Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2013,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

razstrupljanje pomlad prehrana

Petek, 12. 4. 2013, 15.13

8 let

Čas je za spomladansko čiščenje telesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Meseci enolične zimske prehrane in premalo gibanja so za nami, čas je, da iz telesa preženemo utrujenost in strupe, ter izgubimo kakšen kilogram viška. Pomlad je čas za globinsko čiščenje!

Zakaj razstrupljanje? Razstrupljanje je proces nevtraliziranja strupov, pri katerem sodelujejo debelo črevo, jetra, ledvice, pljuča, limfne žleze in koža. Cilj je očiščenje telesa, krepitev imunskega sistema, izboljšanje prebave in tudi izgubljanje odvečnih kilogramov, vse skupaj pa vpliva na celotno počutje posameznika. Razstrupljanje lahko poteka v obliki posta, lahko pa tudi tako, da nekaj časa (do dva tedna) uživamo le določeno vrsto hrane (sadje, zelenjava, vlaknine). Rezultati niso popolnoma enaki kot pri postu, še vedno pa so navdušujoči. Čiščenje telesa si lahko privoščite večkrat na leto, najbolj učinkovito pa je spomladi.

Kako se razstrupljati? Preden se lotite posebnega prehrambnega režima, med katerim boste uživali zgolj sadje in zelenjavo, telo postopoma pripravite na izziv: - omejite ali opustite uživanje mesa in mlečnih izdelkov, predelane in pripravljene hrane ter hrane iz bele moke in belega sladkorja, - opustite kajenje in pitje alkoholnih pijač, kave in energijskih napitkov ali se vsemu naštetemu vsaj malo izogibajte.

Po tednu dni priprave sledi resnično razstrupljanje, pri čemer upoštevajte naslednja pravila: - Uživajte nizkokalorično hrano, predvsem zelenjavo in sadje. Hrano je najbolj priporočljivo uživati surovo, lahko je pripravljena na pari, nikakor pa naj ne bo ocvrta ali pečena. Pazite na količino soli, ker sol zadržuje vodo v telesu. - Bodite telesno aktivni! Vsak dan si privoščite vsaj pol ure gibanja, med katerim se boste dobro prepotili in tako iz telesa izločili strupe. Med razstrupljanjem je ravno zato priporočljiv obisk savne, občasno si privoščite limfno drenažo, ki pospeši proces izločanja strupov iz telesa. - Poiščite primerno protiutež stresu in se sproščajte.

Izkoristite pomlad Pomlad je idealen čas za razstrupljanje tudi zato, ker v tem času raste veliko rastlin, ki spodbujajo čiščenje organizma, med najučinkovitejše in lahko dostopne pa spadajo regrat, kopriva in breza, iz katerih si lahko pripravite čajni napitek, ki ima močan odvajalni učinek, vpliva na delovanje ledvic in čisti kri ter spodbuja prebavo. Zmešajte vse tri sestavine v enakih količinah, najbolje je, da so listi sveži, sicer pa si pomagajte s posušenimi sestavinami. Iz regrata in kopriv si lahko pripravite tudi čaj, ki je dodatek k razstrupljevalni dieti in olajša občutek lakote: v mrzlo vodo dajte pol regratove korenine in jo na zmernem ognju kuhajte dve ali tri minute. Medtem zmešajte liste koprive, poprove mete in koromač in mešanico dodajte vodi z regratovo korenino, počakajte, da povre, odstavite in pustite, da se hladi deset minut. Čaj je izjemno bogat z minerali in zelo koristen dodatek strogim dietam.

Ne spreglejte