SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Hildesheimu razstava posvečena modi v času rimske antike

1

termometer

V nemškem muzeju Roemer-Pelizaeus so na ogled postavili razstavo o modi iz časa rimske antike.

V Muzeju Roemer-Pelizaeus v nemškem Hildesheimu, ki velja za enega najpomembnejših nemških muzejev, posvečenega rimski antiki, so na ogled postavili razstavo z naslovom Moč toge - moda v rimskem imperiju.

Toga je bila tradicionalno oblačilo v antičnem Rimu, pričala pa je tudi o družbenem statusu tistega, ki jo je nosil.

Razstava je rezultat petletnih raziskav, v katerih je sodelovalo 120 znanstvenikov iz 35 evropskih raziskovalnih institucij. Ti so se posvetili predvsem temu, kako so se oblačili ljudje v antičnem Rimu ter kako in iz kakšnih materialov so bila izdelana oblačila. Pri tem so si pomagali s fragmenti, ki so jih arheologi našli v grobnicah. Slednji razkrivajo tudi, kako so v antiki tkalo blago in na kakšen način so ga obarvali.

Za Rimljane je bila toga identifikacijski znak, ne glede na to, iz katerega dela obsežnega rimskega imperija so prihajali, je dejal koordinator projekta Michael Tellenbach.

V svoja oblačila so Rimljani vložili veliko denarja. Togo so nosili le ob posebnih priložnostih, saj je nenazadnje tehtala 12 kilogramov, poleg tega je bila pri oblačenju potrebna pomoč dveh sužnjev.

Razstava bo na ogled do 8. septembra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin