Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2013,
10.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

aromaterapija ekološko

Torek, 12. 3. 2013, 10.26

8 let

Eterična olja kot dišava in zdravilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kaj je aromaterapija in kako nam lahko naravna olja pomagajo v boju proti bolečinam, pri izboljšanju počutja ter tudi v gospodinjstvu?

Čeprav znanje o zdravilnih učinkovinah rastlin in njihovih olj sega tisočletja v zgodovino, je sodobni človek naravo zamenjal za farmacijo in sintetična zdravila. Pogosto so ta v celoti nadomestljiva s preprostimi in popolnoma naravnimi izdelki. Osnov aromaterapije, ki jo lahko izvajamo doma, smo se naučili na delavnici, ki jo je v trgovini Kalček vodila Ana Ličina iz kulturno-ekološkega društva Smetumet.

Aromaterapija ponuja veliko bolj celosten pristop k zdravljenju. Če nas muči glavobol, vzamemo tableto in dobesedno pozabimo na bolečine, niti ne raziskujemo vzroka zanje. Morda bi bil dovolj le kozarec vode, morda so glavobol sprožili sintetični vonji ... Znanje o zdravilnih lastnostih rastlin in njihovih olj nam lahko pomaga, da si številne težave olajšamo brez poseganja po nenaravnih snoveh.

So vaše dišeče svečke, palčke in olja res 100-odstotno naravni? Pomembno je, da pri aromaterapiji uporabljamo 100-odstotna eterična olja, ki so naravna in čista. Na trgu je ogromno dišav, olj in svečk, ki jih radi kupujemo, ne zavedamo pa se, da so le sintetični nadomestek naravnim vonjem, tako pa tudi zelo škodljivi. Pozorni moramo biti na etiketo. Poleg oznake, da gre za 100-odstotno olje, mora ta vsebovati tudi podatke o kraju izvora, zapisano pa mora biti tudi latinsko ime rastline, iz katere je olje pridobljeno, ter način pridobivanja olja.

Večino olj pridobimo z destilacijo. To je postopek, pri katerem se uporabljajo destilator, rastlinski material, voda in izvir vročine. Voda, ki jo segreva vir vročine, teče skozi destilator in prodira skozi rastlinski material. Na koncu dobimo hidralat, na katerem plava rastlinsko olje.

Drugi način za pridobivanje eteričnih olj – tega uporabljajo pri vseh citrusih – je stiskanje lupin. Pri tem se še enkrat izkaže, kako pomembno je, da so sestavine ekološke in vzgojene na naraven način, brez pesticidov in drugih škodljivih snovi. Olja citrusov hranimo v hladilniku, da ne postanejo motna.

Za liter eteričnega olja vrtnice kar 5 ton cvetnih listov Naravna eterična olja, ki jih kupimo v specializiranih trgovinah, so izjemno skoncentrirana, zato jih za uporabo v aromaterapevtske namene redčimo z maščobnimi olji – recimo s sezamovim, lešnikovim, orehovim, lanenin, oljčnim ali sončničnim. Za boljšo predstavo še podatek, da je za 1 liter limoninega eteričnega olja treba stisniti lupino 3000 limon, za 1 liter sivkinega olja potrebujemo 130 kilogramov sivke, za liter eteričnega olja vrtnice pa kar 5 ton cvetnih listov. Tudi zato so cene olj tako različne, nekatera olja pa tako cenjena in dragocena.

Ne le kot zdravilo, tudi kot čistilo Eterična olja mešamo z olji, poleg tega pa še s preostalimi nosilci, odvisno od namena uporabe. Za kreme in mazila nekaj kapljic izbranega olja vmešamo v karitejevo, kokosovo, kakavovo maslo ali vosek. Zobno pasto in deodorant pripravimo z glino. Če pa si želimo pripraviti terapevtsko in sproščujočo kopel, velja posebno opozorilo. Olje se v stiku z vročo vodo zaradi močne koncentracije zelo segreje, zato nas lahko kapljice tudi opečejo. V kopel poleg eteričnega olja nujno zlijemo še emulgator v obliki sojine smetane ali nekaj žličk medu.

Koristi eteričnih olj je nešteto. Poleg njihovih zdravilnih lastnosti, ki jih bomo opisali pozneje, imajo tudi druge praktične učinkovine. Za vse, ki želijo živeti čim bolj zdravo in se odreči večini industrijsko izdelanih sredstev tudi znotraj doma, bo zanimivo dejstvo, da lahko rastlinska olja uporabljamo skoraj v vse namene. Iz njih naredimo kozmetiko, jih dodamo razpršilom za osvežitev zraka, z njimi odišavimo perilo med pranjem v pralnem stroju, jih dodamo čistilom ... Pomislite, vse našteto, kar bi sicer kupili v trgovini, vsebuje sintetično izdelane vonje, ki nam prav nič ne koristijo.

Najbolj pogosta in učinkovita eterična olja: Sivka Najbolj bazično in splošno uporabno eterično olje je sivkino. Sivka spodbuja celjenje ran, razkužuje in je kljub svojim lastnostim izjemno nežna in varna (tudi za otroke in nosečnice). Zelo učinkovito blaži opekline – ko se opečemo, čim prej na rano nanesemo nekaj kapljic 100-odstotnega olja sivke, tako se bomo izognili mehurjem in dolgotrajnemu celjenju rane. V psihološkem smislu sivkina aroma pomirja in uspava – kapljico olja nežno vmasiramo v dojenčkov hrbet ali jo, razredčeno z vodo, razpršimo po prostoru. Sivka znižuje krvni tlak, umirja krče in vnetja ter blaži bolečino. Uporabljamo jo na vse načine, izogibamo se le vnosu na sluznico.

Čajevec Zdravilne učinke čajevca so poznali že avstralski domorodci aborigini. Izjemen je v boju proti virusom in glivicam, ker pa je zelo močan, se izogibamo nanosu neposredno na kožo. Okrepi imunski sistem, zato si, če se nas kaj loteva, pripravimo kopel z dvajsetimi kapljicami olja čajevca ter obvezno bazično smetano ali medom. Pred spanjem si nekaj kapljic vmasiramo v stopala in obujemo nogavice. Pospeši okrevanje, zdravi infekcije sečnih poti, herpes in manjše ranice.

Evkaliptus Evkaliptus pomaga pri dihalnih infekcijah. Je zelo osvežilna aroma, bistri zrak in dokazano uničuje mikrobe, zato ga uporabljamo tudi za dezinfekcijo. Izjemen je pri blaženju kašlja – pripravimo si kopel za inhalacijo, tako da v posodo z vročo vodo vsakih 5 minut kanemo po eno kapljico olja, a največ tri! Umirja tudi bolečine v mišicah.

Pelargonija Pelargonija je roža, ki se pogosto znajde na naših balkonih, ne poznamo pa njenih zdravilnih učinkovin. Ima izjemen cvetlični vonj, zato jo pogosto najdemo v naravni kozmetiki, iz nje pripravljajo žlahtna olja za nego kože na obrazu. Poživlja prekrvavitev in revitalizira, zato je odlična v boju proti staranju. Umirja PMS, blaži težave menopavze in nasploh umirja ženske hormone. Zožuje krvne žilice in ustavlja krvavitve.

Rožmarin Vonj rožmarina je zelo močan, ognjen. Zbistri, daje energijo in zjasni misli. Pomaga pri krčih, napihnjenosti in prebavnih težavah. Nekaj kapljic si vmasiramo v kožo na trebuhu. Izboljša tudi prekrvavitev, previdno pa ga morajo uporabljati tisti z visokim krvnim tlakom. Blagodejno vpliva na lase, zato ga dodajamo šamponom.

Citrusi Veljajo za izjemno osvežilne arome, so tudi zelo zdravilni. Olje limone je močan antioksidant, mnogi prisegajo nanj v boju proti staranju in tudi raku. S kapljico limoninega eteričnega olja lahko na potovanjih razkužimo tudi vodo. Je antiseptik, tonizira in razstruplja. Pomarančino aromatično olje spodbuja pretok limfe, ki čisti naše telo, lajša pa tudi prebavne težave. Pogosto se uporablja tudi olje rdeče mandarine, vsi citrusi pa lepo odišavijo prostor, zato jih dodajamo čistilom, osvežilcem zraka in sredstvom za pranje perila.

Cedra Cedrino olje velja za gosto in težko, zato je pogost cedrin podton v parfumih. Zaradi aromatičnosti nekaj kapljic kanimo na potpuri, saj izjemno lepo odišavi prostor. Topel, balzamičen, lesnat vonj sprošča in pomirja. Cedrino olje je koristno v boju proti mastni koži, razkužuje in pospešuje izločanje škodljivih snovi iz telesa.

Meta Meta velja za najbolj svež vonj. Precej hladi, zato moramo biti pri nanašanju na kožo zelo pazljivi. Lajša bolečine, umirja težave z dihali in želodcem. Učinkovit je pri odpravljanju glavobola, blaži bolečine v mišicah. Pomaga pri zbranosti in koncentraciji. S kapljico metinega eteričnega olja v poletnih mesecih blažimo pike insektov.

Pa še nekaj zdravilnih receptov Glavobol blaži naslednji recept: V steklenički zmešamo 15 kapljic sivke in 15 kapljic mete s pol decilitra bazičnega olja. Dobro premešamo. Kapljico ali dve si kanemo v dlani, te pomanemo ter si olje vmasiramo v senca, na čelo, ob ušesa, na tilnik. Nato z dlanmi objamemo obraz in nekajkrat močno vdihnemo. Ponovimo večkrat na dan. Če nas muči PMS, v steklenički skupaj z maščobnim oljem zmešamo 15 kapljic pelargonije, po 3 kapljice mete in rožmarina, 10 kapljic sivke in 7 kapljic olja rdeče mandarine. Vmasiramo v telo. Proti glivicam zmešamo nekaj kapljic olja čajevca, pelargonije, sivke in palmarose. Vmasiramo v stopala. Pri prehladu pomagajo inhalacijske kopeli z olji čajevca, evkaliptusa, sivke, cirusov in iglavcev. Bolečine v trebuhu si lajšamo z meto, pomaračo, rožmarinom, janežem in kumino. Za bolečine v mišicah si pripravimo naravno tigrovo olje iz olj rožmarina, evkaliptusa, mete, klinčkov, kafre in sivke. Proti utrujenosti se borimo z olji rožmarina, citrusov, evkaliptusa in muškatne kadulje, zimsko depresijo pa preganjamo s sivko, muškatno kaduljo in citrusi. Bliža se pomlad in če želimo prečistiti telo, si privoščimo masažo z olji cedre, korenja, smilja in čajevca.

Ne spreglejte