Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 10. 2014,
8.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 10. 2014, 8.57

8 let

Okrepite hrbtenico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrbtenici pravijo tudi steber življenja, nosi glavo, vrat in trup. Stara modrost pravi, da smo stari toliko, kot je stara naša hrbtenica, torej v boljšem stanju kot je, bolj kot je prožna, mlajši smo.

Hrbtenici dodatno stabilnost dajejo mišice, ki se nahajajo tik ob njej in jo hkrati tudi upogibajo v vseh treh ravninah. Ker se živčevje hrbtenice razveji do vseh delov telesa, je njeno zdravje izrednega pomena za dobro delovanje celega telesa. Po živčevju se povezuje z vsemi notranjimi organi. Zgornji del se povezuje z organi v zgornjem delu telesa in spodnji s spodnjimi. Če med gibanjem hrbtenice opazite, da katero od območij hrbtenice ni dobro gibljivo, imate morda težave z organi, s katerimi se povezuje.

Ko boli ...

Sčasoma pride zaradi neaktivnosti in zaradi zelo pogoste nerazvitosti, preobremenjenosti ter zakrčenosti do pojava fibroz in izgube tonusa mišic. Čeprav hrbtenica še nima vidnih poškodb, se vse bolj spreminja v neupogljiv steber, v strukturo, ki težko prenaša vsakdanje napore. Tako se začne pojavljati niz problemov, ki otežujejo življenje v vseh starostnih obdobjih. V naši družbi je bolečina v hrbtenici na vrhu seznama tegob, ki so posledica sodobnega življenja.

Od 60 do 80 odstotkov odraslih oseb bo občutilo probleme bolečega hrbta v nekem obdobju svojega življenja. Število poškodb hrbtenice pa narašča predvsem zaradi večje nevarnosti v prometu, večje aktivnosti prebivalcev v športu in pri delu. Pomembno je, da se zavedamo, da se pri tem lahko pojavijo poškodbe hrbtenice z resnimi posledicami. Ob taki poškodbi moramo pravilno ravnati, da ne povzročimo še hujših poškodb hrbtenjače. Zato je preventiva še toliko pomembnejša in strokovno vodene vadbe ključne, da težave omilimo, morda celo odpravimo in stanje vzdržujemo.

Znanost napreduje in nam lajša tegobe

Ste že slišali za napravo Huber Spinforce? To je naprava, ki jo je izumil proizvajalec LPG. Uporabnika uči, kako se je potrebno gibati v nestabilnem okolju (mobilna ploščad in steber). Huber Spineforce omogoči neposredno vadbo za globoke mišice hrbtenice s postavljanjem uporabnika v vsakodnevne položaje gibanja. Vse to zato, da bi se okrepile tako hrbtne mišice kot tudi mišice celega telesa. Vse vaje omogočijo povečanje gibljivosti in moči hrbtenice ter celega telesa. Naprava sama oceni, v kakšnem stanju je vaša fizična pripravljenost in vam ponudi ustrezen program, zato tudi ne boste imeli vnetih mišic (zakisanost). Oscilirajoča ploščad je patentirana motorna ploščad, ki ji lahko nastavljamo hitrost, smer in amplitudo gibanja. Tako uporabnika nenehno sili iz ravnotežja, s čimer je omogočena korekcija postave od glave do pet. Navpično gibanje stebra dopolnjuje gibanje ploščadi, da aktivira celostno mišično strukturo telesa pri vadbi. Inteligentni ročaji so oblikovani ergonomično in opremljeni z množico zelo občutljivih senzorjev, ki v samem trenutku aktivnosti zaznavajo in analizirajo napore potiskanja in vlečenja uporabnika. Naprava nas sproti obvešča o aktivnosti. Tako lahko vadeči v trenutku opravljanja giba že zazna odstopanja od idealne izvedbe in lahko takoj popravlja izvedbo vaje.

Na koncu vsake izvedbe vaje se prikažejo končni rezultati moči in koordinacije. Prvih nekaj vadb, ko poteka prva ocena vadečega, je vadba pod nadzorom vaditelja ali terapevta. Po končani začetni oceni lahko poteka vadba samostojno.

Poleg krepitve celega telesa pomaga proti bolečinam, utrujenosti, izboljša držo, odpravlja asimetrijo v hrbtenici, oblikuje telo, poveča tonus mišic, izboljša kondicijo in koordinacijo, propriocepcijo, ravnotežje in gibljivost.

Huber Spine Force je primeren za vse starostne skupine na različnih nivojih telesne pripravljenosti. Je izvrsten pripomoček za vadbo propriocepcije, ki je ključ za stabilnejše sklepe, zato je priporočljiv za starejšo populacijo. Primeren je tudi za otroke z različnimi razvojnimi motnjami, saj z vadbo izboljšujemo tako gibalne kot senzomotorične sposobnosti in za športnike, ki želijo ciljno izboljšati posamezne telesne sposobnosti.

Torej, poskrbimo za hrbtenico, da nam bo še vrsto let dobro služila!

Ne spreglejte