Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2014,
9.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2014, 9.48

7 let, 12 mesecev

Sončne pege – poškodbe kože ali lepotni dodatek?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prihaja čas intenzivnega izpostavljanja sončnim žarkom, ko ne razmišljamo o posledicah. Sončne pege so znak, da je naša koža že poškodovana zaradi pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom.

Dolg dan na soncu poudari naše obrazne pege in številnim ljudem se te zdijo predvsem simpatičen lepotni dodatek. Ampak so veliko več kot to. Od kod pridejo pegice? Vsi imamo v koži celice, ki se imenujejo melanociti. Njihova naloga je, da nas varujejo pred škodljivimi posledicami izpostavljanja ultravijoličnemu sevanju. To storijo tako, da proizvajajo hormon, imenovan melanin, ki ima vlogo nekakšnih sončnih očal za kožo. Melanociti potujejo do povrhnjice, kjer z melaninom nahranijo keratinocite, celice, ki kožo ščitijo pred soncem. Kjer se izloča melanin, koža postane temnejša in tako bolj odporna na ultravijolično sevanje. Melanociti lahko svojo nalogo opravljajo samo tako dolgo, dokler koža ni trajno poškodovana zaradi sonca. Na tej točki nastanejo pegice.

Pri številnih ljudeh so melanociti razporejeni enako po vsej površini kože, medtem ko so pri drugih te celice združene, kar se na koži vidi kot pegica.

Pegice niso namenjene vsakomur

Če ste med tistimi, ki imajo melanocite enakomerno razporejene po vsej površini kože, potem se po nezaščitenem izpostavljanju kože soncu lahko ponašate z lepo zarjavelim tenom, medtem ko se pri osebah, ki imajo melanocite "pokupčkane", pojavijo sončne pegice. Predeli kože, kjer ni melanocitov, ostanejo nezaščiteni, kar brez uporabe sončnih krem vedno vodi v opečeno kožo.

Nekateri ljudje, ki v otroštvu niso imeli pegic, jih razvijejo pozneje, če se nezaščiteni redno izpostavljajo soncu. Sončne pegice največkrat dobimo po obrazu in rokah, saj so ti deli telesa najbolj izpostavljeni soncu. Več pegic pomeni tudi večje tveganje za nastanek kožnega raka. Pegice same po sebi sicer niso nevarne, je pa taka koža bolj nagnjena k tveganju za nastanek bolezni, ki so posledica poškodovane kože zaradi sončenja. Vsaka pegica, ki se v relativno kratkem času začne obnašati preveč sumljivo, je vzrok za to, da obiščemo splošnega zdravnika, ki nas bo napotil na pregled k dermatologu.

Zaščitite se, vendar ne skrivajte svojih pegic preveč

Pegice so znak, da je koža že poškodovana zaradi sonca in takšna koža se tudi hitreje stara oziroma je videti precej starejša, saj sonce vpliva tudi na zmajšano elastičnost kože. Število, velikost in odtenek pegic nakazujejo na stopnjo škode, ki jo je koža že utrpela. Torej, investirajmo v zdravo kožo, če pa smo že "olepšane" s pegicami, jih ne skrivajmo preveč, saj bo preveč napudran obraz videti dobesedno pepelnat. Uporabljajte puder, ki je le za odtenek temnejši kot osnovni ten kože, da bo samo rahlo potemnela, pegice pa bodo manj opazne.

Vsebino omogoča Beiersdorf

Ne spreglejte