Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 12. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Widex slušni aparati sluh

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

Ljudje okrog vas ne govorijo dovolj razločno?

Oglasno sporočilo

Se kdaj počutite nemočne, ker ne slišite sogovornika, še zlasti, če pogovor spremlja še  dodaten hrup?  Ste zaradi slabe razumljivosti morda napeti in slabe volje? Potem pa slišite še kakšen neprijazen komentar, češ da tako ali tako nič ne slišite ...

Skrbimo za sluh

Najbolje je, da poslušamo svoja ušesa. Če je zvok, ki ga poslušamo, preglasen in nam povzroča bolečino, nam lahko trajno poškoduje sluh. Bolečina, ki jo zaznajo ušesa, nam sporoča, da je zvok preglasen. Na raznih glasbenih prireditvah, koncertih in v diskotekah, kjer je stopnja glasnosti že kar neprijetno visoka, je dobra rešitev uporaba ušesnih čepov. Uho je zapleten organ in močni zvoki lahko poškodujejo njegove občutljive dele, zato je pomembno, da skrbimo za naš sluh in ga po nepotrebnem ne izpostavljamo hrupu.

 | Foto:

Kaj storiti, če je škoda že nastala?

Ko nekomu začne pešati slušna sposobnost, je potrebno takoj ukrepati, da ohranimo možnost sporazumevanja in splošno kakovost življenja. Medtem ko lahko nekatere oblike slušne prizadetosti zdravimo medicinsko ali kirurško, pri slušni okvari, ki je nastala zaradi izpostavljenosti močnemu hrupu, najbolje pomaga slušni aparat.

Ko sami sebi priznamo, da ne slišimo več najbolje in da potrebujemo pomoč, smo že na dobri poti (ta del je pravzaprav najtežji, odtod dalje gre lažje).  Prava pot je, da gremo najprej do svojega zdravnika, ki nas nato napoti do ORL specialista. Če ta oceni, da bi za vašo boljšo komunikacijo potrebovali slušni aparat, se boste pogovorili še s slušnim akustikom. Po Sloveniji so vam na voljo Widexovi slušni centri, ki jih najdete po vseh večjih mestih po Sloveniji. Slušni akustik se bo z vami pogovoril in vam svetoval pri izbiri slušnega aparata, ki so zdaj mimogrede že visoko tehnološki izpopolnjeni in izjemno majhni. Predvsem pa ne pozabite – če se vam zdi, da slabše slišite, čim prej ukrepajte, saj boste sami sebi močno izboljšali kakovost življenja!

 | Foto:

Tudi nekateri športniki poznajo težave s sluhom

Naša uspešna smučarka Anja Drev, ki je lani na olimpijskih igrah gluhih v Rusiji v smuku osvojila bronasto medaljo, je naglušna že od rojstva.

 | Foto:

18-letna Anja ima trenutno veliko šolskih obveznosti in okreva po laserski operaciji oči. Poleg kondicijskih treningov pridno trenira tudi na snegu ter tako počasi prihaja v želeno tekmovalno formo, ki jo bo, vsaj tako upa, ponovno ponesla proti vrhu.

Lani jeseni so na podjetju Widex Slušni aparati d.o.o. poskrbeli, da se bo Anja dobro počutila tako v domačem okolju kot na smučišču in Anji podarili nov slušni aparat Widex Dream 440 Fashion. Gre za zelo zmogljiv in kakovosten slušni aparat, ki je prilagojen njeni izgubi sluha in aktivnemu življenjskemu slogu. Anja kot vrhunska športnica potrebuje kakovosten slušni aparat, ki ji omogoča nemoteno komuniciranje tudi v ekstremnejših situacijah. Poleg tega je Dream Fashion primeren tudi za ljudi, ki nosijo očala ali v Anjinem primeru smučarsko čelado, saj s svojo obliko omogoča optimalno prileganje ušesu.

 | Foto:

Ker pa je Anja mlada in zelo aktivna punca, so ji na Widexu podarili še UNI-DEX – praktičen pripomoček za prostoročno telefoniranje z mobilnim telefonom ali povezavo z vsemi vrstami avdio naprav ter računalnikov. Zanka omogoča brezžični prenos zvoka v slušne aparate, vgrajeno pa ima tudi funkcijo za izklop zvokov iz okolja. Anja pravi, da uživa, ker lahko med tekom posluša glasbo.

Anja, ki je konec lanskega leta prejela naziv športnice leta med invalidi, je z novim slušnim aparatom in Uni-Dex-om zelo zadovoljna, saj pravi, da veliko bolje sliši in lažje komunicira ... Več na: www.widex.si.

 | Foto:

Za Aktivne Uporabnike slušnih aparatov:

ZVOK VETRA JE ZAME KOT GLASBA

Aktivni uporabniki  slušnih aparatov pogosto pravijo, da med tekom, kolesarjenjem, smučanjem in drugimi športnimi aktivnostmi na prostem ne uporabljajo slušnega aparata. O tem, kaj narediti, da bodo tudi športniki in aktivni ljudje lahko nemoteno nosili slušni aparat, smo se pogovarjali s slušnim akustikom go. Diano Batista, dr.aud.

Kakšne so vaše izkušnje z aktivnimi  uporabniki slušnih aparatov?

Po mojih izkušnjah je športnikom najbolj moteče premočno zaznavanje vetra, ki  otežuje komunikacijo in hkrati "odnaša" zvok, ki ga želimo slišati.  Profesionalnim športnikom tako lahko naglušnost postane celo ovira. Izpostavila bi zanimiv primer gospoda, ki je po poklicu skiper. Slabši sluh je predvsem zaradi komunikacije na barki že močno načel učinkovito opravljanje poklica. Preizkusil je različne slušne aparate, a je bilo razumevanje na barki oteženo zaradi vetra.  Slušni aparat namreč zaznava veter kot šibak zvok in ga ojača, kar poslabša razumevanje.

 | Foto:

Kako lahko  tudi aktivni uporabniki uživajo na prostem?

Gospodu sem predstavila zadnji tehnološko izpopolnjen slušni aparat Widex Unique, ki lahko selektivno zmanjša zvok vetra do 8,4 dB.  Predvsem pa slušni aparat Widex  UNIQUE  zajame več zvoka kot katerikoli drug slušni aparat na trgu in tako uporabniku omogoča izjemno slušno izkušnjo v različnih situacijah.

Po obvezni kontroli po dveh tednih je gospod zadovoljno povedal, da ni več v skrbeh za  zmožnost opravljanja svojega dela. Zaupal mi je, da ponovno uživa v poslušanju vetra, ki je zanj kot glasba. Navdušen je nad povezljivostjo slušnega aparata z mobilnim telefonom in aplikacijo, s katero lahko  sam upravlja nekatere funkcije slušnega aparata. Novi slušni aparat s še bolj izpopolnjeno tehnologijo obdelave zvoka namreč deluje brezžično in je povezljiv z raznimi vmesniki, kot so daljinski upravljalec, televizija, PC, tablice, računalniki in mobilni telefoni. Daljša pa je tudi življenjska doba baterij, saj si lahko  na primer z istimi baterijami pogledate 140 epizod  Ene žlahtne štorije ...

 | Foto:

Ne spreglejte