Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 9. 2014,
19.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

možgani prehrana zdrava prehrana zdravje

Torek, 2. 9. 2014, 19.01

8 let

Natrenirajte možgane, da bodo odvisni od zdrave hrane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Se bojite, da ste od čipsa tako odvisni, da bi vaše telo zavrnilo zdravo hrano? Ne bojte se! Najnovejše raziskave kažejo, da možgane lahko navadimo zdravega razmišljanja.

"Življenja ne začnemo z naklonjenostjo nezdravi hrani in sovraštvom do zelenjave," pravi Susan Roberts, soavtorica študije, objavljene v reviji Nutrition & Diabetes. "Zavračanje zdrave hrane se zgodi skozi čas, je odraz naših ponavljajočih se prehranjevalnih vzorcev," še pravi Robertsova.

Šestmesečno študijo so izvajali s pomočjo prostovoljcev, ki imajo težave s prekomernim prehranjevanjem. Pokazala je, da človeško telo različno reagira na različne vrste hrane, s tem pa se tudi različni deli možganov odzivajo na hrano drugače. Možgani se namreč po ugotovitvah študije "učijo" odvisnosti od hrane, kar so potrdili tudi s pomočjo magnetne resonance.

Raziskovalci so ugotovili, da so se po strogi šestmesečni dieti možgani oseb, vključenih v raziskavo, odzivali na slabo hrano povsem drugače kot pred tem, povsem drugačna pa je bila tudi reakcija možganov na gazirane pijače in sladice. "Program izgube teže je posebej zasnovan na temeljih tega, da želimo ljudem ne le zmanjšati težo, pač pa tudi spremeniti njihovo dojemanje pravilne in napačne prehrane. Tisti, ki so sodelovali v študiji, so imeli po končanem programu veliko večjo željo po zdravi hrani, obenem pa so pogosteje zavračali nezdrav način prehranjevanja," po raziskavi trdi Susan Roberts.

"Čeprav so študije o operativnih posegih zmanjšanja želodca za lažjo izgubo prekomerne teže vse po vrsti usmerjene v to, da je to edini način, s katerim lahko preprečimo debelost in s tem prenagljen razvoj številnih bolezni, pa naša raziskava dokazuje, da se tudi s 'programiranjem' možganov v manj kot letu dni da doseči povsem enake rezultate," je dodal soavtor študije dr. Thilo Deckerbach.

Ne spreglejte