Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 10. 2014,
12.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 7. 10. 2014, 12.47

6 let, 6 mesecev

Kakšni so znaki pomanjkanja železa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pomanjkanje železa je ena od najpogostejših prehranskih motenj na svetu. Dve milijardi ljudi, to je kar 30 odstotkov svetovnega prebivalstva, je anemičnih. Številni zaradi pomanjkanja železa.

Kot še kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), je pomanjkanje železa razširjeno tako v državah v razvoju kakor tudi v industrializiranih državah.

Železo je pomembno za proizvodnjo hemoglobina, beljakovine, ki pomaga rdečim krvničkam prenašati kisik po vsem telesu. Če opažate katerega od spodaj naštetih znakov, obiščite svojega družinskega zdravnika in ga prosite, naj preveri koncentracijo feritina v telesu, ta je namreč povezan s količino telesnih zalog železa. Nižja kot je koncentracija feritina v telesu, večja je verjetnost, da osebi primanjkuje železa.

Utrujenost Najpogostejši znak pomanjkanja železa, ki ga je tudi najtežje odkriti, saj ob sodobnem tempu življenja marsikdo utrujenost čuti kot del življenja.

Vendar pa pomanjkanje železa pomeni tudi manj kisika, kar posledično pomeni, da je vaše telo prikrajšano za energijo, ki jo potrebuje. Če ste ob "normalni" utrujenosti počutite tudi šibki, razdražljivi in imate zmanjšano koncentracijo, potem vam morda primanjkuje železa.

Premočne menstruacije Vzrok pomanjkanja železa pri ženskah so lahko tudi kronične izgube krvi zaradi premočnih menstruacij.

Nenavadna bledost kože Hemoglobin daje krvi rdečo barvo in vaši koži rožnat odtenek, kar pomeni, da pomanjkanje železa, ki, kot že rečeno, pomaga rdečim krvničkam prenašati kisik po vsem telesu, povzroči pomanjkanje pretoka krvi oziroma rdečih krvničk in s tem tudi bledost.

Zasoplost Če opazite, da ste zasopli pri opravilih, ki ste jih sicer opravljali brez težav, je lahko krivo tudi pomanjkanje železa. Ni pomembno, kako globoko dihate, brez železa vašemu telesu primanjkuje kisika.

Apatija Spremenjena sinteza nevrotransmitorjev povzroči tudi apatijo oziroma otopelost, to je odsotnost čustvenega odziva.

Ne spreglejte