Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 8. 2008,
9.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 29. 8. 2008, 9.07

8 let

Previdno pri vadbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poletje je čas rekreacije in najrazličnejših športnih aktivnosti. Sodoben šport pa s sabo prinaša tudi velike obremenitve, zato velja previdnost pri vadbi.

Ko se odločimo, da bomo nekaj storili zase, je to sicer odlična odločitev. A najpomembneje je, da se na vsakovrstno telesno aktivnost tudi dobro pripravimo. Prosimo trenerja ali prijatelja, naj nam pokaže pravilno tehniko, poleg tega pa nikoli ne smemo pozabiti na ogrevanje, ki je najpomembnejši del vadbe. Najpogosteje namreč prihaja do poškodb ravno zaradi neogretosti ter nepravilne ali pretirane vadbe. Začnemo torej z različnimi gibalnimi vajami, lahnim tekom, dihalnimi vajami in t.i. »stretchingom« - razteznimi vajami, s katerimi pripravimo mišice, sklepe in hrbtenico do optimalne razteznosti in gibljivosti.

Najbolj pogoste poškodbe

Najbolj pogoste poškodbe pri rekreativcih so poškodbe kolen, skočnih sklepov, kolenskih vezi in Ahilove tetive. Pogoste pa so tudi športne okvare, ki so pravzaprav bolezensko stanje, ki nastaja postopno in ga v začetku sploh ne zaznamo. Gre za posledico pogostih, intenzivnih obremenitev na nekem delu gibal, zlasti na tetivah, mišicah in sklepih, pa tudi na kosteh. Med take okvare ali preobremenitve štejemo »teniški komolec«, vnetje Ahilove tetive, preponsko bolečino itd.

Preobremenitev gibal

Eden od vzrokov za poškodbe je tudi preobremenitev gibal, do katere prihaja pri bolj intenzivni vadbi, pri kateri velikokrat čutimo bolečine v predelu ramenskih, kolčnih in kolenskih sklepov, lahko pa pride tudi do obrabe hrustanca. Z leti postajajo tetive in mišice bolj ohlapne, zato se prej poškodujejo ali celo pretrgajo. Pri začetnikih predstavlja veliko možnost za nastanek poškodb precenjevanje svojih dejanskih sposobnosti in podcenjevanje nevarnosti, ki so jim pri izbranem športu izpostavljeni.

Dobro pripravljeni na vadbo

Pomembno je, da smo na vadbo dobro kondicijsko pripravljeni, saj se več poškodb pojavi v začetku sezone, ko še nismo vajeni na pogostejšo in intenzivnejšo vadbo, pa tudi ob koncu sezone, ko pride do prezasičenosti s športno aktivnostjo ter utrujenosti. Čim bolj izpopolnite tudi tehniko svojega športa, saj se boste tako izognili marsikateri poškodbi. Napake v tehniki, ki jih ne odpravimo, imajo pogosto za posledico preobremenitev določenega dela gibal, ki se lahko kasneje razvije v trajno bolezensko stanje. Torej vadite, a previdno, saj boste le tako lahko pri vadbi zares uživali.

Ne spreglejte