Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
10.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 10.17

6 let, 7 mesecev

Zvezdniki, ki so umrli v prometnih nesrečah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob obletnici smrti princese Diane smo se spomnili tudi drugih slavnih imen, katerih življenja je prezgodaj vzela cesta.

Diana, valižanska princesa Priljubljena princesa, ki je bila trn v peti britanski monarhiji, bi letos praznovala 51. rojstni dan, če se njeno življenje ne bi končalo v usodnem trčenju 31. avgusta 1997. Vozilo, v katerem je takrat 36-letna Diana sedela skupaj z ljubimcem Dodijem Al Fayedom, je pet minut po odhodu iz hotela Ritz v Parizu med prehitro vožnjo, s katero naj bi skušala ubežati paparacem, trčilo v tunelu. Dodi in voznik Henri Paul sta umrla na mestu nesreče, Diano pa so ob 2.30 pripeljali v bolnišnico, kjer je podlegla hudim poškodbam pljuč in srca. James Dean Igralec si je legendarni status ustvaril s tremi odlično odigranimi vlogami (v Uporniku brez razloga, Vzhodno od raja in Velikanu) in s prezgodnjo smrtjo pri 24. letih. Dean je bil prvi igralec, ki je bil posthumno nominiran za oskarja. Navdušen dirkač se je 30. septembra 1955 s svojim mehanikom Rolfom Wütherichem vozil v porscheju 550 spyder, ko mu je pot prekrižal ford. Vozili sta čelno trčili, Deana pa so prepeljali v bolnišnico, kjer so ob 17.59 razglasili njegovo smrt. V nasprotju s splošnim mnenjem Dean v trenutku nesreče naj sploh ne bi vozil prehitro. Njegov sopotnik je nesrečo sicer preživel z zlomljeno čeljustjo, po več spodletelih poskusih samomora pa je umrl leta 1981 v prometni nesreči v Nemčiji.

Grace Kelly Najprej slavna hollywoodska igralka in nato monaška princesa, Grace Kelly, še vedno velja za ideal miline in lepote. Pri 26. letih se je po več uspešnih filmih in osvojenem oskarju poročila z monaškim knezom Rainierjem III., s katerim sta imela tri otroke. Njeno vozilo rover SD1, v katerem je bila tudi njena takrat 17-letna hči Stephanie, je 14. septembra 1982 zdrsnilo z vijugaste monaške ceste. Grace, ki je bila stara 52 let, je oblast nad avtomobilom izgubila zaradi kapi.

Toše Proeski Makedonski glasbenik je bil 16. oktobra 2007 na poti na snemanje v Zagreb, ko je njegovo vozilo touareg trčilo v tovornjak na hrvaški avtocesti. Pevec je v času nesreče spal na sopotnikovem sedežu. Za nesrečo naj bi bila kriva premajhna varnostna razdalja in utrujenost voznika, ki je sicer preživel. Proeski je bil star le 26 let, po njegovi smrti pa so v Makedoniji razglasili tridnevno žalovanje. Pretreseni so bili tudi številni slovenski oboževalci.

Dražen Petrović Na prostoru bivše Jugoslavije je 1993 veliko žalovanje povzročila tudi smrt najslavnejšega hrvaškega košarkarja vseh časov. Ta je bil 7. julija prav tako speči sopotnik v vozilu, ki je bilo vpleteno v trčenje s tovornjakom na nemški avtocesti. Za nesrečo je bil kriv voznik tovornjaka, ki je izgubil nadzor nad svojim vozilom, zato ga je zaneslo na nasprotno stran ceste, kjer je nasproti pripeljal golf. Petrović, ki je bil star 28 let, med vožnjo ni bil privezan. Njegovo moštvo Lige NBA je po njegovi smrti upokojilo njegov dres s številko 3, sprejet je bil tudi v hišo slavnih.

Falco Avstrijski glasbenik, čigar pravo ime je bilo Johann Hölzel, je nanizal več mednarodnih hitov, med njimi Rock Me Amadeus in Jeanny. Umrl je 6. februarja 1998 v prometni nesreči v Dominikanski republiki, ko je njegovo vozilo mitsubishi montero trčilo v avtobus. Umrl je le dva tedna pred 41. rojstnim dnevom, ko naj bi načrtoval povratek na glasbeno sceno.

Jayne Mansfield Hollywoodska igralka in platinasti seks simbol je bila sopotnica v vozilu, ki je 29. junija 1967 trčilo ob prikolico tovornjaka. Mansfieldova in njen spremljavalec na prvem sedežu sta takoj podlegla poškodbam, igralkini trije otroci, tudi takrat triletna Mariska Hargitay, pa so sedeli na zadnjih sedežih in bili le lažje poškodovani. Mansfieldova je bila stara 34 let.

Albert Camus Francoski pisatelj in Nobelov nagrajenec za literaturo je umrl 4. januarja 1960, star 46 let. Po božičnih praznikih v Provansi se je s prijateljem in založnikom Michelom Gallimardom, ki je sedel za volanom, vračal v Pariz. Na poledeneli cesti sta zdrsnila z vozišča in trčila v drevo. Camus je umrl na kraju nesreče, Gallimard pa nekaj dni pozneje. Tragedija je užalostila Francijo.

Antoni Gaudí Eden najpomembnejših arhitektov svojega časa, ki je odločilno zaznamoval podobo Barcelone, je 7. juinija 1926 pešačil po Barceloni, ko je vanj trčil tramvaj. Ker ob sebi ni imel nobenih papirjev, iz katerih bi bila razvidna njegova identiteta, in ker je bil videti zanemarjeno, je trajalo nekaj časa, preden mu je kdo priskočil na pomoč. Prepoznali so ga šele dan pozneje v bolnišnici, za posledicami nesreče pa je umrl 10. junija, na višku svoje kariere. Star je bil 73 let. Med znanimi umetniki, ki so umrli v prometni nesreči, je sicer tudi ameriški slikar Jackson Pollock.

Lisa Lopes Ameriška pevka in članica skupine TLC je umrla 25. aprila 2002 v Hondurasu, ko ji je bilo 30 let. Tako kot Falco je tudi ona vozila avto znamke mitsubishi montero. Ko je hotela prehiteti tovornjak, ji je nasproti pripeljalo drugo vozilo, ki se mu je izognila tako, da je zapeljala s ceste. Avto se je večkrat prevrnil, vsi trije potniki pa so popadali iz njega. Lopesova je umrla na mestu zaradi težkih poškodb vratu in glave.

Ne spreglejte