Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2011,
9.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 14. 6. 2011, 9.07

7 let, 12 mesecev

Zlatko: Obšolska dejavnost je bila opazovanje neenakopravnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kot otrok si je želel postati marsikaj, najraje pa je prebiral islamsko versko knjigo Ilmihal. Pravi, da se v vseh letih ni veliko spremenil, le v odnosu do tistih, ki so ga izkoriščali.

Svoje otroštvo in mladost nam tokrat razkriva zgovorni raper z ljubljanskih Fužin. Zlatan Čordić se je rodil v Ljubljani 7. januarja 1983. Znano je, da ob vsaki priložnosti rad opozarja na družbene krivice. Tudi tokrat je bilo tako, saj je med drugim povedal, da je bila v rani mladosti njegova poglavitna obšolska dejavnost opazovanje diskriminacije in neenakopravnosti, ter se pošalil, da je bila besedica "laže" ena od prvih izrečenih – namenil naj bi jo gospodu v kravati, ki je na televizijskem dnevniku razlagal o prihodnosti države. Kdo vam je izbral ime in zakaj? Odločali so se med dvema, pa je oče izbral tretjega. Sem pa nekje prebral, da bi vrtnica enako lepo dišala pod katerimkoli drugim imenom in na to zdaj gledam drugače. Vaša prva beseda? Nihče se več ne spominja. Ena od prvih pa je bila, ko so starši gledali dnevnik in je nekdo od takratnih komunistov v kravati razlagal o položaju in prihodnosti skupne države, pa sem rekel: "Laže." Najljubša risanka, igra in knjiga? Risanka: Mešanica Živ žava, knjiga: Ilmihal (islamska religijska knjiga, op. p.), igra: ena od ljubših se je imenovala "skrivača lopte" (skrivanje žoge).

Ste bili živahen otrok ali sramežljivi samotar? Ostal sem isti do danes, spremenil sem se samo za tiste, ki so me izkoriščali.

Česa ste se najbolj bali? Tistega, kar nisem videl in še danes ne vidim – na tem svetu ničesar.

Kaj ste si želeli postati? Marsikaj in nekaj od tega se resnično dogaja. Vsekakor je domišljija čarovnija in želje ne ugašajo zlahka.

Najbolj in najmanj priljubljen predmet v šoli? "Zvonc in konc". Še danes zvoni in šolanje traja, dokler človek živi. Res pa je, da bi določene stvari izpeljal drugače, če bi se lahko še enkrat vrnil v šolo.

Obšolske dejavnosti? Opazovanje neenakopravnosti in občutek diskriminiranosti, čeprav teh besed sploh še nisem poznal. Vse to so danes komadi in zgodbe s Fužin.

Prebujanje pubertete: naj zvezdniški idol? Kot mulec sem bil navdušen nad fanti starejših generacij, ki so delali to in ono. Danes bi rekel: Hilda Tovšak, "svaka ti čast". Plačaj ljudem tisto, kar jim dolguješ. Raje na tem svetu kot na onem.

Kaj je viselo na steni vaše sobe? Nič, ker ni bilo prostora.

Srednješolska leta: upornik ali piflar? Ne eno ne drugo. Mešanica dveh subkultur: hip hop in čefur. Popolna kombinacija. Če bi moja konkurenca imela, kar imam jaz, me ne bi vedno znova kopirala. Škoda, ne vem, zakaj imajo ljudje raje tuje kot svoje.

Prvo plačano delo? Delo na črno.

Kaj bi danes svetovali sebi pri osemnajstih letih? Nabiraj znanje in ga deli z drugimi. Svet je lep, nasmej se, "peace out".

Ne spreglejte