Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 1. 2009,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 1. 2009, 16.39

8 let

Vilnius in Linz - prestolnici kulture 2009 na stari celini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Litovski Vilnius in avstrijski Linz letos nosita laskavi naziv Evropska prestolnica kulture (EPK).

Obe mesti sta ob tej priložnosti pripravili bogat kulturni program, ki bo z dogodki segel na vsa področja umetnosti. V Vilniusu, mestu z več kot pol milijona prebivalci, za letos napovedujejo kar 900 kulturnih dogodkov.

Mesto Vilnius, ki leži na sotočju rek Vilnia in Neris, se ponaša z izjemno zanimivim starim mestnim jedrom. To je bilo leta 1994 tudi vpisano na seznam kulturne dediščine organizacije Unesco, saj ga odlikuje zanimiva srednjeveška ulična struktura ter lepo ohranjene gotske, renesančne, baročne in klasicistične arhitekture.

Organizatorji projekta Vilnius - Evropska prestolnica kulture pa so si mesto zamislili kot kulturno prestolnico, odprto za vse, za različne kulture in inovacije. EPK v Vilniusu sovpada z obeležitvijo prve omembe imena Litva pred 1.000 leti. Dogodki - glasbeni, gledališki, likovni, literarni in drugi se bodo vrstili skozi vse leto.

Ars Electronica v Linzu

Linz, tretje največje avstrijsko mesto in glavno mesto avstrijske zvezne dežele Zgornja Avstrija, je med poznavalci sodobne umetnosti poznano kot prizorišče prireditve Ars Electronica. Prireditev, ki bo letos potekala tridesetič, bo letos dobila nov center, poimenovan Muzej prihodnosti.

V okviru prireditev EPK so bodo spomnili dveh pomembnih mož, povezanih z zgodovino Linza - skladatelja Antona Josefa Brucknerja in nemškega astronoma Johannesa Keplerja, ki sta nekaj časa živela v mestu. Na prvega bo spomnil Brucknerjev festival, na drugega pa opera Kepler, ki jo je skladatelj Philip Glass napisal posebej za Linz EPK.

Maribor bo na vrsti leta 2012, skupaj z Guimaraesom

Sicer pa bo v Linzu v okviru prireditev EPK predstavljenih več zgodb o mestu, med njimi Linz - Prestolnica, Linz - Potovanje, Linz - Svet, Linz - Spomin, Linz - Znanje, Linz - Želja in Linz - Sanje, v katerih bodo na različne načine oživele preteklost, sedanjost in prihodnost mesta. V mestu napovedujejo 220 projektov.

Leta 2010 si bodo naziv Evropska prestolnica kulture delili Carigrad, Essen in Pecs. Leta 2011 Turku in Tallinn. Maribor bo na vrsti leta 2012, skupaj z Guimaraesom.

Ne spreglejte