem v zahodnem svetu malo posameznikov, ki bi bili pripravljeni takoj zaupati, saj se bojijo, da bi bili ranjeni in prizadeti, je dostikrat potrebnih več obiskov. Čeprav je mogoče regresijo izvajati v ležečem položaju, Mojca raje uporablja (udoben) stol, saj se sicer lahko zgodi, da človek zaspi, kar pa ni dobro, saj mora ves čas ostati v stiku s terapevtom.

Odločitev za spremembo

Ko spregovoriva o rezultatih, Mojca pove, da so ti skoraj vedno nad pričakovanji. "Zelo zanimivo je videti, česa je človek sposoben, ko se enkrat odloči za spremembo v svojem življenju," pravi Mojca, ki potrdi, da se, če določeno travmo razrešimo v tem življenju, ta zagotovo ne bo ponovila v prihodnjem. Terapevt mora biti za razrešitev določene travme tudi iznajdljiv, saj se oseba tudi v hipnotičnem stanju lahko izogiba bistva težave, zato jih mora terapevt do jedra pripeljati tudi ''okrog ovinka''. In čeprav je za razrešitev nekaterih hudih travm potrebnih več terapij z regresijo, obstajajo primeri, ko zadošča že en obisk.

"Pogled v preteklost ji je dal zagon" "Neka gospa je prišla k meni, ker se je v življenju ves čas spopadala z neko osebo in ni vedela, zakaj. Ko se je z regresijo vrnila v preteklost, je ugotovila, da mora razrešiti vprašanje odvisnosti. Z vrnitvijo v pretekla življenja je namreč vsakič, ko je srečala to osebo, imela občutek, da brez nje ne more živeti. Pogled v preteklost ji je dal zagon, da pozabi nanjo in zaživi polno življenje.

S procesom regresije je hipnotiziranega mogoče pripraviti do tega, da na težavo pogleda objektivno, kot tretja oseba. Šele ko vidi širšo sliko, pa lahko reši težavo,'' pravi Mojca, ki si prizadeva, da vodi človeka v regresijo skozi oči nekega višjega zavedanja: "Tako človek vidi čustva, a se od njih lahko oddalji, dogajanje pa opazuje kot film na platnu."

Težave s samozavestjo

Za življenjsko spremembo se je odločil tudi Miha, študent prava, ki je pred vsakim izpitom občutil hudo tremo in imel velike težave s samozavestjo. Kljub temu da se je več tednov pripravljal na izpit, ga je zaradi strahu pred neuspehom izpustil. Težave so se nato selile na druga področja, kazal je znake depresije in kmalu je ugotovil, da tako ne more več živeti. S svojimi strahovi se je spopadel, ko je obiskal Mojco in se podal raziskovat svojo preteklost, ta je pokazala, da težave izvirajo iz travm, ki so se mu pripetile v zgodnjem otroštvu.

Med drugim se je spomnil travmatičnega dogodka z očetom, ko ga je ta zaradi jeze potopil v mrzlo vodo. Spoznal je, da mora razrešiti globjo čustveno prizadetost v povezavi z očetom. Mrzla voda in nadvlada očeta sta v njem sprožili občutek, da stvari nima pod nadzorom in da je v manjvrednem položaju, zato se je tako vedel tudi v razmerah, ki jih ni mogel obvladati. Zaradi omenjenega dogodka si Miha danes želi pridobiti spoštovanje, lastno vrednost pa dokazati skozi izobrazbo in dosežke, kar ga je v procesu učenja pred izpiti zelo bremenilo. Omenjen primer tudi jasno pokaže, kaj otroci najbolj zaznajo. Agresivno vedenje staršev si razložijo kot odsotnost ljubezni, zato pozneje v življenju potrebo po tem, da bi bili sprejeti, nadomeščajo s statusnimi simboli.

Ne spreglejte