Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2016,
15.03

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Allin® Kontaktni Center za EDCO

Natisni članek

advertorial nagradna akcija

Četrtek, 11. 2. 2016, 15.03

2 meseca, 2 tedna

Najpogostejša in najbolj zanimiva vprašanja o zobeh! Vas preseneča?

Vsebino omogoča Allin® Kontaktni Center za EDCO

Povprašali smo vas, kaj vas najbolj zanima v zvezi z zdravjem vaših zob ter dobili ogromno zanimivih vprašanj.

S pomočjo Allin® Kontaktnega Centra za EDCO smo izbrali deset najbolj pogostih in zanimivih ter poskrbeli za strokovne odgovore.

Ko pogledamo človeka, so prva stvar, ki jo opazimo, njegove oči, druga zobje in tretja njegovi lasje. Žal ljudje še vedno več svojega denarja investirajo v frizuro kot v zdrave zobe. Ščetkanje in uporaba zobne nitke sta pomembni za preprečevanje kariesa in drugih bolezni, vendar le skupaj z rednimi obiski zobozdravnika zagotavljajo popolno zdravje zob.

Pogosto imajo ljudje zadržke pred obiskom zobozdravnika, ker jih je strah, imajo dvome ali pomisleke glede postopkov. A čas je, da z odlašanjem prenehate – za vaše dobro! Ker je zdravje zob pomembno, bomo pomagali razjasniti vse dvome; in to kar z odgovori na vaša najpogostejša in najbolj zanimiva vprašanja.

Za odgovore smo prosili dr. Mladena Petranovića, ustanovitelja Etetsko Dentalnega Centra Opatija, ki je, mimogrede, izjemno priljubljen tudi med slovenskimi pacienti. Pojasnil je veliko zanimivega in med drugim povedal, katera hrana najbolj škodi, in tudi, ali čiščenje zobnega kamna škodi zobni sklenini.

Preberite več spodaj!

VPRAŠANJA, KI STE NAM JIH ZASTAVILI

1. Zanima me, kakšni so morebitni kratkoročni ali dolgoročni stranski (ali drugi negativni) učinki pri beljenju zob? Ali beljenje zob škodi zobem? Kratkoročni učinek so za nekaj odtenkov bolj beli zobje. Dolgoročni učinek pa je obnovitev naravne barve zob. Oba sta pozitivna. Preobčutljivost in občasna, spremljajoča bolečina sta zgolj začasna.

2. Zanimam se za zobne implantate. Zanima me, ali lahko pride do zavrnitve implantata (ali lahko telo zavrne vsadek)? Kaj storite v tem primeru oz. ali se v tem primeru uporablja garancija? Skupina ljudi, ki za zobne implantate ni primerna, je zelo ozka, seveda pa v takšnem primeru implantatov ne vstavljamo. Zavrnitev zobnega implantata se sicer zgodi v začetni fazi zdravljenja pri pacientih, ki niso primerni za takšno terapijo. V takšnih okoliščinah je možnost zdravljenja zmanjšana ali trajno onemogočena. Zavrnitev se nikakor ne more zgoditi po fazi celjenja implantata zdravega kandidata. Naša najboljša garancija je pravilen izbor terapije.

3. Koliko časa se zdravijo dlesni po implantatih in ali to poteka brez bolečin? Kakšna je dejanska življenjska doba implantatov? Proces zdravljenja traja od približno nekaj dni do enega tedna. Odvisno od velikosti reza dlesni, tj. od minimalno invazivnega do klasičnega. Želje pacienta in izbor terapije so si vse bližje. Možnosti, ki nam jih ponujajo današnji posegi, se razvijajo in napredujejo v smer hitrejših in bolj natančnih izvedb postopkov, hitrejšega okrevanja in celjenja ter zmanjšanja pooperativnega časa.

4. Kako je s čiščenjem zobnega kamna – ali lahko to poškoduje zobno sklenino? Čiščenje zobnega kamna ne vpliva na zobno sklenino in je ne more poškodovati.

5. Kako ustaviti paradontozo? Parodontozo lahko ustavite le z izborom dobre terapije. Sicer se stanje poslabša in vsak dan je zdravljenje bolj težavno.

6. Že od nekdaj se bojim zobozdravnikov. Imam kar slabe zobe. Zanima me, kako naj se znebim strahu? Sam bi to stanje opisal kot psihološki problem. Torej, stanje, ki je drugačno resnični, dejanski nevarnosti. To stanje je vedno strah, da bi se nekaj lahko zgodilo, in ne strah pred tem, kar se dejansko dogaja. Ko poznamo načrt, terapijo in postopke, imamo vse odgovore.

7. Kolikorat na dan si je treba umivati zobe? Takoj po hrani, ali nekaj ur pozneje? Katero zobno pasto priporočate? Zobe si je treba umivati načeloma po vsaki jedi. Minimalno dvakrat na dan. Vzdrževanje in izvajanje higiene je odvisna o vrste zobnega nadomestka; ali je to implantat, zobna prevleka, mostiček ali proteza. Izdelani morajo biti tako, da je čiščenje hitro in preprosto. Obstajajo različne metode in tehnike čiščenja, najbolj pa je pomembno redno čiščenje.

8. Kaj najbolj škoduje zobem? Zobem zagotovo najbolj škoduje nezadostna zobna higiena in nepravilno izdelan zobni nadomestek. Zato je pomembno, da resnično skrbimo za svoje zobe, ko pa tega ne zmoremo več sami, pa jih zaupamo najboljšim strokovnjakom.

9. Ali je smiselno podaljševati zdravljenje zob, ko je očitno, da čeljustna kost popušča, ali se je bolje prej odločiti za protezo? Izbira terapije je zelo pomembna pri obravnavi vsakega pacienta. Pri vsaki terapiji je potrebno postaviti realne cilje, ki jih tudi lahko dejansko uresničimo.

10. Imam protezo, toda velike težave pri ugrizu v tršo hrano. Ali bom sploh lahko še kdaj jedla jabolko? S tehnologijami, ki so nam trenutno na voljo in z nekaterimi protetičnimi rešitvami, je odgovor absolutno da.

Ne spreglejte