Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2013,
14.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

lestvica arhitektura

Ponedeljek, 22. 7. 2013, 14.35

7 let, 12 mesecev

Top 10 zgradb, ki niso videti kot stavbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V sodobni arhitekturi ni omejitev. Prav tako je divja domišljija naročnikov, ki imajo veliko denarja. Zaradi tega je po svetu zraslo kar nekaj pošasti, ki so videti nenavadno.

1. Hotel Tianzi, Kitajska

V kitajski provinci Hebei so zgradili hotel, ki je ena sama sreča: zgrajen je namreč v podobi treh kitajskih božanstev sreče Fu, Lu in Shou. V Guinnessovo knjigo rekordov je zapisan kot največja svetovna stavba, zgrajena kot slika.

2. Sedež podjetja Longaberger, ZDA

V Ohiu si je podjetje Longaberger s stavbo svojega sedeža postavilo spomenik dejavnosti, s katero služijo – pletejo košare. Ameriški Ribničani so za svoje pisarne ponosno zgradili košaro iz jekla in betona.

3. Nebotičnik Aldar, Abu Dabi

Kakšna stavba je boljša za sedež investicijskega podjetja kot nebotičnik v obliki kovanca? V Abu Dabiju so si take pisarne zgradili v podjetju Aldar in svetleča okrogla stavba je s 23 nadstropji postala prvi svetovni okrogli nebotičnik.

4. Ognjeni stolpi, Azerbajdžan

Azerbajdžan je zaradi zgodovine zoroasterskega verovanja znan tudi kot dežela ognja. Ni znano, ali so tri nebotičnike v Bakuju zgradili v obliki ognjenih zubljev zaradi zoroasterskih ognjenih stolpov ali ognja na naftnih ploščadih, ki državi zdaj prinašajo denar. Kakorkoli: nad glavnim mestom zdaj v LED-svetlobi žarijo trije nebotičniki – v dveh sta hotela, v tretjem trgovinsko središče.

5. Nacionalna knjižnica, Belorusija

V Belorusiji so mnenja, da je znanje vredno kot diamanti, zato so nacionalno knjižnico zgradili v obliki pravega diamanta s 24 stranicami. Zgradba, ki se zdi kot velikanski zaročni prstan, se sveti podnevi in ponoči, saj ima vgrajenih 4.646 LED-svetilk, ki spreminjajo barvo.

6. Nebotičnik Čang, Tajska

V tajščini čang pomeni slon. Stavba v Bangkoku, ki so jo zgradili leta 1997, ima obliko slona in se imenuje Čang. Menda s svojo obliko slavi žival, ki je v zgodovini pomagala braniti tajsko kraljestvo.

7. Sedež Agencija za razvoj ribištva, Indija

V Hjderabadu v Indiji so lani odprli zgradbo nacionalnega odbora Agencije za razvoj ribištva, ki ima obliko – ribe. Pravzaprav morskega psa. Stavba sicer deluje, kot da bi priplavala iz zabaviščnega parka, a so v mestu kljub temu zelo ponosni nanjo.

8. Hotel Rjugjong, Severna Koreja

Že trideset let v Pjongjangu gradijo 105 nadstropij visok hotel Rjugjong, ki ima po mnenju opazovalcev obliko balistične rakete. Prestižno zgradbo naj bi vsak hip odprli, ko jo bodo, bo to najvišji hotel na svetu.

9. Lotosov tempelj, Indija

Bahajski tempelj v New Delhiju je arhitekt Fariborz Sahba oblikoval kot lotosov cvet, kar naj bi ponazarjajo človeški potencial: rastlina sredi blatne vode zacveti v neizmerni lepoti. Stavba je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisana kot najbolj obiskana verska zgradba na svetu.

10. Nebotičniki #, Koreja

Danski arhitekturni biro Bjarke Ingels Group je zaslužen za seulske nebotičnike v obliki znaka #, ki je postal sinonim za Twitter. Stavbe nebotičnikov so med seboj povezane z dvema mostovoma, v notranjosti pa so pisarne. Morebiti lahko v prihodnosti pričakujemo še stavbo v obliki znaka @.

Ne spreglejte