Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
12.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 12.34

8 let

V Mariboru v soboto začetek Špasfesta 2007

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na osmih prizoriščih v starem mestnem jedru Maribora se bo v soboto začel tretji festival "drugačne zabave" Špasfest 2007.

Odprtje bo ob 19. uri na Trgu svobode, popestrili pa jo bodo mojstri mečevanja - skupina Merlet iz Prage, ki je letos v Posočju sodelovala pri snemanju znanstvenofantastičnega filma Pravljice iz Narnije. Festival se bo zaključil 8. septembra z ognjenim spektaklom Govidine sanje Magičnega gledališča Saltimbanko.

Oživitev Naskovega dvorca

Organizator festivala je Gospodarsko interesno združenje (GIZ) Stari Maribor. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala njegova direktorica Tatjana Mileta, se letošnji Špasfest začenja deset dni prej kot minula leta. Ponudil bo pester program, katerega cilj je tudi čimprejšnja oživitve enega izmed najstarejših in najbolj zapostavljenih delov mestnega jedra - Naskovega dvorca.

Festivalski program prinaša komedije na Židovskem trgu, lutkovne predstave na vrtu Astorije, stojnice s starimi obrtmi na Trgu svobode ter nastope uličnih gledališčnikov po mestu. Organizator je letos pripravil tudi štiri nova prizorišča: dvorišče Mariborskega gradu bo gostilo večerne koncerte, na dvorišču Naskovega dvorca bodo potekale umetniške delavnice, Glavni trg bo v znamenju otroškega zabavnega programa, v vrtu Športnega kluba Branik pa si bo mogoče ogledati gledališke predstave.

Po besedah Milete poudarek festivala ni več srednji vek, temveč raznolika ponudba kakovostnih umetniških vsebin "na malo drugačen, bolj sproščen in živahen način". Obiskovalci se bodo lahko sprostili ob številnih razstavah, kiparskih, slikarskih kolonijah, stand up komedijah, predavanjih in umetniških delavnicah ter se zabavali ob domačih veseloigrah, pantomimikih in ognjenih spektaklih. Lahko se bodo vključili v etno doživetja z izvajalci romske glasbe ter se naučili orientalskih trebušnih plesov.

Od predhodnih festivalov je letošnji Špasfest bogatejši za številne nove predstave in umetnike, med katerimi velja po mnenju Milete izpostaviti spektakle profesionalne gledališke skupine Merlet iz Prage, kabareje Zijaha A. Sokoloviča in Nikolaje Vipotnik, predstave La strada, Kleščar in tri komedije Toneta Partljiča, koncerte Jureta Ivanušiča, skupin Cana Flamenca, Langa in Musikteater Graz-Die Kaktensblute.

Direktorici GIZ sta se na novinarski konferenci pridružila mariborski podžupan Andrej Verlič in direktor Zavoda za turizem Maribor Milan Razdevšek. Vsi trije so bili enotnega mnenja, da je treba v naslednjih letih arhitekturno obnoviti najbolj zapostavljene dele mestnega jedra, jim dati nove vsebine in zagotoviti sredstva iz evropskih skladov.

Ne spreglejte