Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2008,
9.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 26. 2. 2008, 9.41

8 let

Poznate koencim Q 10?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Je v vsaki naši celici in pomaga preprečevati bolezni ter ohranjati vitkost in lepoto. Šele v zadnjem času spoznavamo njegove številne koristne učinke.

Koencim Q 10 je substanca, podobna vitaminom, ki je prisotna v vseh celicah našega telesa in je ključnega pomena za njihovo delovanje. Najprej so odkrili njegovo antioksidativno delovanje, saj pretvarja energijo iz hrane v celično energijo, ki jo potrebujemo za vse življenjske procese. Brez njega bi bila presnova prekinjena in celice bi začele odmirati.

Do 25. leta ga imamo dovolj

Največ tega koencima imamo v srcu, jetrih, ledvicah in trebušni slinavki. Naše telo tvori zadostno količino koencima Q 10 do petindvajsetega leta, potem pa začne njegova količina v telesu počasi upadati. Zato ga moramo v telo vnašati s hrano. Največ ga je v govedini, sardinah, tuni, jajcih, špinači, brokoliju in oreščkih. A pri kuhanju se delno uniči, zato moramo uživati čim več svežih živil. Kljub temu ga s hrano težko pridobimo dovolj, zato je dobro, da ga uživamo tudi v obliki prehranskih dopolnil.

Topen v maščobi in vodi

Naravni koencim Q 10 se topi v maščobi. Prav slovenski znanstveniki s Kemijskega inštituta v Ljubljani pa so izumili postopek, po katerem je topen tudi v vodi. Tako so ga začeli dodajati živilom in pijačam, na primer mleku. Q 10, topen v vodi, se še lažje absorbira v telesu, poleg tega pa se s kuhanjem ali zamrzovanjem ne uniči.

Čemu koristi Znanstveniki so odkrili številne pozitivne učinke delovanja tega koencima. Poleg tega, da pomaga upočasniti staranje, preprečuje in lajša tudi srčno-žilne bolezni, pomaga zniževati krvni tlak in holesterol ter nižati raven krvnega sladkorja, pomaga varovati celice pred škodljivimi učinki sonca, krepi dlesni, pozitivno vpliva na spolnost, krepi imunski sistem, zmanjšuje učinke stresa na telo in zvišuje odpornost.

Do 100 miligramov na dan

Naše telo potrebuje od 10 do 100 miligramov koencima Q 10 na dan. Dosedanje raziskave pa niso pokazale škodljivih učinkov na telo, tudi če priporočen odmerek prekoračimo. Nekaj ga seveda dobimo s hrano, priporočljivo pa je, da ga vnašamo tudi v obliki tablet ali na primer z mlekom, obogatenim s tem dragocenim koencimom.

Ne le za zdravje, tudi za lepoto V zadnjih letih je koencim Q 10 prisoten tudi v kremah, s katerimi se borimo proti staranju. Ker je močan antioksidant, preprečuje škodo, ki jo delajo prosti radikali, ki uničujejo predvsem kolagen v koži. Tudi če imate zelo občutljivo kožo, boste Q 10 dobro prenašali, pomagal pa vam bo tudi omiliti posledice nespametnega sončenja. Koencim Q 10 nase in vase, bi lahko rekli, če želite še dolgo ohranjati zdravje, vitalnost in lepoto.

Ne spreglejte