Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2013,
17.26

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

razstrupljanje pomlad jagode artičoke špinača

Četrtek, 28. 3. 2013, 17.26

1 leto, 2 meseca

Spomladanska četverica za boljše počutje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihaja pomlad, ki bo prinesla svoje prve plodove, s katerimi se lahko učinkovito lotite razstrupljanja telesa in premagate spomladansko utrujenost. Pozabite na zadnje zaplate snega in začnite!

Beluši za razstrupljanje Beluši so cenjena in zaželena spomladanska zelenjava, saj imajo izjemen okus in nežno teksturo, znano pa je tudi, da imajo razstrupljevalni učinek. V njih se namreč nahaja asparagin, sestavina, ki pospeši delovanje ledvic in izločanje vode, prepoznamo jo po značilnem, neprijetnem vonju, ki ga oddaja izločen urin. Poleg tega so polni vitamina C, cinka in selena, zato jih je priporočljivo uživati po dolgi zimi, ker pa je njihova energetska vrednost majhna, so primerni tudi za hujšanje. Priporočajo se tudi nosečnicam, saj so bogati s folno kislino. Čeprav jih večina ljudi najraje uživa v kombinaciji z jajci, pa so pri razstrupljanju bolj učinkoviti kot del solat ali juh.

Artičoke proti zaprtju Zdravilne lastnosti artičoke so znane že stoletja, njen blagodejni vpliv na organizem izvira iz grenkih sestavin, ki se nahajajo v listih in korenini. Artičoka vpliva na hitrejši pretok žolča, zato preprečuje zaprtje in ureja slabo prebavo (tudi slab zadah kot posledico slabe prebave), poleg tega pa znižuje raven holesterola v krvi. Artičoke lahko jemo v obliki namaza, če pa si želimo hitrih rezultatov, si pripravimo prevretek iz listov, ki je sicer zelo grenak, a tudi zelo učinkovit, ali v lekarni kupimo izvleček in opravimo kuro za regeneracijo jeter.

Jagode proti spomladanski utrujenosti Skodelica rdečih jagod ima zanemarljivo količino kalorij, zato pa zadovolji dnevne potrebe po vitaminu C, saj so ga jagode polne, hkrati pa so bogat vir vitaminov in mineralov, ki uravnavajo količino vode v telesu in nižajo krvni pritisk, imajo antioksidacijski učinek in veljajo za afrodizijak. Visoka vsebnost mangana vpliva na presnovo, kri, kosti in delovanje živčevja. Če nam primanjkuje mangana, smo utrujeni, raztreseni in razdražljivi, lahko pa nas bolijo tudi sklepi. Z jagodami se torej borimo proti spomladanski utrujenosti, najbolj zdrave so sveže, lahko pa jih uživamo tudi v obliki napitkov, kot dodatek k drugim jedem (jogurt), v obliki marmelade, sladoleda ...

Mlada špinača za kosti Liste mlade špinače uživamo presno, saj so zelo okusni in še bolj zdravi, kot če bi jih skuhali. V njih najdemo obilne količine vitamina K, ki vpliva tudi na zdravje kosti, vitamina C, kalija, folne kisline in železa, vendar je slednjega veliko manj, kot so domnevali v času Popajevih risank, poleg tega pa špinača vsebuje tudi oksalate, snovi, ki otežujejo absorbcijo železa v telesu. Pri presni špinači telo poskrbi, da iz listov izvleče vse železo, pri kuhani pa ne, kar je še en dokaz več, kako zdrava je. Zelena barva špinačnih listov pove tudi o visoki vsebnosti klorofila, ki že tradicionalno velja za učinkovito očiščevalno sestavino. Najboljša za razstrupljanje je solata iz mlade špinače, ki jo lahko obogatimo s kozjim sirom ali oreški, nekateri pa ji dodajo jabolka, ki vsebujejo pektine, topne vlaknine, ki pomagajo pri urejeni prebavi.

Ne spreglejte