Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 5. 2018,
15.19

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

Ashley Judd spolni napad policija Harvey Weinstein

Petek, 25. 5. 2018, 15.19

5 let, 11 mesecev

Weinstein se je predal policiji, obtožen je tudi posilstva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87
Harvey Weinstein | Foto Reuters

Foto: Reuters

Proti nekdanjemu ameriškemu filmskemu producentu Harveyju Weinsteinu, ki ga več deset žensk obtožuje spolnega nadlegovanja oziroma spolnega napada, so danes v New Yorku vložili prvo obtožnico. Hollywoodski mogotec je v primeru dveh žensk obtožen posilstva in izsiljenega oralnega seksa.

Newyorška policija je kmalu po tem, ko se je Harvey Weinstein ob veliki medijski pozornosti predal na policijski postaji na Manhattnu, sporočila, da so ga aretirali in obtožili "posilstva, kaznivih spolnih dejanj, spolnih zlorab in neprimernega spolnega vedenja zaradi incidentov, ki zadevajo dve ženski".

Po poročanju ameriških medijev naj bi med drugim šlo za primer igralke Lucie Evans, ki ga je lani obtožila, da jo je leta 2004 kot mlado igralko prisilil, da ga je oralno zadovoljila, ker je s tem pogojeval njeno vlogo v filmu.

Hollywoodski mogotec se bo zagovarjal kot nedolžen

Weinsteinov odvetnik Benjamin Brafman je poudaril, da se bo njegov varovanec na sodišču izrekel za nedolžnega. Napovedal je hitro ukrepanje in dodal, da obtožbe proti njegovemu varovancu po njegovi oceni niso podkrepljene z dokazi.

Kot je še dejal, mu je Weinstein zagotovil, da so bili vsi spolni odnosi, ki jih je imel z ženskami, sporazumni. "Gospod Weinstein ni izumil kavča za izbor igralk," je poudaril zagovornik producenta.

Weinstein je medtem že plačal varščino v višini milijon dolarjev, ki jo je določil sodnik. To mu omogoča, da bo epilog sojenja dočakal na prostosti. Producent je moral ob tem začasno oddati potni list, v prihodnje pa bo moral nositi sledilno napravo. Njegovo gibanje bo omejeno na New York in sosednjo državo Connecticut.

Harvey Weinstein
Trendi Weinstein naj bi se v petek predal newyorški policiji

Spolnih napadov in nadlegovanja ga obtožuje več kot 70 žensk

Sojenje naj bi se po poročanju ameriških medijev začelo 30. julija. Producenta je spolnih napadov in spolnega nadlegovanja doslej obtožilo več kot 70 žensk, med njimi tudi znane igralke Salma Hayek, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie in Rose McGowan.

Zaradi obtožb je Weinstein izgubil svoje producentsko podjetje, odslovili pa so ga tudi iz slovite ameriške filmske akademije, ki podeljuje oskarje. Producent se je po izbruhu škandala umaknil v Arizono, kjer naj bi se zdravil zaradi odvisnosti od spolnosti.

O preiskavi zoper Harveyja Weinsteina razmišljajo tudi v Los Angelesu, preiskava zoper producenta pa že poteka tudi v Londonu. | Foto: Reuters O preiskavi zoper Harveyja Weinsteina razmišljajo tudi v Los Angelesu, preiskava zoper producenta pa že poteka tudi v Londonu. Foto: Reuters

Harvey Weinstein
Trendi Primer Weinstein: policija ima dovolj dokazov za aretacijo

Preiskava se nadaljuje tudi v Londonu, Weinstein pod drobnogledom tudi v Los Angelesu? 

O preiskavi zoper Weinsteina sicer razmišljajo tudi v Los Angelesu, preiskava se odvija tudi v Londonu. Igralka Ashley Judd ga na primer toži, ker ni dobila vloge v filmu Gospodar prstanov, potem ko je zavrnila njegove zahteve po spolnem odnosu. Podobnih primerov naj bi bilo še več.

Spolni škandal, v središču katerega se je znašel Weinstein, je sprožilo nastanek gibanja Me too (sl. Jaz tudi), ki opozarja na razširjenost spolnega nadlegovanja in zlorab žensk v družbi. Poleg Weinsteina so podobne obtožbe odnesle že številne mogočne in bogate vplivneže iz Hollywooda, politike, poslovnega sveta, medijev in športa.

Ne spreglejte