Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 5. 2021,
13.46

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

astma PR članek

Torek, 18. 5. 2021, 13.46

2 leti, 3 mesece

Sodobne smernice in novosti na področju zdravljenja astme

Oglasno sporočilo

Letošnje leto je postreglo s kar nekaj strokovnimi smernicami za boljšo obravnavo pljučnih bolnikov. Najbolj odmevne so vsekakor vnovič smernice GINA (Globalna iniciativa za zdravljenje astme), po katerih smo tudi v Sloveniji priredili svoja navodila in strokovne smernice za to bolezen. Pogledali smo, katere so največje novosti na tem področju in se o tem pogovarjali s prof. dr. Matjažem Fležarjem, dr. med., specialistom pulmologom.

Kakšne so novosti in smernice, ki jih GINA predstavlja za letošnje leto?

prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med., specialist pulmolog | Foto: prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med., specialist pulmolog "Največja novost smernic GINA je nov pristop k zdravljenju astme z zdravilom 'po potrebi', torej takrat, ko ima bolnik težave z dihanjem zaradi astme. Novost je v tem, da se za pomoč – torej kot olajševalno zdravilo – ne svetuje več bronhodilatatorja s kratkim učinkom, temveč se takrat uporabi kombinirano zdravilo – hitro delujoči olajševalec, ki je v istem vdihovalniku pakiran s preprečevalcem, inhalacijskim glukokortikoidom (IGK). S takim zdravilom bolnik občuti olajšanje sape, obenem pa vdihne tudi zdravilo, ki mu zdravi astmatsko vnetje. Če lastnosti obeh zdravil v istem vdihovalniku poskušamo združiti v eno ime zdravila, je to torej 'protivnetni olajševalec'."

Kako naj bolniki ravnajo v primeru poslabšanja simptomov astme?

"Za take bolnike veljata dve zapovedi, in sicer, da svoje astme nikoli ne smejo zdraviti samo po potrebi z olajševalnim zdravilom, če ob tem ne prejemajo še enega vdihovalnika z zdravilom, ki zdravi astmo.

Ugotovljeno je namreč, da se pri porabi več kot treh vdihovalnikov z olajševalnim zdravilom na leto astma zelo poslabša, pri več kot desetih vdihovalnikih na leto pa ti astmatiki tudi hitreje umirajo zaradi vedno pogostejših napadov astme.

S tem, ko bolnik za svoje težave uporabi kombinirano zdravilo (preprečevalec in hitro delujoči olajševalec) po potrebi, ni v nevarnosti, da olajševalno zdravilo 'ne bi več prijelo', tudi dolgoročno se zmanjša verjetnost hudih poslabšanja astme in smrti zaradi astme."

Kako pa naj bolnik ve, kdaj in kako si lahko sam prilagaja odmerek zdravila?

astma | Foto: "Zdravnik je tisti, ki mora bolniku priskrbeti navodila, ne samo pokazati, kako se vdihovalnik uporablja, temveč tudi, kakšne odmerke in koliko časa jih mora prejemati. Inhalatorna zdravila, ki vsebujejo kombinacijo olajševalca in preprečevalca, imajo lahko zelo širok razpon dovoljenih dnevnih odmerkov ali pa je redni odmerek obenem že maksimalen dnevni odmerek in ga bolnik ne sme povečati Kakorkoli že, če bolnik dan ali dva jemlje poln odmerek zdravila zaradi poslabšanja astme, se mora o tem vseeno posvetovati s svojim zdravnikom, ker je astma najbrž v hudem poslabšanju."

Kakšni sklepi so torej po novih smernicah GINA?

"Astmatiki, ki razumejo prilagajanje zdravil, lahko poslabšanje astme s povečevanjem odmerka začnejo zdraviti sami. Za ta namen ni več priporočljiv kratkodelujoči olajševalec, ampak kombinirano zdravilo, hitri olajševalec/preprečevalec – tak, ki ima širok razpon dnevnih terapevtskih odmerkov (več vdihov na dan)."

astma | Foto:

 

 

astma | Foto:

 

 

 

Koda: SI-1450


Naročnik oglasne vsebine je Agencija NOVELUS.

Ne spreglejte