Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
24. 10. 2018,
18.56

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

zelenjava zdravje čips

Sreda, 24. 10. 2018, 18.56

5 let, 6 mesecev

Mislite, da je zelenjavni čips bolj zdrava izbira?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
čips | Zelenjavni čips je zadnje čase v trendu. | Foto Thinkstock

Zelenjavni čips je zadnje čase v trendu.

Foto: Thinkstock

Čips je eden najbolj priljubljenih slanih prigrizkov, ki pa ni ravno zdrav. Mnogi zato v želji, da bi pojedli bolj zdravo različico, posežejo po čipsu iz rdeče pese, korenja, kodrolistnatega ohrovta ali druge zelenjave. Pa je ta izbira res bolj zdrava?

Slani prigrizki so običajno energijsko bogata živila, ki vsebujejo veliko maščobe, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja in/ali soli, a so hkrati hranilno revna. Zato naj bi jih uživali le občasno oz. se jim povsem izogibali. A tudi med prigrizki so lahko velike razlike, predvsem pa o njihovi hranilni vrednosti ne izvemo skoraj nič, če zgolj preletimo sprednjo stran izdelka.

čips
Trendi Na trgovske police so poslali čips z okusom božične jelke

Treba je temeljito pregledati hranilno tabelo na zadnji strani embalaže, ki pa prav v primeru čipsa razkriva, da zelenjavni čips ni nič boljši od klasičnega, krompirjevega, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

"Oba izdelka vsebujeta veliko maščobe, krompirjev čips 33 gramov, zelenjavni čips pa celo malenkost več maščobe - 37 gramov v 100 gramih izdelka. Na prehranskem semaforju jima za vsebnost maščobe zasveti rdeča luč, ki opozarja, naj živilo uživamo le občasno. Vsebnost nasičenih maščob je v obeh primerljiva. Zelenjavni čips vsebuje veliko sladkorja, skoraj 20 odstotkov več kot krompirjev čips, za kar mu prav tako zasveti rdeča luč na semaforju. Obratno je pri vsebnosti soli, tu je rdeča zasvetila krompirjevemu čipsu."

Čips iz rdeče pese ni nič bolj zdrav od krompirjevega. | Foto: Thinkstock Čips iz rdeče pese ni nič bolj zdrav od krompirjevega. Foto: Thinkstock

Zelenjavo je treba uživati surovo, kuhano ali dušeno

V prvem trenutku se izbira zelenjavnega čipsa sicer zdi boljša, a primerjava hranilnih tabel je odličen primer, da je lahko tudi bolj zdrava izbira slaba izbira. Pri ZPS zato še posebej poudarjajo, da naj se čips, tako krompirjev kot zelenjavni, uživa redko. Pri obeh je namreč problematičen postopek priprave, in to je cvrtje, zaradi česar obe vrsti vsebujeta veliko maščobe in sladkorja.

Zelenjavo je treba uživati surovo, kuhano ali dušeno, opozarjajo pri ZPS. | Foto: Thinkstock Zelenjavo je treba uživati surovo, kuhano ali dušeno, opozarjajo pri ZPS. Foto: Thinkstock

"Uživanje zelenjave v obliki zelenjavnega čipsa ni priporočljivo, zelenjavo je najbolje uživati surovo, kuhano ali dušeno," svetujejo in dodajajo, da naj bi vsak posameznik na dan zaužil vsaj 250 gramov zelenjave, brez upoštevanja krompirja.

Preberite tudi:

čips
Trendi Saj ni res, pa je: prihaja "do žensk prijazen čips", ki ne hrusta
Ne spreglejte