SiolNET. Trendi Top deset
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Top 10 najbolj razširjenih knjig na svetu

4

termometer

Katero knjigo najdemo na svetu v največjem številu kopij, je verjetno jasno vsem. A katere knjige še dopolnjujejo seznam desetih najbolj razširjenih knjig na svetu?

1. Sveto pismo Ocenjujejo, da je na svetu od pet do šest milijard kopij krščanskega Svetega pisma. Delo je razdeljeno na dva dela, stari in novi testament. Sveto pismo je prevedeno v več kot 430 jezikov. 2. Citati iz del Mao Cetunga Druga najbolj razširjena knjiga vseh časov so Citati iz del Mao Cetunga. Verjetno je razširjenosti te knjige botrovalo tudi dejstvo, da je na Kitajskem včasih veljal zakon, ki je prebivalcem zapovedoval, da morajo imeti knjigo nenehno s seboj. Na svetu naj bi bilo 900 milijonov izvodov knjige. 3. Koran Muslimanska sveta knjiga je tretje najbolj razširjeno knjižno delo na svetu, saj obstaja kar 800 milijonov izvodov tega dela. Je temelj muslimanske vere in obvezno čtivo za razumevanje islama.

4. Kitajski žepni slovar Slovar preproste kitajščine, ki so ga prvič izdali leta 1957, je s 400 milijoni prodanih izvodov četrta najbolj razširjena knjiga na svetu, hkrati pa je edina nepolitična in neverska knjiga med petimi najbolj razširjenimi knjigami vseh časov.

5. Mormonova knjiga Knjiga, ki jo je prevedel Joseph Smith, priča o vrednotah pripadnikov mormonske vere in jo je mogoče brati kot versko ali književno delo. Na svetu naj bi bilo okoli 120 milijonov izvodov knjige.

6. Harry Potter in kamen modrosti Šele s šestim mestom pridemo tudi do fikcijskih knjižnih uspešnic. Serija knjig o malem čarovniku, ki jih je spisala J. K. Rowling, je najuspešnejša knjižna serija vseh časov, a pri prodajanosti posameznih izvodov izstopa Harry Potter in kamen modrosti (107 milijonov).

7. In potem ni bilo nikogar več Delo mojstrice kriminalk Agathe Christie so prodali v kar sto milijonov izvodih in velja za najbolje prodajano detektivko v zgodovini tega žanra. Knjiga je sicer prvič izšla z drugačnim naslovom – Deset majhnih Indijancev.

8. Gospodar prstanov Epsko fantazijsko delo avtorja J. R. R. Tolkiena obsega tri dele, poleg knjižne oblike pa je nadvse priljubljen tudi v filmski različici, ki tako kot knjige obsega tri dele. Strašno uspešno delo ima nemalo zvestih privržencev, do zdaj pa so prodali že več kot 100 milijonov izvodov.

9. Harry Potter in princ mešane krvi Poleg Harryja Potterja in kamna modrosti je zavidljive kazalce prodajanosti dosegla še ena knjiga o dogodivščinah mladega čarovnika. Vseh knjig je sicer sedem, tudi ta fantazijski svet pa je doživel uspešen prenos v televizijski svet.

10. Da Vincijeva šifra Avtor skrivnostne kriminalke, ki ji pripisujejo 65 milijonov prodanih izvodov, je Dan Brown. Velik uspeh knjige mu je prinesel tudi veliko tožb, dobro pa se prodajajo tudi njegova druga kriminalna dela.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin