Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 4. 2015,
14.21

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

odpadki odtok Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija

Sreda, 22. 4. 2015, 14.21

2 meseca, 1 teden

Kaj nikakor ne spada v odtok?

Siol.net

Foto: Thinkstock

Ali v svojem gospodinjstvu upoštevate ekološke smernice? Začnete lahko pri pravilnem odstranjevanju odpadkov in poskrbite, da nekaterih stvari nikoli več ne pošljete v odtok.

Ekologija v vašem domu

Premalokrat se zavedamo, s čim vse uničujemo naše domove. Ne poznamo nevarnosti nekaterih predmetov in snovi, ki so lahko toksični, poškodujejo naš vodovodni sistem in na splošno škodujejo okolju. V zadnjih letih smo sicer zelo napredovali pri ločevanju odpadkov in celo recikliranju, pozabili pa smo na še eno zelo pomembno stvar: previdnost pri odstranjevanju tekočih odpadkov. Ti ponavadi pristanejo kar v odtoku ali straniščni školjki. Ste vedeli, da s tem močno ekološko grešite?

Pomislite, kaj se zgodi z vodo, ko zapusti vaš dom. Slej ko prej se spet vrne v naravo in morda sčasoma nazaj v vaš dom. Če želite, da vaša voda ostane čista, upoštevajte smernice pravilnega odstranjevanja odpadkov.

Če vas to še vedno ni prepričalo: s pravilnim odstranjevanjem odpadkov boste povečali življenjsko dobo vaše vodovodne napeljave, imeli manj dela z odmaševanjem odtokov in dolgoročno tudi prihranili.

Katere so torej tiste nevarne in škodljive snovi, ki nikakor ne smejo pristati v odtoku?

Ste vedeli, da so najpogostejši odpadki iz gospodinjstva maščobe in kavne usedline, ki se nabirajo na stenah kanalov? Za okvare na čistilnih napravah pa so najpogosteje krive higienske palčke za ušesa ter vlažilni kozmetični robčki.

Strupene kemikalije

 | Foto:

Gre za kemikalije, kot so barve, sredstva za čiščenje, motorna olja in topila. Zavedati se morate, da gre za težko razgradljive snovi, ki so zelo nevarne za okolje. Seveda bodo čistilne naprave opravile veliko dela in odstranile nekatere kemikalije, a veliko nevarnih snovi bo kljub temu ostalo. In pristale bodo v vodi v bližnjih rekah in jezerih. Fosfati iz detergentov, klor iz belila in druge nevarne snovi bodo onesnažili okolje.

Če teh stvari nočete odvreči na svoje dvorišče, zakaj bi jih hoteli vreči v naravo?

 

Takšne snovi in odpadke vedno lahko odnesete v center za ravnanje z odpadki. Nekatere lahko tudi reciklirate (na primer motorno olje in barvo), druge pa bodo v centru ustrezno uničili. Veliko boste tudi naredili, če že pri nakupu izbirate ekološko ustreznejše izdelke.

Zdravila

 | Foto:

Naša domača lekarna je pogosto preveč založena, zato ne porabimo vseh zdravil in jih preprosto vržemo v odtoke. A podobno kot strupene kemikalije bodo tudi zdravila skozi odtoke našla pot do narave.

Kadar zdravila pridejo v vodo, ogrožajo ribe in druge vodne organizme, hkrati pa predstavljajo tudi velik strošek za zdravstveno blagajno.

Kako pravilno zavreči zdravila? Vrnite jih v bližnjo lekarno, kjer sprejemajo stara in neuporabljena zdravila. Farmacevti opozarjajo, da so odpadna zdravila nevarna za ljudi in okolje, zato jih nikar ne odplaknite v straniščno školjko.

Kuhinjska olja in maščobe

 | Foto: Med kuhanjem in pozneje pospravljanjem posode nas zamika, da bi olje s ponve preprosto odplaknili v odtok v kuhinjsko korito. A to lahko hitro povzroči nemalo težav: ko se bo olje strdilo, se bodo zamašile vodovodne cevi, pa tudi čistilne naprave.

Posledično pa bo spet trpelo okolje: maščoba, ki se bo vrnila v naravo, bo plavala na površini vode in jo močno onesnažila.

Najboljša rešitev za odstranjevanje kuhinjskih odpadkov je še vedno kompostnik. Slabost pa je, da oddaja neprijeten vonj, vsi pa niti nimajo prostora zanj. V tem primeru je najbolje, da olje ohladite, ga zlijete v plastenko in ga dobro zaprete. Ko bo plastenka napolnjena, jo oddajte v vam najbližjem zbirnem centru za odpadke.

Ostanki higienskih pripomočkov

 | Foto:

Med te spadajo papirnate brisačke, vložki, palčke za ušesa, robčki za nego dojenčke ipd. Medtem ko je toaletni papir sestavljen tako, da ga lahko vržemo v straniščno školjko, večina drugih papirnatih higienskih pripomočkov ni, saj od njih pričakujemo večjo obstojnost.

Ti so narejeni iz materialov, ki se v vodi ne razgradijo, zato povzročijo zamašitev vodovodne cevi in okvare na vodovodnih črpalkah. Veliko znamk sicer ponuja izdelke v biorazgradljivi različici, a vseeno bodite previdni. Če je le mogoče, jih ne vrzite v odtok.

Kako pravilno zavreči ostanke higienskih pripomočkov? Preprosto jih zavrzite v posode za mešane komunalne odpadke.

Organski odpadki

 | Foto:

Sem spadajo gospodinjski odpadki in ostanki hrane, zelenjave, rastlin, tudi plevel.

Ti odpadki zelo obremenijo odpadne vode in povečujejo količino usedlin. Zadnje pa povzročajo neprijetne vonjave, ker gnijejo v kanalizacijskem sistemu.

Morda vas bo odvrnil tudi naslednji podatek: tovrstni odpadki so vaba in hrana za glodavce, ki se lahko zato začnejo čezmerno razmnoževati.

 

Ločujte: organske odpadke odlagajte v posodo za biološke odpadke.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte