Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2013,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2013, 12.55

8 let

Sedem stvari, ki jih NI pametno početi po jedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če ste se pravkar do sitega najedli, je pravi čas, da preverite seznam dejavnosti, ki se jim je po jedi pametno izogibati.

Strokovnjaki so pripravili seznam nasvetov, ki nam/vam bodo v pomoč pri ohranjanju zdravja in vitke linije. Čeprav se nekaterih navad niti ne zavedamo, pa so med njimi tudi takšne, s katerimi si (nevede) škodimo vsak dan.

1. Kajenje

Ena cigareta, z užitkom pokajena po jedi, naj bi imela učinek desetih.

2. Uživanje sadja

Sadje se zelo hitro prebavlja, a če ga zaužijemo takoj po jedi, se tako dolgo zadržuje v želodcu, da začne gniti in sproščati pline oziroma strupe, ki med drugim spodbujajo razvoj celulita. Skratka, sadje bomo najbolj izkoristili, če ga bomo snedli na prazen želodec ali dve uri po jedi.

3. Pitje čaja

Čeprav se običaj pitja čaja po jedi vedno bolj uveljavlja, pa po mnenju strokovnjakov ne spada med najpametnejše domislice. Glavna sestavina čaja tein se veže na železo in otežuje prebavo.

4. Plavanje

Že naše mame in babice so odsvetovale plavanje po jedi, strokovnjaki pa opozarjajo, da to velja tudi za prhanje. Voda spodbuja in krepi prekrvavitev telesa, a kri po jedi, namesto da bi se preselila v okončine, pristane v želodcu, kjer poteka proces prebavljanja.

5. Rahljanje pasu

Ko se dodobra najemo, si običajno nekoliko zrahljamo pas. Ampak pozor, rahljanje pasu lahko privede do zastoja v prebavi in zavozlanega črevesa. Obstaja pa še en razlog, zakaj tega ne bi smeli početi. Če nas v pasu nič ne stiska, smo prepričani, da lahko pojemo še malce več. In dodatni kilogrami so hitro tu.

6. Fizične aktivnosti

Fizične aktivnosti po jedi ovirajo prebavni sistem, ki iz zaužite hrane absorbira hranljive snovi. Strokovnjaki svarijo pred večjimi napori in priporočajo sprehod.

7. Spanje

Še en star pregovor, ki se je izkazal za točnega. V ležečem položaju želodčni sokovi ne morejo opravljati svojega dela, če se takoj po jedi uležete, pa to lahko privede do želodčnih težav.

Ne spreglejte