Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 10. 2014,
10.10

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Siol.net

Foto: Jani Herman

Natisni članek

pločevinke Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Sreda, 22. 10. 2014, 10.10

2 meseca, 3 tedne

Kaj imajo skupnega pločevinke in inkubator?

Siol.net

Foto: Jani Herman

V petek, 17. oktobra, je bilo v Zagorju veselo! V KC Delavski dom je bila sklepna prireditev humanitarne akcije Jaz, Ti, Mi za Slovenijo ... vse za nakup inkubatorja za Porodnišnico Trbovlje.

Pa pojdimo lepo po vrsti. Skupina zanesenjakov, članov društva Tandem Zagorje ob Savi, je iz glave na papir in v življenje pognalo projekt Jaz, Ti, Mi za Slovenijo. Kaj je to? Na kratko je to vseslovenska humanitarna akcija zbiranja odpadnih pločevink. Septembra so na noge pognali vso Slovenijo, pravzaprav osnovnošolce, zbiralo se je donatorska sredstva, povezalo pa posameznike, društva, organizacije in podjetja, ki sta jim čisto okolje in zdrav način življenja vrednota.

Malo drugačno državno prvenstvo ...

Nihče ni napenjal mišic, nihče tekel, vsi so pa tekmovali in vsi so se potili pred razglasitvijo rezultatov. Prvo državno prvenstvo v zbiranju pločevink je potekalo med osnovnimi šolami po vsej Sloveniji. Prvenstvo je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Kako zagnani so bili?

V projektu je sodelovalo 44 osnovnih šol oziroma 12.000 osnovnošolcev. Zbrali so prek 3.200 kilogramov odpadnih pločevink za humanitarni namen oziroma 3.000 evrov, ki jih bo Splošna bolnišnica Trbovlje porabila za nakup inkubatorja. Vsa zbrana sredstva, ki so bila nakazana od zbranih pločevink, od avkcije reprezentančnega nogometnega dresa s podpisi vseh reprezentantov, sredstva, ki so bila zbrana prek SMS-donacij in na sklepni prireditvi, je društvo namenilo za nakup novega inkubatorja.

Šole, ki so se za sodelovanje odločile, svoje osnovnošolce vzgajajo v duhu zdravega načina življenja v čistejšem okolju. In še en najbolj zdrav stranski učinek te akcije: otroci pridobivajo izkušnje in pomen na področju humanitarnega delovanja in pomoči sočloveku. Tudi s tako majhnimi koraki, kot je zbiranje pločevink.

In zmagovalec je ...

Najbolj pridno so pločevinke nabirali učenci Osnovne šole Prevole, ki so zbrali največ pločevink na posameznega učenca – kar dobra dva kilograma zbranih pločevink na posameznega učenca. Prejeli so glavno nagrado pokrovitelja FX, d. o. o., in sicer športni poligon v vrednosti 1.500 evrov ter prehodni pokal. Slajše zmage, kot je zmaga, zabeljena z dobrodelno noto, pač ni. Samo dogajanje pa so popestrili nastopajoči, ki so poskrbeli za živahno vzdušje. Za vesele zvoke sta bila tam Big Band Zagorje in Glasbena šola Zagorje, za odrsko dogajanje pa igralci Osnovne šole Tone Okrogar, Mladinsko gledališče Svoboda iz Trbovelj, imitator Elvis Ginger iz Hrastnika in seveda zvezda večera, Minka Pločevinka. Na sklepni prireditvi sta se nam pridružila tudi dva izmed naših ambasadorjev, in sicer Tanja Ribič in Matic Jere, prav tako pa med ambasadorji akcije Jaz, Ti, Mi za Slovenijo najdemo tudi Tomaža Barado in Miša Brečka.

Kdo je Minka Pločevinka?

Nastala je v sklopu akcije, kjer je potekal tudi natečaj v risanju in izdelavi skulpture Minke Pločevinke. Zmagovalci v kategoriji izdelave skulpture so bili učenci OŠ Roje, ki so prejeli vrednostni bon v višini 300 evrov podjetja Lidl Slovenija, 2. in 3. mesto pa je pripadlo PŠ Svibno in OŠ Tončke Čeč Trbovlje. Oboji so prejeli praktične nagrade, ki jih je prav tako prispevalo podjetje Lidl Slovenija.

Izmed prejetih risbic Minke Pločevinke je komisija izbrala dve. Nagrajena avtorja Nik Jazbec in Adelisa Zukič, oba z OŠ Toneta Okrogarja iz Zagorja, sta ustvarjala pod vodstvom mentorice Jadranke Kačič.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte