SiolNET. Trendi Top deset
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Top 10 nenavadnih filmskih festivalov

4

termometer

V Ljubljani se bo začel filmski festival LIFFe, ki za filmske ljubitelje pomeni dobrih deset dni obsedenega stanja in borbe za vstopnice.

Na svetu pa je kar nekaj nenavadnih filmskih festivalov, kjer se po rdečih preprogah ne sprehajajo zvezde, temveč so zvezde filmi sami.

1. Bring Your Own Film Festival

Festival Prinesi svoj film se je začel leta 204 na plažah ob templju v indijskem mestu Puri. Svoj film lahko prikaže vsak, ki se prijavi. Glede na to, da je Indija poleg ZDA največji producent filmov na svetu, je to dobrodošel festival predvsem za vse, ki ne prisegajo na Bollywood. Naslednji festival bo konec februarja 2013. Dovolj časa je torej še, da posnamete film in odletite v Indijo.

2. SATO 48

Sato 48 je hkrati tekmovanje in festival. V Springfield v Missouriju vsako leto med 15. in 17. aprilom pozovejo ustvarjalce, da v 48 urah posnamejo petminutni kratki film. Prepovedana je kakršnakoli predprodukcija: filmi morajo biti napisani, posneti in zmontirani v določenih 48 urah. Vsi filmi so prikazani v lokalnem kinu, nagrajence pa izbere žirija. Format festivala je postal tako priljubljen, da so se podobni festivali do zdaj dogajali v 76 mestih po vsem svetu.

3. The Festróia Festival Internacional de Cinema de Tróia

Na Portugalskem v mestu Setúbal je že od leta 1985 festival, na katerem lahko sodelujejo filmi držav, kjer ne posnamejo več kot 30 filmov na leto. Glavno nagrado zlatega delfina podelijo vsako leto junija. Med državami z veliko osvojenimi nagradami izstopajo Izrael, Islandija in Finska. Slovenija še ni osvojila delfinčka, razen za sodelovanje v koprodukciji Karavla Rajka Grlića, ki je bila nagrajena leta 2007.

4. One take

Konec novembra se bo v Zagrebu spet zgodil bienalni festival One take. Gre za festival filmov, ki so posneti v enem kadru. Festival je leta 2003 ustanovil režiser Vedran Šamanović, v konkurenci se za eno nagrado borijo tako kratki kot dolgometražni filmi.

5. Zero Film Festival

V Torontu je od leta 2007 festival, ki je posvečen izključno filmom, ki jih financirajo ustvarjalci sami. Prepričani so, da so to avtentični neodvisni filmi. Festival ima eno zanimivo sekcijo: filmi brez proračuna. Vsako leto eminentne filmske ustvarjalce prosijo, naj posnamejo film brez proračuna, kar naj bi zagotavljalo pravo neodvisno produkcijo. Letni dogodki festivala se odvijajo v Torontu, New Yorku, Los Angelesu, Londonu in Miamiju, simbol festivala je ameriški bizon.

6. Roger Ebert's Overlooked Film Festival

Festival spregledanih filmov Rogerja Eberta je festival filmskega kritika Chicago Sun-Times in Pulitzerjevega nagrajenca, ki vsako leto izbere filme, za katere se mu zdi, da so bili po krivici spregledani, bodisi od občinstva bodisi od distributerjev. Aprila jih tako predvajajo na univerzi v Illinoisu. Ebert priznava, da je definicija "spregledani" zelo ohlapna in da jo včasih prikroji tako, da prikaže filme ali žanre, ki so mu preprosto všeč.

7. CON-CAN Movie Festival

Prvi internetni filmski festival CON-CAN je nastal na Japonskem leta 2005. Princip je preprost: kratki filmi so naloženi na strani, gledalci po vsem svetu si jih lahko ogledajo, ocenijo, enkrat na leto pa v Tokiu podelijo nagrade najbolje ocenjenim filmom. Zares globalno.

8. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Festivali grozljivih filmov v svetu niso redkost. Je pa slovenski festival tega žanra, ki v Prlekiji straši od leta 2005, eden manjših, a bolj simpatičnih. Morebiti zaradi vsakoletnega bonusa gostov, parade zombijev, pošasti ali plesa vampirjev, ali pa preprosto zaradi dodatka vina.

9. Incredibly Strange Film Festival

Na Novi Zelandiji, v deželi Hobitov, imajo Neverjetno čuden filmski festival, ki se lahko pohvali s tem, da je v svoji sedemnajstletni zgodovini zbral zajeten arhiv bizarnih filmov, ki jih ne prikazujejo nikjer drugje. Na srečo je del mednarodnega filmskega festivala v Aucklandu, tako da zakladi, kot je film Cold Fish o lastniku prodajalne s tropskimi ribicami, ki je mimogrede še serijski morilec, niso povsem spregledani.

10. International Random Film Festival

V Estoniji so si izmislili naključni filmski festival. Ker nima določenega ne kraja ne časa trajanja, je vsako leto drugje. Tudi nagrade se spreminjajo: letos po podelili glavno nagrado bežečo želvo nemškemu filmu Sudstadt. Po naključju seveda. Za prihodnje leto pa se že ve, da bo festival 8. decembra v švedskem Garpenbergu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin