Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
7.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 7.44

8 let

Hrana proti utrujenosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jeseni se tako poletna energija kot tudi naša zagnanost skrijeta nekam daleč in naenkrat se počutimo utrujeni in brezvoljni.

Nekateri si pomagajo z dolgimi klepeti, drugi z rekreacijo, tretji z razvajanjem v wellness centrih. Le redko pa pomislimo na to, da ima veliko vlogo pri našem počutju tudi pravilna prehrana. Če tudi vam nenehno zmanjkuje energije in ste že zjutraj utrujeni, čeprav ste dovolj spali, potem je čas, da pogledate v svoj hladilnik. Hrana, ki nam hitro dvigne raven sladkorja v krvi, na primer sladke gazirane pijače ali prigrizki, ga tudi hitro zniža, zato smo kmalu utrujeni in brezvoljni in potrebujemo spet novo dozo energije. Tako se lahko hitro znajdemo v začaranem krogu nenehnih izletov do hladilnika, iz katerega ponavadi vzamemo najbolj nezdrave stvari.

Izberite polnozrnato Zato se trudite, da boste kupovali in izbirali kakovostnejšo hrano, ki se v organizmu sprošča počasi. Takšni so na primer polnovredni kosmiči ter polnozrnat kruh in testenine, ki vsebujejo dobre ogljikove hidrate, vitamine iz skupine B in magnezij. Energija, ki jo z njimi vnesemo v telo, se sprošča postopoma, zato se kasneje raven sladkorja niža počasneje in zaradi tega se tudi občutek utrujenosti ne pojavi naenkrat. Ves čas imejte ob sebi tudi sveže sadje in zelenjavo, ki vas bosta napolnila z novo energijo, vendar bodite previdni pri obrokih. V enem obroku pojejte samo peščico posameznega sadja, saj tudi sadje vsebuje naravni sladkor, zato ni dobro, da ga v telo naenkrat vnesemo preveč.

Morda ste slabokrvni Utrujenost, razdražljivost, težave s koncentracijo in oslabljen imunski sistem so lahko tudi simptomi slabokrvnosti, ki se pogosteje pojavlja pri ženskah. Pri takih težavah si lahko pomagate z nemastnim rdečim mesom, ki vsebuje železo, vitamin B12 in folno kislino. Vitamin B12 je pomemben za nastanek rdečih krvničk ter vpliva na dobro delovanje živčnega sistema. Tudi ovseni kosmiči vsebujejo vitamine skupine B in železo, zato prav tako pomagajo pri nastajanju rdečih krvničk in oskrbi telesa s kisikom, vsebujejo pa tudi vitamin B12, ki ga sicer najdemo samo v hrani živalskega izvora, zato so odličen izbor tudi za vegetarijance. Železo iz mesa organizem dobro absorbira, za razliko od tistega, ki prihaja iz žitaric in zelenjave. Absorpcijo železa iz te vrste hrane pa lahko pospešimo z vitaminom C v prehrani. Najboljši je tisti iz sveže stisnjenih citrusov, zato si čim večkrat privoščite naravni sok. Tudi betakaroten izboljša absorpcijo železa, najdemo pa ga v korenju, rižu, koruzi in pšenici. Z zadostno količino betakarotena lahko telo bolje izkoristi energijo, ki jo ima na voljo.

Gibanje na svežem zraku in dovolj spanca Seveda morate poskrbeti tudi za zadostno količino gibanja na svežem zraku, ki bo tudi sicer pripomoglo k boljšemu počutju. Zagotovite si tudi najmanj pet obrokov na dan. Raje jih pojejte več, a naj bodo majhni po količini. Vsako noč si privoščite tudi dovolj spanja, vsaj osem ur oziroma toliko, kot jih potrebujete, da se zbudite naspani, saj bo tudi to odpravilo nepretrgano utrujenost in slabovoljnost. Če se težave kljub temu ne nehajo, pa pojdite k zdravniku, saj verjetno bolehate za katero od bolezni. Kronična utrujenost je na primer lahko znak za sinusitis, vnetje sinusov, ki ga tudi zdravniki redkokdaj opazijo. Lahko gre tudi za nepravilno delovanje ščitnice ali kaj drugega, kar pa lahko ugotovi samo zdravnik.

Ne spreglejte