Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 2. 2016,
13.45

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock, Stocksnap

Natisni članek

Lidl Slovenija ponovna uporaba čaj kava advertorial Ustvarimo boljši svet

Petek, 19. 2. 2016, 13.45

2 meseca, 1 teden

Ko spijete kavo ali čaj, njunih prednosti še ni konec!

Siol.net

Foto: Thinkstock, Stocksnap

Svet se deli na dve vrsti ljudi: tiste, ki si trenutke polepšajo s kavo, in tiste, ki jim sprostitev pomeni skodelica čaja. Kamorkoli že spadate: premislite, preden skodelico pospravite za sabo.

Mnogo več kot le skodelica tople razvade

Koliko skodelic kave ali čaja na dan si privoščite? In kje ponavadi pristaneta čajna vrečica ali kavna usedlina? Prepričani smo, da bi večina odgovorila: "V smeteh, jasno!". A to le zato, ker ne poznamo trikov, s katerimi lahko ta dva "ostanka" uporabimo na nov način.

Čajna vrečka ali kavna usedlina vam bosta namreč koristili tako v kuhinji in pri raznih gospodinjskih opravilih kot tudi v kozmetične namene. Za vas imamo nekaj idej.

Triki za tiste, ki najraje izberejo čaj …

Ko spijete čaj, preizkusite naslednje trike ... | Foto: Ko spijete čaj, preizkusite naslednje trike ...

Testeninam ali rižu izboljšajte okus

Ko boste spili čaj, čajno vrečko uporabite še pri kosilu ali večerji. Pri kuhanju vode za testenine ali riž, tik, preden zavre, za nekaj minut vanjo dodajte čajno vrečko (še preden dodate testenine ali riž). Nato jo odstranite in nadaljujte kuhanje. Nasvet: rižu bo najboljši okus dal čaj jasmina ali kamilice, testeninam pa zeleni čaj ali čaj z dodatkom cimeta.

Nahranite svoj vrt

Vodo, s katero zalivate vrt, obogatite tako, da vanjo namočite čajne vrečke. S tem boste rastline nahranili z antioksidanti in jih obvarovali pred škodljivci iz okolja. Lahko pa čajno vrečico tudi odprete in vsebino potresete okoli rastline. S tem boste odgnali nekatere žuželke in obogatili zemljo, v kateri raste rastlina.

Odišavite in očistite preproge

Uporabljene čajne vrečice postavite v hladilnik v skodelico vode. Tekočina naj nekaj časa tako stoji v hladilniku. To počnite več dni, toliko, da se nabere dovolj vrečic in tekočine, da boste to lahko uporabili pri čiščenju tal. Nato vsebino vrečic stresite ven in pustite, da se posuši. Potresite po preprogi, počakajte kako uro, nato pa posesajte. Preprogam boste tako dodali prijeten vonj, ki ga bo mogoče vonjati po vsem prostoru.

Izdelajte svoj osvežilec zraka

Nekaj kapljic eteričnega olja dodajte posušeni čajni vrečici in izdelajte dišavo za dom, pisarno ali avto. Obesite jo na nevidno mesto in ko se vam bo zazdelo, da vonja ni več, preprosto dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja.

Pripravite si kopel, polno koristnih antioksidantov

Čajne vrečice lahko koristno uporabite tudi pri kozmetični negi. Posušeno listje v vrečici namreč vsebuje mnogo antioksidantov, ki bodo zmehčali in polepšali vašo kožo. Pripravite si kopel in vodi dodajte čajne vrečice. Vsebino sicer lahko tudi odstranite iz vrečice in potresete po vodi. Nasvet: za popolno sprostitev uporabite čaj kamilice.

Pomirite razdraženo kožo

S čajnimi vrečkami pa si lahko pomagate tudi, če imate občutljivo kožo. Ohlajene in navlažene čajne vrečice so namreč odličen način, da naravno zgladite in pomirite kožo. Položite jih na primer čez zabuhle oči, da bodo omilile oteklino, z njimi pa lahko pomirite tudi razdraženo kožo zaradi praske ali sončne opekline.

Dobro je vedeti: Čajna vrečica bo svoje učinkovine obdržala kak dan ali dva, če želite učinek podaljšati, pa bo bolje, da jo hranite v hladilniku. Tako boste tudi preprečili, da se v njej začnejo nabirati bakterije. A ne skrbite, hitra kvarljivost je le dokaz, da gre za biološko učinkovino. Zaupajte tudi svojemu vonju: če se vam zdi, da vonj ni več prijeten, raje uporabite svežo vrečico.

… in triki za ljubitelje kave

Kavo oziroma kavno usedlino lahko uporabite tudi v gospodinjstvu ali kozmetiki. | Foto: Kavo oziroma kavno usedlino lahko uporabite tudi v gospodinjstvu ali kozmetiki.

Zaščita pred nadležnimi insekti

Močan vonj kave odžene nadležne insekte. Kavno usedlino potresite v lončke, kjer rastejo rastline, ali pa jo uporabite tudi na vrtu. Odgnala pa bo tudi druge živali, kot so krti, miši … Enako velja za druge površine doma, še posebej v vročih mesecih, ko je žuželk še posebej veliko. Kavno usedlino natresite v posodico in postavite na različna mesta v stanovanju.

Osvežilec zraka v hladilniku

Ima tudi vaš hladilnik pogosto neprijeten vonj? Kava odlično vpija neprijetne vonje, zato je odlična za osvežitev zraka. Preprosto jo nasujte v posodico ter postavite v hladilnik in neprijeten vonj bo izginil.

Proti zamašenemu odtoku

Neprijetni odtoki so zares nadležna stvar, sploh če to s sabo prinese tudi neprijeten vonj, ki ga je zelo težko odpraviti. A tudi proti temu se lahko borite s kavno usedlino. Zavrite vročo vodo, notri posujte kavno usedlino in spustite po odtoku. Sicer pravijo, da kava ni za v odtok, a ta trik vedno uspe, brez neželenih posledic.

Piling za telo

Namesto pilinga, kupljenega v drogeriji, se malce pozabavajte in si ga naredite kar sami. Kava je namreč odlično sredstvo za odstranjevanje odmrlih celic, ob tem pa ne bo razdražila vaše kože. Kavno usedlino odnesite s sabo pod prho, z njo naredite piling telesa in dobro sperite. Koža bo prerojena in pripravljena na nadaljnjo nego!

Za sijoče lase

Če si boste pri umivanju las pomagali s kavno usedlino, jim boste dodali zdrav, naraven lesk. Ko si boste zadnjič nanašali šampon, zraven dodajte pest kavne usedline. Dobro zmasirajte lasišče in še bolje sperite. Za kar največji lesk uporabite mlačno vodo, a naj ta ne bo prevroča.

Doma izdelano milo

Kava je tudi odličen dodatek k doma izdelanemu milu. Oddaja namreč zelo prijeten vonj in hkrati uničuje neprijetne vonjave, poleg tega pa je, kot smo že omenili, odlična za nego kože. Hkrati pa bo milo vpijalo tudi vonjave iz prostora.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte