Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 1. 2016,
7.12

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Sreda, 13. 1. 2016, 7.12

2 meseca, 2 tedna

Swap party – kultura ponovne uporabe na višji ravni

Siol.net

Danes si "in", če se oblačiš na izmenjevalnicah. Dobro obiskani "swap partyji" v Kopru uspešno promovirajo sodoben koncept ponovne uporabe.

Ponovna uporaba oblačil, pohištva in vsega, kar nas obdaja, je za številne ljudi postal način življenja in izražanja svoje osebnosti ter ustvarjalnosti.

Izmenjevalnice oblačil, t. i. swap partyji, so v Kopru nastali na pobudo treh prijateljic. Organizirajo jih Metka Šori, Sara Bičič in Polona Žigo, ki so prepričane, da so na pravi poti, saj swap partyji osrečijo prav vsako obiskovalko.

Združile ljubezen do ustvarjanja in lepote

Pri zasnovi dogodkov so preprosto izhajale iz sebe. Vse imajo rade bolšjake, second hand trgovinice, vintage sejme v tujini ... Metka deluje na področju ponovne uporabe, Sara je modna navdušenka, Polona pa skrbno prepleta vse Swap niti.

"Swap party je 'posledica' objektivnega pogleda v ženske garderobne omare (naše, mamine, prijateljičine in še kakšne), kjer se kopičijo kosi oblačil in čevljev, ki jih ne nosimo več in jih dolga leta hranimo za 'boljše čase'. Korak naprej je bil preprost. Edina rešitev je bila izmenjava. Saj veste, namesto krompirja in solate obleke in čevlji."

Ali ste vedeli? SWAPjeTOP

Sara Bičič in Metka Šori. | Foto: Sara Bičič in Metka Šori.

Eno od pobudnic swap partyjev, ki se imenujejo SWAPjeTOP, Metko Šori, smo vprašali, kako mlade navdušiti za idejo ponovne uporabe.

"Mladi so se rodili v potrošništvu in ko odkrijejo, kako zabavno in preprosto je priti do stvari brez nakupa, je delo opravljeno. Večkrat ko jim bomo omogočili to izkušnjo, večja bo verjetnost, da bodo prakso ponovne uporabe vpletli v svoje življenje. Ker jih je težko zvabiti na dogodke, je nujno najti pot, kako pripeljati to prakso v njihova življenja. Verjamem, da imajo lahko prav šole ključno vlogo pri tem," je povedala sogovornica, ki izjemno rada ustvarja in po šolah izobražuje otroke o možnostih ponovne uporabe.

Smo sprememba, ki si jo želimo videti v svetu

Prepričana je, da se bodo mladi zadovoljno vračali na izmenjevalnice, ko bodo ugotovili, da se je izmenjava "obnesla" in so za stvar, ki je ne nosijo več, dobili nekaj uporabnega in lepega. "Vesele smo, ko nam naše 'swaperke' pošiljajo slikice v svojih 'swap ulovih' iz najrazličnejših priložnosti, takrat vemo, da 'smo sprememba, ki si jo želimo videti v svetu," je pojasnila Metka Šori in nas povabila na naslednji SWAPjeTOP dogodek, ki bo jutri, 14. januarja, v Središču Rotunda.

Zgodba iz hišice dedka in babice

 | Foto:

Zgodba Metke Šori o tem, kako je začela živeti idejo ponovne uporabe, se je začela pred desetimi leti, ko se je preselila v hišo dedka in babice.

"Hiša je bila polna njunih stvari. Dedek jo je sam zgradil in me v otroštvu veliko naučil. Garaža je bila polna orodja, moja denarnica pa vedno tanjša. Ker imam rada lepoto, sem si počasi začela urejati dom s tem, kar sem imela na razpolago. V omarah sem odkrivala zakladnice kakovostnih oblačil in kravat in začela sem eksperimentirati," nam je prve korake v svet "upcycle" koncepta razložila Metka Šori, ki premišljeno razvija kulturo ponovne uporabe, ker "se zaveda, da se nahajamo v zgodovinskem trenutku, ko imamo na eni strani ogromno ponudbo nizkokavostnih izdelkov (pogosto obilno in večplastno zapakiranih), na drugi pa vedno manj denarja."

Pomen besede "upcycle" in kaj lahko "upcyclamo"?

"Upcycling" pomeni vzeti predmet, ga preoblikovati in mu spremeniti namembnost. Ko vzamemo kravato, jo skrajšamo, ji dodamo gumbe in jo spremenimo v pas, "upcyclamo". Ko prevelikemu krilu dodamo dve odprtini in naenkrat postane oblekica, "upcyclamo", ko vzamemo zaboj za zelenjavo, ga prebarvamo, obesimo na zid in izdelamo polico za knjige, "upcyclamo". V slovenščini še nimamo pravega izraza, a Metka Šori verjame, da se bo kmalu rodil.

Reciklaža pa je industrijski postopek, pri katerem se določen material razgradi in predela v nov material. Za te procese se pogosto uporabi ogromno energije, vode in drugih snovi, kar je povezano z visokimi stroški (tudi za okolje).

Zakaj ponovna uporaba šele zdaj?

 | Foto:

Pred 30 leti v Sloveniji nismo izdelovali predmetov z omejeno življenjsko dobo, zato je danes še mogoče najti veliko kakovostnega pohištva, oblačil in drugih izdelkov. Metka Šori se sprašuje, ali je bolj smiselno zapasti v začaran krog potrošništva, ki nas pogosto zaznamuje s krediti in čudežnim kvarjenjem stvari, kak teden potem, ko je potekla garancija, ali je bolj smiselno obiskati izmenjevalnico, pobrskati po podstrešju, uporabiti malo domišlije in si stvari usvariti sam?

Njen odgovor so SWAPjeTOP večeri. "Združevanje in povezovanje čudovitih žensk na povsem novi ravni, pretvarjanje preproste izmenjevalnice v imeniten novodobni butik, opazovanje, kako se kultura ponovne uporabe tu razvija s svetlobno hitrostjo, in sodelovanje s čudovito ekipo polni moje rezervoarje energije," je povedala Koprčanka, ki obožuje tudi delo z otroki.

Navdih poiskati pri otrocih

Na tečajih in delavnicah Reciklandija, ki jo organizira Komunala Koper, ter eko rojstnodnevnih zabavah znova in znova namreč odkriva njihovo neomejeno kreativnost, ki jo navdihuje in navdušuje. Dobra semena, ki se tu posadijo, bodo zagotovo vzklila v nekaj čudovitega. Njena ustvarjalna pot je prepričala tudi bralce Primorskih novic, ki so jo septembra lani izbrali za osebnost meseca.

Od vseh njenih projektov jo najbolj navdušujejo prav swap partyji. "Postaviti kulturo ponovne uporabe na višjo raven še nikoli ni bilo tako zabavno."

Kako potekajo "swap" dogodki?

 | Foto:

Obiskovalke si lahko izmenjajo oblačila in modne dodatke v razmerju 1 : 1 (kolikor prineseš - toliko odneseš). Za vsak prinešen kos oblačila ali modni dodatek "swaperka" prejme žetonček, edino plačilno sredstvo na "swapih". Poleg izmenjave skrbijo, da je vedno pestro, zato je mogoče najti tudi kotičke z drugačno tematiko. Tako na vsakem dogodku organizirajo tudi Lepotilnico, mejkap kotiček, kjer gostijo vizažistko, ki ženske naliči in jih nauči, kako poudariti njihovo naravno lepoto.

V Unikatnici pa poskrbijo, da izmenjana oblačila s pomočjo pisanih dodatkov in zamenjave gumbov postanejo unikati. Vzornice so pika na i ženskemu večeru, saj so muze vsakega "swap" dogodka. Gostijo ženske, ki s svojo pristno lepoto, intelektom in slogom živijo svoje sanje, se z njimi pogovarjajo in med sabo delijo ideje.

Več o dogodku SWAPjeTOP poiščite TUKAJ.

Lidl Slovenija podpira koncept ponovne uporabe in je z vrednostnimi boni podprl dogodke SWAPjeTOP in Središče Rotunda, kjer potekajo dogodki.

Zavod Središče Rotunda deluje kot neprofitna organizacija in že od samega začetka s svetovanji, izobraževanji in informiranjem pomaga mladim in družinam, povezuje in krepi nevladni sektor v regiji ter podpira socialno podjetništvo.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija. 

Ne spreglejte