Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
10.10

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 10.10

2 meseca, 3 tedne

Kako uporabiti polento, ki je ostala

Siol.net

Foto: Thinkstock

V vsaki slovenski kuhinji kdaj pa kdaj zadiši po polenti, saj gre za eno od tradicionalnih jedi. Naj vam prihodnjič ne bo žal, če niste vsega pojedli, saj obstaja mnogo idej, kako jo spet uporabiti.

Polenta ali vojna torta
Polenta je že stara jed, ki so jo najprej poznali le na Primorskem in na Krasu ter jo jedli namesto kruha. Med vojno so Ljubljančani jedli rezine polente, premazane z marmelado. Poimenovali so jih vojna torta. Poleg koruzne polente poznamo tudi belo in ajdovo. Ponekod ji dodajajo skuto, sir, sadje ali jo posujejo s cimetom. Na Dolenjskem poznajo tudi krompirjevo polento. Prava polenta naj bi bila tista, zabeljena, da se kar sveti od maščobe. Če vam za kosilo ali večerjo ni uspelo pojesti vse polente, jo lahko shranite in uporabite v drugem receptu že naslednji dan. V nadaljevanju smo zbrali nekaj preprostih idej. Zagotovo se vam bodo že med branjem cedile sline.

Zajtrk ali prigrizek, vse to je lahko polenta. | Foto: Zajtrk ali prigrizek, vse to je lahko polenta.

Zajtrk za naslednji dan
Polento zmečkajte na majhne koščke in prepražite na maslu. Zraven si privoščite belo kavo, kakav ali mleko.

Prigrizek ob solati
Polento narežite, povaljajte v stepenem jajcu in kokosovi moki (lahko tudi v drobtinah) ter ocvrite v olju ali popecite na kokosovi masti. Ta prigrizek se bo odlično podal poleg solate.

Polenta kot lazanja
Iz ostankov polente lahko spečete slastno lazanjo. Recept je enak, le da namesto testenin uporabite plasti polente, nadev pa po želji – lahko si pripravite mesno, zelenjavno ali sirovo lazanjo.

Tudi pica je lahko iz polente. | Foto: Tudi pica je lahko iz polente.

Slastna pica
Specite malce drugačno pico in namesto testa uporabite ostanke polente. Razporedite jo po dnu pekača, obložite pa po želji, kot da bi pekli navadno pico.

Zelenjavna mešanica
Na oljčnem olju ali kokosovi masti prepražite na kocke narezano zelenjavo (naj bo čim bolj pisana, jed bo tako zelo privlačna tudi na videz), na koncu pa dodajte za približno grižljaj velike koščke polente. Premešajte in še nekaj minut kuhajte v pokriti posodi. Obrok ne bo le okusen, ampak tudi zdrav.

Polenta s sirom
Za vse navdušence nad sirom: plast polente, plast naribanega sira, plast polente in še malo sira. Postavite v pečico, da se sir stopi in zapeče. Za še boljši okus lahko uporabite več različnih vrst sirov.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte