Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 6. 2012,
14.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 6. 2012, 14.28

7 let, 12 mesecev

Top 10 filmskih Nezemljanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob prihodu Prometeja v kinematografe smo sestavili lestvico najznamenitejših filmskih Nezemljanov. Izbira je neskončna tako, kot je neskončno vesolje, mi pa smo se odločili za naslednje...

10. Marsovci iz filma Mars napada!

Mars napada! je parodija znanstvenofantastičnih filmov B-produkcije iz sredine 20. stoletja, kot si jo je zamislil mojster gotskega vzdušja Tim Burton. V nasprotju s temačnimi protagonisti režiserjevih prejšnjih filmov imajo Marsovci precej barvit videz, zato pa imajo toliko bolj temačne načrte. Najprej poskušajo z ljudmi navezati prijateljski stik, vendar se pozneje izkaže, da so Marsovci vse prej kot miroljubno razpoloženi in da vzdržujejo tak videz samo zato, da bi laže pokončali ljudi. S histeričnim nasmeškom in kvakajočimi zvoki ne prizanesejo nikomur od blesteče zvezdniške zasedbe – izjema ni niti veliki Jack Nicholson, ki upodablja predsednika ZDA. Večino nastopajočih osebnosti pobijejo, na drugih pa izvajajo bizarne poskuse – glavo uboge Sarah Jesicce Parker na primer presadijo na trup čivave. Neznansko uživajo tudi ob uničevanju svetovnih znamenitosti, kot so Mt. Rushmore, Eifflov stolp, Tadž Mahal in Big Ben. Na srečo ima človeštvo orožje v obliki glasilk Toma Jonesa, ki s prepevanjem pesmi It's not unusual povzroči, da jim raznese glave. Ack! Ack! Ack ack ack!

9. Gubangu iz filma Maja in vesoljček

Slovenija je res majhna, vendar dovolj privlačna, da vesoljčki pri nas organizirajo šolo v naravi, kot to pokaže slovenska različica E.T. vesoljčka, ki jo je leta 1988 režiral Jane Kavčič. Če jih niste opazili, je to samo zato, ker nosijo šnurke – nekakšne svetleče priponke, ki jih naredijo nevidne za Zemljane. Morda za njih sploh ne bi vedeli, če ne bi bilo Gubanguja – peroksidnega vesoljčka, ki prekrši stroga voajeristična pravila in podari šnurko deklici Maji, s čimer povzroči vrsto zapletov in migreno pri nadrejenih. Gubangu ustrahuje taksiste, učiteljica (oziroma tovarišica) v podobi Milene Zupančič se zaradi njega znajde na psihiatriji, opita intervencijska ekipa vesoljcev pa povzroči incident sredi glasbenega nastopa skupine Videoseks, ki izvaja skladbo Orion.

8. Okrožje 9

Nezemljani običajno ne obiščejo Zemlje z miroljubnimi nameni, zato bi si redke izjeme, za katere to velja, zaslužile prijazen sprejem. Toda Nezemljani v Okrožju 9 – za štiri oskarje nominirani vrhunski znanstvenofantastični srhljivki, ki vleče jasne vzporednice z apartheidom – nimajo te sreče. Insektom podobne prebežnike iz vesolja, ki pristanejo nad južnoafriškim Johannesburgom, gostitelji nastanijo v getu, kjer so ob mačji hrani prisiljeni životariti naslednjih 30 let. Z zahtevami po večji svobodi in razširitvi pravic se njihov položaj samo še poslabša, saj nadzor nad njimi prevzame zasebno podjetje, ki želi služiti na račun njihove napredne tehnologije. Nezemljani, znani kot "škampi", bodo spoznali, da je prav človeška vrsta ena najnevarnejših v vesolju …

7. Lelloo in diva Plavalaguna iz filma Peti element

Čeprav v življenjskem projektu Luca Bessona nastopata Bruce Willis in Gary Oldman, najmočnejši vtis pustita pripadnici nežnejšega spola. Zgodba je postavljena v 23. stoletje, ko svetu grozi nepredstavljivo zlo, edino obrambo pa predstavlja pet elementov – zemlja, zrak, voda, ogenj in življenjska sila. Po posredovanju zlobnega Zorga (Oldman) se prvi štirje elementi izgubijo, na srečo pa znanstveniki na prizorišču odkrijejo celico, iz katere klonirajo popolno bitje – žensko v podobi rdečelase Mille Jovovich. Usoda jo združi s taksistom Korbenom Dallasom (Willis) in skupaj poskušata odkriti izgubljene elemente. Če želita uspeti, morata navezati stik z modrikasto operno divo Plavalaguno, ki res ni popolno bitje (po videzu pač težko tekmuje z Millo), zato pa ima popoln glas, ki ji ga je posodila slovita sopranistka Inva Mula.

6. Slab okus

Nizkoproračunski prvenec Petra Jacksona, z oskarjem nagrajenega režiserja Tolkienove trilogije Gospodar prstanov, nam predstavi ene najbolj nenavadnih Nezemljanov vseh časov. Ne verjamete? Prebivalce izmišljene novozelandske vasice napadejo zato, ker potrebujejo človeško meso za svojo medgalaktično franšizo restavracij s hitro prehrano! Če se vam ne bodo studili že zaradi samega videza, jim bo to brez dvoma uspelo z njihovim početjem. Novozelandska vlada seveda ne sedi križem rok in v vasico pošlje ekipo štirih pripadnikov posebne enote AIDS, ki se sovražniku zoperstavijo z enako mero brutalnosti, da bo mera polna, pa se enemu od njih celo zmeša. Kulten film, ki ga še najbolje opiše njegov naslov.

5. Predator

Ko se je Predator leta 1987 pojavil v istoimenski akcijski uspešnici, je v trenutku postal eden najpriljubljenejših likov v znanstvenofantastični filmski zgodovini. Razumljivo, saj gre za najmogočnejšega lovca v vesolju, ki stremi k popolnosti, žrtve pa preganja iz čistega užitka do lova. Sloves neusmiljenih lovcev si je vrsta zgradila tudi z uporabo smrtonosne tehnologije, pri kateri moramo izpostaviti plašč nevidnosti. Podatek, da se mu je ob prvem obisku Zemlje uspešno zoperstavil samo Arnold Schwarzeneger, pove vse. Naš najljubši rasta-Nezemljan je odličen prvi vtis sicer pokvaril z izbiro prihodnjih projektov in nespametno odločitvijo, da se loti bitja, ki je še nevarnejše od njega samega.

4. Chewbacca/Yoda

Vesoljska saga Georgea Lucasa nam je v zadnjih letih predstavila toliko Nezemljanov, da bi se bilo nemogoče omejiti samo na enega. Najpriljubljenejši v četici pisanih osebnosti je prav gotovo simpatičen kosmatinec Chewbacca – kopilot Hana Sola, ki pripada vrsti Wookijev. Navdih za Wookije je Lucas dobil pri svojem psičku Indiani (po katerem je Lucas poimenoval tudi pustolovca Indiano Jonesa), ki je med vožnjo z avtomobilom pogosto sedel na sovoznikovemu sedežu. Čeprav Chewbaccinega jezika ne razumemo, se njegovega godrnjanja nikoli ne naveličamo, v nasprotju z zvoki nekaterih drugih osebnosti Vojne zvezd. Podobno kot se ne naveličamo modrih misli malega zelenega Yode – starodavnega mojstra Jedija in učitelja obvladovanja Sile, ki pod svoje okrilje vzame nadobudnega Luca Skywalkerja. Nadležni Jar Jar Binks se ni uvrstil v ožji izbor, medtem ko je bil lazarju podoben Jabba the Hutt diskvalificiran zaradi nespoštljivega odnosa do žensk.

3. Stvor

Režiser John Carpenter je v svoji plodni karieri posnel kar nekaj precej uspešnih znanstvenofantastičnih filmov – naj omenimo samo Temno zvezdo, parodijo na Kubrickovo Odisejo v vesolju, in sentimentalnega Moža z zvezde, za vlogo katerega je bil Jeff Bridges nominiran za oskarja (edina vloga Nezemljana, ki ga je doletela ta čast). Toda Carpenterjev najznamenitejši prispevek k žanru predstavlja znanstvenofantastična grozljivka Stvor iz leta 1982, ki temelji na kratki zgodbi Who Goes There? pisatelja Johna W. Campbella, delno pa gre tudi za remake filma The Thing from Another iz leta 1951, ki ga je režiral Howard Hawks. Zgodba je preprosta – grozljiv stvor se po sto tisoč letih zamrznjenega spanja v antarktičnem ledu zbudi iz globočin in ustrahuje ameriško skupino raziskovalcev. Njegova posebnost? Prevzame lahko katerokoli človeško obliko, kar pomeni, da udeleženci odprave ne morejo vedeti, kdo med njimi je človek in kdo vesoljec. Preprosto, toda učinkovito – v nasprotju z lanskoletno istoimensko priredbo Carpenterjevega filma, ki ob nastanku sicer ni požel finančnega uspeha, vendar je pozneje pridobil kulten status na VHS-kasetah.

2. E.T. vesoljček

Na finančni neuspeh Carpenterjevega Stvora je verjetno vplivalo tudi dejstvo, da je istega leta v kinematografih kraljeval veliko nežnejši Nezemljan – E.T. vesoljček. Film Stevena Spielberga je podrl vse rekorde gledanosti in s prvega mesta najdonosnejših filmov izrinil Žrelo. Ganljiva zgodba o nenavadnem prijateljstvu med osamljenim fantičem iz kalifornijskega predmestja in bistrim, prijaznim obiskovalcem z drugega planeta, ki se izgubi na Zemlji, je v trenutku osvojila občinstvo po vsem svetu, film pa navdušuje generacije še 20 let po nastanku. E.T. vesoljček ni samo eden najboljših ZF-filmov vseh časov, je eden najboljših filmov nasploh.

1. Osmi potnik

Prvo mesto verjetno ni presenečenje – nesporna kraljica vesolja je že več kot dvajset let pošast iz franšize Osmi potnik, ki jo je v svoji gotski znanstvenofantastični srhljivki leta 1979 k življenju obudil Ridley Scott. Po Osmem potniku vesolje nikoli več ni bilo enako, predvsem pa je postalo precej nevarnejše. Osmi potnik ostaja enako fascinanten kot takrat, ko je pomoril skoraj vso posadko vesoljske ladje Nostromo, z izjemo poročnice Ripley v podobi Sigourney Weaver, ki se je z njim spopadla tudi v treh nadaljevanjih. Brez uspeha – pošast, specializirana za ubijanje in razmnoževanje, je preživela. Eksplozija prsnega koša, smrtonosni objem okoli obraza, smrtonosne čeljusti znotraj čeljusti … toliko znamenitih prizorov, kot jih ponuja Osmi potnik, ne boste zasledili v nobenem drugem znanstvenofantastičnem izdelku. Podatek, da so nadaljevanja režirali največji mojstri svoje obrti (James Cameron, David Fincher in Jean Piere Jaunet), pove veliko. Osmi potnik se je nenehno spreminjal, v svojem bistvu pa je bil, je in bo ostal morilski stroj. Saj veste – v vesolju vas ne bo nihče slišal kričati...

Ne spreglejte