Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
7.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 7.51

6 let, 7 mesecev

Je slovenski zobozdravnik res tako drag?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zobozdravstveni turizem je v sosednji Hrvaški zelo donosen posel, saj tamkajšnje zobozdravstvene ustanove obljubljajo cenejše storitve kot pri nas v Sloveniji. Pa je res tako?

Skrb za ustno higieno in lep nasmeh je vedno bolj izrazita želja številnih Slovencev, ki se zaradi dolgih čakalnih vrst v slovenskem javnem zdravstvu odločajo za obisk zobozdravnika čez mejo – pot jih vodi predvsem na Hrvaško in v Srbijo, pa tudi v BiH in Bolgarijo. Vsi iščemo najcenejšo storitev. Pa je znesek na končnem računu res pokazatelj ugodnosti storitve?

"Treba se je zavedati, da je nekakovostna storitev lahko marsikdaj zelo draga," nam pojasni zobozdravnica Anja Siegl, ki ima svojo ordinacijo v središču Ljubljane. Na hitre zdravstvene storitve v tujini gleda s kančkom negotovosti. Treba je upoštevati kakovost storitev, nemalokrat se zatakne tudi pri uveljavljanju garancije, ki je pogosto lahko tudi zavajajoča, so v preteklosti že večkrat opozarjali slovenski zobozdravniki.

Pogosto se pri posegih na hitro zanemarja ravno kakovost, v kar je prepričana tudi Anja Siegl. Če se premalo natančno zdravi zobe in obzobna tkiva, lahko to pacientu povzroči nepopravljivo škodo, ki jo potem pri nas pogostokrat težko rešujemo. Pacienti pogosto prav zaradi iskanja najnižje cene storitve pozabijo na to, da je pri zdravljenju in tudi samo pri estetskih posegih na zobeh treba urediti tudi stanje v ustni votlini- pri posegih na hitro pa se zob in obzobnih tkiv pogosto ne zdravi. Zdravljenje namreč zahteva čas, včasih tudi več mesecev, čas, ki je v tujini pogosto skrajšan na minimum. Tukaj pa se postavi vprašanje storitve brez posledic na pacientovo zdravje. Če so storitve izdelane čez noč, se čez noč lahko pojavijo tudi težave. In takrat bo pacient težko odšel uveljavljat garancijo v tujino.

V Sloveniji ni nadzora nad cenami

Cene v slovenskem zobozdravstvu niso dovolj dobro regulirane, to je glavna težava, je prepričana Sieglova, ki poudarja, da že v prestolnici obstajajo velika odstopanja med cenami, v okolici pa še večje.

Vrtoglavo visoka cena še ni pogoj za kakovost. "Ni nujno, da je dražja storitev tudi boljša. Lahko je tudi obratno."

Niso vse storitve na Hrvaškem cenejše

Ko izbiramo zobozdravnika, zato ne smemo gledati samo na ceno. Pomembno je vsaj še troje: možnost garancije, kakovostna in varna storitev z uporabo preverjenih materialov ter ne nazadnje osebni pristop zobozdravnika , ki pacienta obravnava v celoti – od prvega obiska do zadnjega pozdrava. Poleg tega je potrebno cenam v tujini prišteti še potne in morebitne nastanitvene stroške.

"Vedno zagovarjam dobro storitev za pošteno ceno. Ni nujno, da so vse zobozdravstvene storitve na Hrvaškem cenejše kot v Sloveniji. Odvisno, kam boste šli. Tudi pri nas lahko dobite kakovostne storitve za zmerno ceno. Zato svetujem, da, preden bi se odločili za izdelavo zobne protetike v tujini, pacienti pretehtajo vse možnosti oskrbe doma, primerjajo cene po Sloveniji in se odločijo na podlagi tega, kar je za njihovo zdravje najboljše. "

Ne spreglejte