Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
16.06

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Klemen Korenjak

Video: Igor Djilas

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 16.06

2 meseca, 1 teden

VIP štafeta #3

"Žalosti nas dejstvo, da je socialno ogroženih študentov vedno več."

Siol.net

Foto: Klemen Korenjak

Video: Igor Djilas

Fundacija Študentski tolar in zavod Študentska organizacija sta dobila pomemben obisk - novinarka Jelena Aščić se je sprehodila po njihovi bivalni enoti za socialno ogrožene študente - Srce.

Tokratna VIP-štafeta se je ustavila pri študentih, ki so že pol meseca polno zaposleni s študijskimi obveznostmi. Nekateri so si že priskrbeli sobo v študentskem domu ali pri zasebnikih, nekateri pa morajo zaradi socialnih stisk ubrati drugačno pot reševanja bivalnih težav.

Socialno ogroženim študentom, ki študirajo v Ljubljani, je na voljo študentska hiša Srce na Kersnikovi 4 v Ljubljani, ki jo upravlja Zavod Študentska svetovalnica.

Tam trenutno živi šest študentov, Jelena Aščić pa jih je obiskala, potem ko ji je Jadranka Juras predala štafeto dobrih del.

Socialno ogroženim študentom, ki študirajo v Ljubljani, je na voljo študentska hiša Srce, ki jo je obiskala novinarka Jelena Aščić. | Foto: Socialno ogroženim študentom, ki študirajo v Ljubljani, je na voljo študentska hiša Srce, ki jo je obiskala novinarka Jelena Aščić.

Srce za tiste, ki nimajo za stanovanje

"Navdušena sem nad tem, kar delate za socialno ogrožene študente. Sama sem imela po eni strani srečo, da sem med študijem lahko prebivala doma. Je pa res, da zato nisem okusila pravega študentskega življenja," je Jelena Aščić povedala ob obisku hiše Srce, kjer sta jo pričakala predsednik fundacije Študentski tolar Damjan Vinko in direktorica Zavoda Študentska svetovalnica Suzana Todorović.

Fundacija Študentski tolar namreč pri svojem delu sodeluje z Zavodom Študentska svetovalnica, kjer je posameznikom v socialni stiski na voljo študentska hiša Srce.

Študentska hiša Srce ponuja namestitev 11 študentom ali študentkam. Dvoposteljne sobe z dvema pisalnima mizama in omarama so prenovljene, svetle in prostorne. Stanovalci si delijo kuhinjo, dnevno sobo, kopalnico in pralnico. Študenti so oproščeni plačila najemnine, plačati morajo le stroške bivanja, in sicer 50 evrov na mesec.

V Študentski hiši Srce trenutno stanuje pet študentk in en študent. Sobe so še proste. | Foto: V Študentski hiši Srce trenutno stanuje pet študentk in en študent. Sobe so še proste.

Vedno več študentov, ki jih je stiska prizadela na novo

Glavni namen fundacije Študentski tolar je pomagati študentom v stiski – s povratnimi in nepovratnimi denarnimi pomočmi, z dodeljevanjem materialne pomoči ter nenehnimi prizadevanji za izboljšanje socialnega položaja študentov.

Izvajajo tudi subvencionirane jezikovne, strokovne in športne tečaje, v sodelovanju z društvom Duh časa posredujejo rabljene računalnike za osebno rabo ter poskrbijo za brezplačno lektoriranje diplomskih in magistrskih nalog. Večinski del sredstev gre za enkratno denarno pomoč, ki znašajo od 250 do 600 evrov. Lani so jih v vsem letu podelili okrog 450. V vse programe pomoči so lani vključili 997 študentov.

"Žalosti nas dejstvo, da je socialno ogroženih študentov, ki se na nas obračajo po pomoč, vedno več. Pred tremi ali štirimi leti smo dobili od 400 do 500 prošenj, a se je število posameznikov lani povečalo na 1.300. Predvsem je vedno več študentov, ki jih je socialna stiska prizadela na novo. Število študentov, ki stalno živijo v ogrožajočih razmerah, se prav tako močno povečujejo. Nas pa veseli, da lahko z enkratno pomočjo pomagamo prebroditi kakšne akutne stiske, v katerih se študenti znajdejo nenadoma," je povedal predsednik fundacije Študentski tolar Damjan Vinko, ki organizacijo že dve leti vodi prostovoljno.

Predsednik fundacije Študentski tolar Damjan Vinko:  | Foto: Predsednik fundacije Študentski tolar Damjan Vinko:

Največ dve pomoči na leto

Posameznik lahko prek fundacije Študentski tolar dobi največ dve denarni pomoči v enem letu. Trenutno je odprt razpis za študente, ki so v stiski zaradi nečesa, kar se je pojavilo v zadnjih šestih mesecih. Ta bo odprt do konca koledarskega leta. V začetku novembra pa bodo objavili razpis, ki je namenjen predvsem tistim, ki so konstantno v slabšem socialnem položaju.

Na svetovalnico po rešitve za številne težave

Prostovoljke Zavoda Študentska svetovalnica, ki upravlja študentsko hišo Srce, pomagajo študentom pri uveljavljanju vseh pravic, povezanih s študentskim statusom.

Med najpomembnejšimi nalogami svetovalnice je reševanje pravno-socialnih vprašanj. Tako vsak dan ponujajo pravno svetovanje glede študija, bivanja, štipendij, študentskega dela in dohodnine ter študija v tujini. Posebno pozornost namenjajo tudi študentskim družinam. Mladim, ki se znajdejo v socialni stiski ali s študijskimi težavami, pomagajo individualno in celostno, zato je poskrbljeno tudi za psihoterapije in psihološko svetovanje.

 | Foto:

Lidl Slovenija je z vrednostnimi boni podprl delovanje fundacije Študentski tolar, ta bo bone razdelila med študente, ki živijo v študentski hiši Srce.

* Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte